Da li imate preko 18 godina?

The Perfume Atelier: Savremena parfemska radionica

U Beogradu je od ove godine u svetlom i atmosferičnom enterijeru moguće napraviti svoj parfem, bolje razumeti mirise i naučiti ponešto o njihovoj sistematizaciji.

2
0

Preko puta Botaničke bašte u Takovskoj ulici otvorila se parfemska radionica The Perfume Atelier, usko stručna za proizvodnju, razumevanje i mešanje mirisa. Iz nje stoji Zaga Čolović, preduzetnica koja je u Londonu već dugi niz godina posvećena prirodnoj kozmetici, parfemima i svećama. Kako i priliči sadašnjem neizvesnom trenutku, sa Zagom smo onlajn razgovarali o ovom neobičnom poslu i ideji iza malog beogradskog utočišta aroma. 

Kada i kako ste ušli u ovu neobičnu disciplinu proučavanja mirisa? Kakvo je predznanje neophodno za to? 

Ne želim da ovo zvuči kao kliše, ali je jednostavno neverovatna pasija i opsesija parfemima, mirisima uopšte, ta koja me je navela da udjem u ovu profesiju. Što se tiče predznanja, odmah ću razbiti mit da je potrebno biti hemičar da bi bio parfimer. Naravno, ako ipak imate znanja iz hemije bolje ćete razumeti hemijske komponente sirovina, ali sve se da naučiti, samo je potrebno vreme. Jednostavno rečeno – potrebni su odlučnost, strast, disciplina, kreativnost i strprljenje, kao neki pre-rekvizit.

Najvažnija stvar je tehnika, jer parfimer se ne postaje za dan, dva ili tri, ili gledanjem kako se to radi, već treba zavrnuti rukave i utonuti u mirisni svet uz profesionalnu ekspertizu koja će da vas obuči. Vi kreirate emociju kroz parfem; međutim, ako ste kreativni, a nemate tehniku, kompozicija ne ispadne dobro.

Bavite se kozmetikom i parfemima dugi niz godina. Šta vas u okviru ovog slojevitog zanimanja pre svega interesuje, a šta vidite kao najveći izazov? 

Rekla bih neverovatna pasija i umetnost kreacije, kao i rad sa kreativnim individuama i start-up firmama koje zele da se bave ovim poslom. Taj rezultat moga rada na kraju je za mene velika nagrada i nema cenu. Iza sebe imam dosta uspešnih brendova u Velikoj Britaniji i širom sveta, vrlo sam ponosna zbog toga. Volim izazove i za mene ne postoji reč ne, uvek razmišljam kako doći do cilja. Kreiranje parfema za različite proizvode je još jedan od izazova, recimo parfem za sveću se drugacije kreira od parfema za kožu ili kremu za telo i tako dalje.

Razbijte nam neku čestu predrasudu o parfemima. 

Pa recimo, nešto kao što su muški i ženski parfem – to ne postoji. Postoji klasifikacija parfema shodno kompozicijama i materijalu, na primer na cvetni ili orijentalni, ili nešto sa potkategorijom – cvetno, sveže, slatko itd, ali parfem za nju ili njega, to je potpuno pogrešno.

Odakle dolazi Vaša fascinacija mirisima i šta prostor Perfume Atelier-a predstavlja u okviru nje? Mesto za istraživanje, deljenje znanja ili oba? 

Oba, The Perfume Atelier je mesto otvorenog tipa gde svaki parfemski entuzijasta, kreativac ili neki radoznalac, običan građanin, može da dođe i nauči osnove od čega i kako se pravi parfem, te da postane svoj parfimer. Za 2 sata on će kroz stručno vođenu radionicu napraviti 30 ml svog parfema i jednu divnu formulu. Za sve one koji žele da se ozbiljnije pozabave ovom profesijom, ili naprave svoj brend, napravila sam privatne profesionalne kurseve direktno sa mnom, jedan na jedan, i već imam dve dame iz Beograda koje su uspešno završile level 1+.

Koliko je zahtevan sam proces pravljenja parfema i šta on podrazumeva?

Uglavnom je dug proces, ali može da mi se desi i da napravim neku lepu kompoziciju za jedan dan. Ima parfema koji su me namučili pa sam ih radila preko godinu dana. Možda je prosek – 6 meseci do godinu dana, tako nekako.

Koje proizvođače parfema privatno volite i šta po vama pažljivo promišljena, kvalitetna bočica treba da sadrži?

Frederic Malle – definitivno mnogo volim koncept. Christian Clive, Hermes.

Živite u Londonu. Da li biste rekli da je na zapadu svest o parfemskoj industriji daleko razvijenija nego u Srbiji? Da li je u nekom smislu Perfume Atelier Vaš pokušaj da ovde donesete neke ideje o prirodnoj kozmetici, aromama i mirisima? 

Ne bih ga nazvala pokušajem, pre bih rekla bih da je ovo jedna velika želja da zemlji u kojoj sam rođena podarim raritetan i inovativan koncept, odnosno da donesem nazad znanje i niz veština koje sam stekla na zapadu. Jednostavo želim da prenesem svim tim kreativnim pojedincima širom Srbije, koji se bave nekom prirodnom kozmetikom ili mirisima, da kreiranje parfema nije igranje sa kapljicama ruže i ruzmarina ili slično, vec zahteva ozbiljan pristup i rad. Želim da pomognem svojim sugrađanima da – ukoliko imaju takve afinitete – budu parfimeri jednog dana, da imaju uspešne parfemske brendove, poznate širom sveta.

Što se tiče parfema, on je uvek stvar kulture jednog naroda, tako da da postoje razlike između zapada i istoka, recimo, ono što vole Arapske zemlje ne vole Kinezi, ili ono što je smatrano slatko-mirisno na zapadu u Brazilu miriše na sveže. Kada kreiramo parfeme naravno da uzimamo u obzir tržiste i kulturu toga naroda za koji se parfem ili brend stvara.

U smislu atmosfere, ali i pristupa: je li pravljenja parfema bliže ležernom laboratorijskom eksperimentu ili preciznom hirurškom zahvatu?

Definitno oba, morate imati i kreativnosti i tehniku. Za sve one koji žele da osete atmosferu preporučila bih da krenu od radionice, sigurno će se osećati drugačije i motivisanije nakon ta dva sata. Posle toga mogu da pređu na ozbiljne kurseve.

Film ili knjiga koji tematizuju mirise, a koje posebno volite? 

Luca Turin – Perfumes A-Z Guide.

Koga očekujete u Perfume Atelier-u, a šta oni mogu da očekuju od Vas? 

Naši klijenti su oni koji žele nešto drugačije, personalizovano. Oni koji razumeju i cene znanje i ekspertizu.

Nakon razgovora sa Zagom imali smo priliku da u beogradskom ateljeu izdvojimo nešto manje od dva sata na radionici za pravljenje parfema. Na raspolaganju se pri početku dobije 30 mirisnih nota koje su podeljene na donje, srednje i gornje; uz to dobijate i objašnjenje kojim grupama pripadaju, te da li možete očekivati drvenaste ili, recimo, cvetne nijanse.  Nakon pažljivog i strpljivog mirisanja iz bočica (a zatim i udisanja zrna kafe ukoliko se umorite od različitih senzacija) trebalo bi odabrati nekolicinu onih koje ćete koristiti u formuli i njiz zatim stavljate na parfemsku traku. Stvari se odvijaju polako, ali sve je na vama, i zato se na papiru ispisuje željena struktura koju zatim isprobavate na maloj količini od svega 30 kapi.

Neobično je do koje mere svi verujemo mirisima, ali i sebi, ali kada dođe do taktilnog, hemijskog aspekta, jasno je da nisu u pitanju tek neke poznate i lako razumljive arome. Deluje kao da je proces pravljenja parfema, čak i na ovako sitnom uzorku, pitanje poverenja u sopstvena čula, ali i opipavanje dobrih putanja u okviru brojnih mogućih kombinacija, a to nije izvodljivo do savršenstva tokom prvog pokušaja. U svakom slučaju, ovaj tip radionice tek je početni korak u razumevanju mirisa, a sa nje ćete izaći sa bočicom od 30ml parfema koji ste sami napravili. Parfemu bi trebalo dati i ime koje ispisujete na malu papirnu traku, što je dodatni izazov – imena mirisa su integralni, odlučujući deo celokupnog proizvoda, čak i kada to ime služi isključivo vama.

Za upite o vrstama radionica i kurseva, proizvodima u ponudi i cenama  možete pisati Zagi na perfumeatelier@gmail.com ili došetati u Takovsku ulicu br. 50 (predlažemo da proverite tačne radne dane i sate na Instagramu).

Instagram    //    Facebook

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: