Da li imate preko 18 godina?

Top lista: najbolji filmovi o porodičnim okupljanjima i odnosima

Zabava, smeh, alkohol, previše hrane, histerija, stare i nove ljubavi, svađe, suze... Sve ovo je sastavni deo familijarnih okupljanja!

Pitanja o ženidbi/udaji, diplomiranju, zaposlenju, vaspitavanju dece, ali i druge pomalo škakljive porodične teme, diskusije o politici otvaraju se na porodičnim okupljanjima. Neka od njih iznova i iznova.

I ove godine su u novogodišnjim i božićnim čestitkama uglavnom dominirale želje za dobrim zdravljem, ali… Ova pitanja su večna i teško ih je izbeći na porodičnim okupljanjima.

Postoje i psihoterapeuti specijalizovani za porodične odnose koji vam mogu pomoći da ublažite negativne efekte ovakvih okupljanja, ukoliko vam odlazak na njih povećava stres i izaziva nelagodu.

Već smo pisali o japanskoj agenciji Family Romance koja pomaže onima kojima je neophodan partner za neki događaj. Ali uvek možete i zamoliti nekog od prijatelja da uskoči ukoliko vam je za svadbu, rođendan ili bilo kakvo slavlje potreban partner. Bilo je i ovde sličnih preduzetničkih poduhvata.

Nije jednostavno ni prvi put dovesti devojku/ dečka da se upozna sa porodicom i familijom na neko intimnije ili veće porodično slavlje. Tu se otvaraju pitanja – kako će vaši najbliži reagovati, da li je on/ ona dovoljno dobar/ dobra za vas i da li će sve proteći kako treba.

Do sledećeg većeg okupljanja pogledajte neki od filmova na ovu temu. Takođe neke od njih možete pustiti na nekom porodičnom mini-filmskom maratonu.

I nisu svi filmovi na ovoj listi drame. Ima jako zabavnih filmova. Naješće teme američkih filmova su božićna ili okupljanja za Dan zahvalnosti, u evropskoj kinematografiji su to svadbe i rođendani. U nekima ćete sasvim sigurno pronaći situacije sa kakvim ste se sretali u životu.

Hana i njene sestre / Hannah and Her Sisters (1986)

Film počinje i završava se scenom večere na Dan zahvalnosti koja je snimana u stanu glavne glumice u filmu Mije Farou u Njujorku. Jedan do najboljih filmova Vudija Alena govori odnosima i životima tri sestre, baveći se pitanjima smisla života, ljubavi, religije, umetnosti i prijateljstva.

Film je nagrađen sa tri Oskara – za najbolji originalni scenario (Vudi Alen), najbolju mušku epizodnu ulogu (Majkl Kejn) i najbolju žensku epizodnu ulogu (Dajana Vist).

Kući za praznike / Home for the Holidays (1995)

Jedan od najboljih filmova na temu porodičnih okupljanja režirala je Džodi Foster. Okupila je odličnu glumačku ekipu, koju predvode Holi Hanter, Robert Dauni Džunior i En Bankroft, i napravila vrlo upečatljivu komediju o porodici koja se okuplja u porodičnoj kući u Baltimoru da proslavi Dan zahvalnosti.

Samo snimanje večere za Dan zahvalnosti odužilo se na 10 dana i za ovu scenu su iskorišćene 64 ćurke, 20 kilograma pire krompira, 35 kilograma punjenja za ćurku, 44 pite, 30 kilograma slatkog krompira i 50 litara soka koji je korišćen kao vino.

Ledena oluja / Ice Storm (1997)

Radnja filma koji je režirao Ang Li događa se tokom 70ih godina u gradiću koji se nalazi u američkoj državi Konektikat. U fokusu su dve porodice više klase koje pokušavaju da se izbore sa političkim i društvenim promenama. Njihovi članovi tokom proslave Dana zahvalnosti beg od stvarnosti traže u alkoholu, marihuani, neverstvu i seksualnom eksperimentisanju.

Mit o otiscima prstiju / The Myth of Fingerprints (1997)

Šestočlana porodica iz Nove Engleske se posle tri godine ponovo okuplja za Dan zahvalnosti. Četvoro dece, od kojih neki dovode i partnere, dolaze u porodični dom kod ekscentričnog i samoživog oca i nežne majke i pratimo jedno emotivno i napeto druženje ove, sa strane gledano, savršene, ali zapravo disfunkcionalne porodice.

Šta se kuva? / What’s Cooking? (2000)

Isprepletene priče o četiri američke porodice – afroameričkoj, jevrejskoj, latinoameričkoj i vijetnamskog. Kroz priče o spremanju večere za Dan zahvalnosti otvaraju se pitanja tradicije i generacijskog jaza. Tokom dugog prazničnog dana otkrivaju se tajne, otvaraju se srca, prašta, ali tu su i nove dileme i pitanja…

Praznici sa April / Pieces of April (2003)

April (Kejti Holms) poziva porodicu u svoj stančić u siromašnoj četvrti Njujorka na ručak povodom Dana zahvalnosti. Dok oni putuju iz predgrađa Pensilvanije, April mora prvi put da spremi ćurku uz pomoć dobrih komšija i zajedno sa dečkom pripremi sve za doček porodice i bolesnu majku (Patriša Klarkson) koja slavi verovatno svoj poslednji Dan zahvalnosti.

Budžet filma iznosio je svega 300.000$ i snimljen je za 16 dana. Reditelj filma Piter Hedžiz napisao je novelu Šta izjeda Gilberta Grejpa (What’s Eating Gilbert Grape), po kojoj je snimljen istoimeni film, a poznat je i po adaptaciji romana Nika Hornbija Sve o dečaku (About a Boy) po kojoj je snimljen film.

Preživeti Božić / Surviving Christmas (2004)

Usamljeni Dru (Ben Aflek) ne želi da provede još jedan Božić sam, i odlučuje da ode do nekadašnje porodične kuće gde sreće porodicu Valkos (Kristina Eplgejt, Džejms Gandolfini, Ketrin O’Hara i Bil Mejs) koja tu živi. Priseća se detinjstva i božićnih slavlja, zbog čega ovoj porodici ponudi pozamašnu sumu da Božić provede kao član porodice. Prava holivudska komedija upakovana u idealan format od 90 minuta.

Dobro došla u familiju / The Family Stone (2005)

Još jedan praznični film čija je radnja smeštena u malom mestu u Konektikatu. Porodica se okuplja za Božić, a najstariji sin (Dermot Marloni) dovodi svoju prepotentnu devojku (Sara Džesikom Parker) da je upozna sa svojim roditeljima, braćama i sestrama. Međutim prijem koji devojka doživljava prilično je neprijateljski, zbog čega poziva sestru da joj se pridruži na proslavi kod Stounovih, što dodatno komplikuje stvari. Još jedna zabavna blokbaster božićna komedija.

Džek i Džil / Jack and Jill (2011)

Još jedna u nizu holivudskih blokbaster komedija (zaradila gotovo 150 miliona dolara, napram 79 miliona uloženih), ali je kritika ovo ostvarenje, u kome je glavna zvezda Adam Sendler, sahranila. Sendler se pojavljuje u dvostrukoj ulozi brata i sestre blizanaca – Džeka, uspešnog čoveka koji ima divnu ženu (Kejti Holms), sjajnu decu, lepu kuću i uspešan posao, i Džil – siromašne, dosadne, neurotične sestre bliznakinje, koja ga posećuje za Dan zahvalnosti.

Ovo ostvarenje je imalo čak 12 nominacija za nagradu Zlatna malina, koja ima 10 kategorija. Pobedilo je u svim kategorijama, a Sendler je dobio nagradu i za najgoreg glumca, i za najgoru glumicu.

Velika španska familija / La gran familia española (2013)

Velika španska porodica se okuplja na svadbi najmlađeg od petorice braće u danu kada ova zemlje igra finalne Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine i osvaja veliku titulu. Komedija istražuje porodične odnose suočavajući braću sa važnim pitanjima i dilemama, uz neizbežnu vezu sa fudbalom – da li pobeđuju, da li cilj ne bira sredstvo, može li se izgubiti dostojanstveno i da li je pametnije igrati napadački ili se braniti, a šansu čekati u kontri.

Sad te ostavljam / This Is Where I Leave You (2014)

Kada njihov otac umre, četvoro odraslih braće i sestara (Džejson Bejtmen, Tina Fej, Adam Drajver, Kori Stol), povređeni i nesrećni u svojim privatnim životima, primorani su da se vrate u porodičnu kuću i žive pod istim krovom nedelju dana, zajedno sa svojom pričljivom majkom (Džejn Fonda) i nizom supružnika, ali u i bivših i neostvarenih ljubavi. Dirljiv film o ponovnom zbližavanju članova porodice.

Život je truba (2015)

Humor, optimizam i zanimljiv izbor muzike karakterišu ovu hrvatsku komediju o dva velika porodična okupljanja – svadbi i večeri na Badnje veče. Mladoženja, glavni junak filma, je opušteni džez trubač koji pokušava da pomiri oca mesara, brata kockara i majku, penzionerku. Nesebičnu pomoć pružaju mu mlada supruga i njeni neobični roditelji.

Božić kod Kuperovih / Love the Coopers (2015)

Impresivna glumačka ekipa (Dajana Kiton, Alan Arkin, Džon Gudmen, Amanda Sajfred, Marisa Tomei, Olivija Vajld) i priča o okupljanju četiri generacije Kuperovih na proslavi u krugu porodice idealan je film za neko mini-porodično filmsko veče. Niz neočekivanih posetilaca i nepredvidivih događaja na Badnje veče preokrene proslavu i ojača porodične odnose.

Kod kuće su svi dobro / A casa tutti bene (2018)

Velika familija, koja je retko na okupu u tolikom broju, sada je na istom mestu. Proslavi jubileja, 50. godišnjice braka bake Albe i deke Pijetra u velikoj vili, na ostrvu gde oni žive. Zbog vremenskih prilika svi ostaju na ostrvu, tako da se tu idila završava. Počinje zavist, ljubomora, svađe… Počinje ludilo.

Porodično slavlje / Fete de Famille (2019)

Diva francuskog filma Ketrin Denev igra majku i okuplja članove najuže porodice da zajedno proslave njen 70. rođendan. Čini se da je sve u redu sa njenim uštogljenim sinom i njegovom porodicom, kao i sa njenim drugim sinom koji planira da zabeleži ovo okupljanje kamerom, ali sve se menja kada se na proslavi pojavi psihički nestabilna ćerka, prvi put posle tri godine…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: