Da li imate preko 18 godina?

Bookastore: Nova knjižara u srcu Dorćola

Dobro poznati pristup knjigama, sjajna kafa i osoblje koje ima odgovor na svako književno pitanje: sve ovo sada vas čeka i na novoj lokaciji, u daleko većem prostoru, na adresi Cara Dušana 68.

Izdavačka kuća Booka se na našoj književnoj sceni nalazi dovoljno dugo da postane sinonim za biranu savremenu književnost, iz regiona i iz sveta, a pre dve godine otvorio se i prvi njihov lokal u Cara Lazara, u kom je ta ideja oprostorena, i u kom je prodisala. Pričali smo tada sa Ivan Bevcom, urednikom izdavačke kuće Booka, koji sa svojom suprugom godinama obogaćuje naš kulturni prostor nizom autora i aktivnosti. Bookastore u Cara Dušana logičan je sled posvećenosti kvalitetnim knjigama, promišljenim preporukama i solidarnosti sa drugim malim preduzetničkim praksama.

Nekih godinu dana posle otvaranja prvog Bookastore-a, kada se pokazalo da ovakav koncept u Beogradu ima brojnu publiku, ali i ništa manje važno – da je održiv, javila se ideja o novom mestu, a lokal je ekipa iz Bookastore-a tražila praktično od tada. Ivan Bevc nam je skrenuo pažnju na to da ogroman problem za male biznise predstavlja nekontrolisana ekspanzija kladionica/kockarnica, čije vlasnike lokala uglavnom ne brine (ne)moralnost takvih poslova; zbog njih, naime, mogu da uvećaju cena zakupa koje onda postaju nedostupne za većinu malih preduzetnika.

Međutim, lokal u kom je sada zasijao novi Bookastore pojavio se kao zanimljiv, povoljan, dobro lociran i dovoljno udaljen od prvog. Ulica Cara Dušana će uskoro biti renovirana, a kako Bevc navodi, pretpostavka je da će već sledeće godine postati pravi urbani gradski bulevar. Ukoliko nezahvalno pokušamo da uporedimo dve knjižare, u centru je prednost pešačka zona, hladovina i mir, a ima i više turista i slučajnih prolaznika koji zagledaju, svrate, pitaju. Dorćol je daleko bučniji, ali masa pešaka, automobila, gradskog saobraćaja i biciklista zaista pruža veliki potencijal, ali i atmosferu jednog pravog gradskog kutka.

U prvom Bookastore-u su tako publika oni koji dolaze u centar u šetnju/nabavku, a u Cara Dušana je ekipa više lokalna – komšije, zaposleni, redovni prolaznici. Bevc je sa nama podelio i svoj utisak o oba ova prostora: “Cara Lazara je mala, ušuškana kafe-knjižara, intimna, topla. Knjžara u Cara Dušana je svetlija, prostranija, prozračnija, sa mnogo više prostora za sedenje, uživanju u kafi, kolačima i knjigama.”

Ono što odmah upada u oči je da je novi prostor mnogo veći od starog (150kvm), a poseduje i veliku svetlu galeriju na kojoj je moguće organizovati različite programe, promocije, književne večeri… Otvaraju se raznorodne mogućnosti koje, osim samih knjiga, podrazumevaju i češća okupljanja autora i čitalaca. Podrazumevaju zajednicu radoznalih ljubitelja književnosti, oko čega je inicijalno Bookastore i zamišljen.

Koncept prostora stoga ostaje isti, a i svi dosadašnji partneri su ponovo ovde. U novoj knjižari naravno ima više mesta, pogotovo za gift program domaćih dizajnera, među kojima sada možete naći i razne neke nove sitnice: od svezaka i olovaka, preko cegera i nakita, do igračaka za decu. Naravno, to sve nakon što završite sa razgledanjem zaista impresivne kolekcije probranih naslova: proznih, poetskih, nefikcionalnih, stripova i slikovnica… Posebnu pažnju obratite na domaću i regionalnu književnost i male izdavačke kuće. I na kafu.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Olivera says:

    Da li imate knjigu Sedam godina na Tibetu i koja je cena?

Ostavite komentar:

Slični članci: