Da li imate preko 18 godina?

WOOOW Matcha: Beogradsko osveženje iz Japana

Čuveni napitak sada možete probati i u centru Beograda, u brojnim varjiacijama i bojama.

Sa zvaničnim početkom leta, krajem juna ove godine, u Beogradu se pojavilo novo mesto koje na bazi proverenih prirodnih sastojaka u živahnom enterijeru nudi zdrav predah od vrućina i gradske gužve. Kada se sklonite u Zmaj Jovinu ulicu, sačekaće vas lokal jarkih boja u kojem je ponuda bazirana na mači (matchi) donetoj iz Japana, a tu je i italijanska kafa, kao i sirove poslastice bez šećera. Pričali smo sa menadžerom lokala, Lukom, otkud mača u Beogradu, za šta je sve ona blagotvorna, kao i šta preporučuju da se prvo proba. 

Mača (matcha) je i dalje prilično nepoznata materija na ovim prostorima (premda je već dugo popularna na zapadu), a vaš lokal je prvi u gradu koji je nudi. Kažite nam zato: šta je zapravo mača i odakle dolazi?

Poreklo matche je iz Japana, a mi je nabavljamo iz mesta Uji. Ako bismo pokušali da objasnimo u jednoj rečenici, rekli bismo da je matcha prah od listova zelenog čaja. Međutim, procedura pravljenja mače je prilično dugotrajan proces i zahvaljujući njemu dobijamo jake nutritivne vrednosti prilikom konzumiranja ovog napitka. Ukratko, procedura je takva da se skoro mesec dana biljke zelenog čaja sklanjaju od sunca, tako odgajane se nakon branja pare i suše, a potom melju u kamenom mlinu. Zanimljivo je da svaki od ovih koraka pruža još snažnije dejstvo matcha prahu, i upravo zbog ovakve pripreme, jedan napitak sa mačom ima isto dejstvo kao da ste popili 10 šoljica zelenog čaja.

Kako ste se zaintresovali za maču i rešili da je dobar trenutak da se Beograd upozna sa njenim jedinstvenim ukusom?

U maču smo se prvi put zaljubili u Dubaiu. Slučajno smo naleteli na matcha bar u okolini našeg smeštaja, primetili smo veliku ponudu napitaka i zdravih poslastica od matche i tada kreće potpuno novo poglavlje: matcha postaje okosnica da se zainteresujemo i za druge sastojke koji imaju ovako snažne vrednosti. Od tog trenutka svako putovanje se pretvara u put matche. U Njujorku, Londonu, Italiji sakupljamo recepte, tražimo inspiraciju. Živimo u Beogradu i želeli smo da donesemo taj ukus ovde, onakav kakav smo videli i probali na putovanjima. Tako da WOOOW nastaje iz naše želje da uživamo u onome što nam se dopada i da upoznamo sugrađane sa tim ukusom, jednostavno da podelimo iskustvo na neki način.

Kada se pretraži na internetu, za maču pre svega izlazi da ima lekovita svojstva. Na koji način ona zaista utiče na organizam i koliko često može/treba da se konzumira?

Mi bismo se ovde osvrnuli na naše iskustvo kao ljubitelja mače i onoga što je bila jedna od motivacija da se otvori WOOOW. Od Matche se jednostavno osećate bolje, primetili smo da nam jako prija osećaj energije koji ne prati ubrzani pad te iste energije, koncentrisanost, bolje varenje i ono što su nam rekli i ljudi koji dolaze, da ne izostaje taj osećaj smirenosti bez obzira na energiju koju vam daje. Naša preporuka je do 3 čaše dnevno, jer će vam se dopasti i želećete više (smeh). Međutim, koliko nam iskustvo govori, dovoljno je u kontinuitetu piti jednu čašu dnevno da biste osetili što bolje sve vrednosti ovog napitka.

Osim toga, za maču tvrde da može zameniti kafu, ali vi pored napitaka u čijoj je osnovi mača imate i kafu veoma dobrog kvaliteta u ponudi. Postoje li zapravo sličnosti između mače i kafe, u načinu na koji razbuđuju ili u nečemu drugom?

Mača apsolutno može da zameni kafu. Za razliku od kafe koja vam pruža budnost, međutim blago isrcpi organizam, matcha daje osećaj budnosti, ali i energiju za ceo dan. Upravo zbog toga što smo i mi bili veliki ljubitelji kafe želeli smo da ponudimo zaista kvalitetnu i ukusnu kafu svima koji vole ovakav izvor energije, ali ne odolimo da svakog gosta ponudimo mačom kako bi mogao da uporedi. Čak smo imali i akciju da ko proba maču, a ne dopadne mu se, dobije kafu gratis.

Proteklih meseci se čini da ljudi traže sve dostupne načine da pojačaju imunitet. Šta sve sa vašeg menija može da im pomogne u tome?

Mača je u suštini zvezda našeg lokala i ona ima zaista važnu ulogu u podizanju imuniteta, međutim kada smo istraživali recepte videli smo potencijal u mnogim sastojcima koji su bogati vitaminima i antioksidansima, a ujedno se super slažu sa ukusom matche. Za imunitet bismo tako najpre ponudili Immuno Latte sa mačom i kurkumom, ali i Ocean latte koji sadrži plavu spirulinu. Iskreni da budemo teško je izdvoojiti, pri odabiru ponude glavni kriterijum nam je bio da bude zaista zdravo, pa bismo onda samo naglasili da pri pravljenju naših napitaka osim navedenih sastojaka koristimo i: cveklu, accai, kolagen, butterfly pea, biljna mleka, organski kakao…

Koga u lokalu možemo da sretnemo zaduženog za pripremu napitaka? Koliko je sam proces bitan i/ili komplikovan?

Naš tim ima troje ljudi, ali ja sam najčešće tu. Proces nije komplikovan, ono oko čega imamo najviše posla, ali u čemu najviše i uživamo, je proces uspostavljanja tačnih mera svih sastojaka, osmišljavanja i unapređivanja recepta. Najčešće ćete prilikom dolaska u WOOOW zateći nekog iz tima kako vas nudi nečim što je upravo tog trenutka smislio. Sastojci su inspirativni, ukusi neobični i onda ne može bude dosadna sama procedura.

Osim napitaka imate i neke poslastice, recite nam nešto više o njima.

Imamo Banana bread, energy ball, mafine i uskoro pravimo zdrave krofne! Koristimo ili sirove sastojke kao kada je u pitanju energy ball ili bademovo brašno i zdravije namirnice. Poslastice prate koncept lokala, a to je da zdrava i ukusna hrana nije kompromis već nešto što postoji i što će nadamo se još više zaživeti.

Pod pretpostavkom da će biti još noviteta, na šta najviše obraćate pažnju kada se odlučujete da ćete nešto uvesti u ponudu?

Imamo mnogo planova, već smo pomenuli da eksperimentišemo sa receptima gotovo svakodnevno. Za nas je idealna ponuda kada naši gosti mogu od nas da dobiju neku zaista pravu vrednost. Proizvod zbog kojeg će se osećati bolje, što će sa ponosom da nose (jer je primarni koncept “to go”), i što će im ujedno biti pristupačno. Ideja je da im pružimo priliku da probaju, a kasnije i uvedu u svoje navike neke od sastojka koji nisu dovoljno zastupljeni, a imaju snažna i lekovita dejstva.

Odakle dolaze recepti koje koristite, a odakle sastojci? Zbog čega je to od presudne važnosti?

Sastojke smo sakupljali pre svega u Americi, tamo ima znatno više mača barova, potom u Evropi: Amsterdam, Italija, London. Bilo nam je važno da napravimo neko poređenje, a kasnije i da razmišljamo u tom smeru koje su najpogodnije kombinacije ukusa za naše tržište. Mača je iz Japana, kafa iz Italije. Važno nam je bilo da ova dva sastojka, jedno koje je baza naših proizvoda i drugo koje je veoma zastupljeno u svakodnevnici naših gostiju, budu najbolja verzija koju možemo da nabavimo.

Lokal je u jarkim bojama, kao i pića. Koju atmosferu ste želeli da izazovete ovim osvežavajućim letnjim nijansama? 

Mača nije letnje piće, naravno, ali mi smo se vodili osećajem. Dobro raspoloženje, poletnost, snaga i smirenost. Onaj WOOOW osećaj koji nas prati obično na nekoj plaži, dok smo rasterećeni, odmorni, udaljeni od vesti, previše tehnologije. Dok smo pričali o tome budio nam se neki letnji kalifornijiski vajb, kao da smo daleko od negativne stvarnosti, a više bliži sebi i osećamo se dobro. Tako se osećate kad pijete maču i to smo želeli da prenesmo.

Šta biste preporučili da prvo probaju oni koji se do sada nisu nikada susreli sa mačom?

Ovde je često greška što kada vidite maču na slici podseća na neki slatki pistać, međutim to je zeleni čaj, ne očekujte ukus kremaste bele čokolade, ali očekujte zavodljiv ukus i oberučke prihvatite svu energiju i vitamine koje vam daje. Mi se sa druge strane brinemo da je kombinujemo sa raznim ukusima pa tako ona u zavisnosti od odabira napitka i prilagođava svoj ukus. Mnogi naši prijatelji su probali maču tek kad smo otovorili WOOOW i ono što možemo da kažemo je da što je više pijete, više vam se dopada, ne samo zbog eneregije koju vam daje već vam se i taj zavodljiv ukus polako uvlači pod kožu.

I za kraj, razbijte nam neku predrasudu o mači.

Često čujemo da je matcha skupa. Međutim iza ove izjave stoji nedovoljno informacija o tome  koliko je potrebno mača praha za dnevni unos, koje sve vrednosti donosi i koliko može da pomogne organizmu. Tako da se ideja rodila sama: napravićemo mesto gde će ljudima biti pristupačno da probaju mača prah u kombinaciji sa drugim sastojcima koji spadaju u superhranu, i da primete na svojoj koži, osećaju i raspoloženju šta sve mača može da uradi za njih.

 Adresa: Zmaj Jovina 15
Radno vreme: Pon-Ned 08h-22:30h
(Samo subotom od 09:30h) 

Facebook    //   Instagram

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: