Da li imate preko 18 godina?

Zaliv na koskite, izvor Drima i Biljanini izvori – egzotika Makedonije

Poetični putopisci se lako mogu raspisati o “biseru Makedonije” – predivnom Ohridskom jezeru i gradu na njegovim obalama. Prema mišljenju mnogih putnika, Ohrid je u svakom smislu te reči egzotika Balkana, intrigantno mesto za odmor i uživanje.

Ohridske ulice čuvaju duh prošlih vremena. Zanatske radnje i starinski izlozi, kaldrma i kamene kuće čine i najkraću šetnju gradom pravim vremeplovom. Lepote predela, neverovatni prizori jezera i okolne vegetacije kao da su se udružili da uvere svakog posetioca u čudesnu moć prirode. U sinergiji sa kulturom i maestralnom arhitekturom, Ohrid zaista pruža drugačiji pogled ne samo na Makedoniju, već i na čitav Balkan. Zašto neizostavno morate otići na izvor Drima i na Biljanine izvore opevane u pesmi? Po čemu se to ističe Zaliv kostiju i zašto je Ohrid mnogo više od destinacije za letnji odmor? Pročitajte.

Biljanini izvori – legenda o nesrećnoj ljubavi

Simbol Ohrida, Biljanini izvori predstavlja izvor vode iz kraškog masiva, koji se nalazi na 3km od grada. U pitanju je zapravo preliv vode iz bazena koji se nalazi iznad otvora, odakle ističe voda. Jedan deo čiste izvorske vode iz bazena koristi se za potrebe vodovoda u Ohridu, deo za potrebe Hidrobiološkog zavoda za veštačko uzgajanje ribnog podmlatka, a višak vode se izliva iznad otvora Biljaninih izvora.

No ono što čini lokalitet misterioznim i pomalo egzotičnim jesu brojne legende o njegovom nastanku. Prema jednom predanju, Biljanini izvori nastali su od suza lepe Biljane, unuke dede Čuna koju je otela vila Ezerka. U ovoj se bajkovitoj priči, lepa, ali zla vila Ezerka zamera ljudima jer love ribu u jezeru. Pored toga što je prevrtala čamce i vraćala ulov nazad u vodu, vila je posebno bila zavidljiva zbog Biljanine lepote. Iz tog razloga ju je otela i odvela u svoj dvorac. Biljana je cele noći plakala, a od njenih suza nastali su izvori. Predanje se ipak ne završava ovde, već ima srećan kraj, jer je Biljanin deda Čun uspeo da napravi metalni čamac sa veslima i krmom – takav da ga čak ni vila Ezerka ne može prevrnuti. Ovim je kajakom uspeo da spasi svoju unuku, prelepu Biljanu. Među Ohriđanima i dalje se veruje da su današnji čamci koji se prave na Ohridu, jedinstveni po svom obliku, zapravo replike deda Čunovog plovila.

Druga legenda opisana je i u starogradskoj pesmi “Biljana platno beleše”, za koju se često kaže da je ohridska himna. U ritmu poznate melodije nižu se slike prelepe devojke Biljane koja pere veš i posmatra karavan koji prolazi. Mlada, ali britkog jezika, ona razgovara sa putnicima – brine se da joj se ne uprlja belo platno i “pregovara” da joj se za eventualno načinjenu štetu da naknada. Međutim, njoj ne odgovara ništa što joj “vinari belograđani” nude, jer se zaljubila u vođu karavana i njega želi.

Taktove pesme o Biljani možete čuti u svakoj kafani i restoranu kraj Ohridskog jezera. Ako rešite da novogodišnju noć provedete na Ohridu, uz svirku lokalnih muzikanata čućete i druge neobične priče o ovom prelepom gradu. Da li zbog legendi ili pesme, čak i u zimskim mesecima, Biljanini izvori deluju poput prizora iz nekog dalekog sveta. Kada se tome doda tipična, a opet bajkovita novogodišnja rasveta, praznici i početak godine zaista dobiju jedan poseban pečat.

foto: Kate T.

Izvor Drima – mir koji samo priroda može pružiti

Ispod manastira Sveti Naum, iz mnoštva malih izvora nastaje reka zadivljujuće lepote Crni Drim. U Nacionalnom parku Galičica, u zoni stroge zaštite nalazi se na stotine izvora i prelepo jezero prepoznatljivo po svojoj bistroj vodi. Prozirno čista, oplemenjena cvetanjem zelenih i ljubičastih algi, sa “peščanim vulkanima” na dnu ova je voda samo naizgled mirna. Okruženi okolnim zelenilom, u čamcu bez motora i buke, možete ploviti uz cvrkut ptica i nemo posmatrati prirodu kako se pokazuje u svom izvornom sjaju.

Potpuno nestvarne, sveže vode svih nijansi zelene ostavljaju bez teksta. Još neobičnije je kako se reka odmah ispod mosta bučno i silno obrušava u Ohridsko jezero, hladeći ga sve do Struge, gde otiče iz njega i nastavlja svoj put.

Kada u tihoj i mirnoj plovidbi prepoznaju moć prirode na izvoru Drima, turisti retko zaboravljaju prizore – jer podsećaju na slike dalekih egzotičnih predela s drugog kraja planete. Nedaleko od ovog lokaliteta nalazi se i manastir Sveti Naum, iz 16. veka. Smatra se da je crkva izgrađena na ostacima trolisne osnove crkve iz 10. veka, ali je vekovima ovaj hram menjan, dograđivan i rekonstruisan. Danas očarava sve posetioce koji na putovanjima žele da probude (ili ojačaju) svoju duhovnost i pronađu mir.

foto: Xhiliana Cane

Zaliv kostiju – sojenice na Ohridskom jezeru

Zaliv kostiju (Zaliv na koskite) je verovatno jedna od najupečatljivijih znamenitosti na Ohridskom jezeru. U pitanju je rekonstruisano praistorijsko naselje, jedinstven muzej na vodi. Arheološki kompleks se nalazi na nekih 13 km od samog grada, na južnoj obali poluostrva Gradište (na putu ka manastiru Sveti Naum). Na mestu današnjeg muzeja između 1.200 i 700 godine p.n.e. bila je naseobina – kuće pravougaonog oblika u kojima su živeli ljudi, kao i nekoliko sojenica kružne konstrukcije gde su izvođeni razni obredi ili održavani sastanci poglavara plemena.

Posetioci neobičnog muzeja mogu da vide u sojenicama od blata i slame brojne predmete, grnčariju, krzna, kao i kopije nekadašnjeg nameštaja i ognjišta. Pored sojenica u kojima su izloženi artefakti turisti mogu da obiđu i muzej pored naselja, gde postoji stalna postavka predmeta pronađenih na dnu jezera. Čitav zaliv i muzej nosi ime koje nosi upravo zbog mnogobrojnih životinjskih kostiju koje su arheolozi pronašli u ovom arealu.

Iznad naselja na brdu nalazi se i rekonstruisana rimska vojna tvrđava, koja je nekada bila uporište i zaštita Rimljana od neprijatelja. Odavde se pruža spektakularan pogled na sojenice, ali i čitavo jezero.

Sa prirodnim lepotama i dragocenim kulturnim blagom Ohrid je atraktivna destinacija u svako doba godine. Možete letovati na“makedonskom moru” ili izabrati da istražujete grad i okolinu u proleće i jesen, kada je vreme umereno toplo. Za mnoge turiste, najlepši je doživljaj boravak na bisernom jezeru usred zime i praznične atmosfere.

Dok epitet “egzotično” povezujemo sa dalekim obalama Indijskog i Tihog okeana, razmišljajući o piramidama Asteka i Inka ili neobičnoj vegetaciji Madagaskara, u “komšiluku” imamo pravi ohridski biser. Na obalama ovog jezera čeka vas grad zanimljive i duge istorije, sa kulturom kakva se samo na Balkanu može naći.

foto: Nikolina Micovska

*naslovna fotografija: Milana Jovanov

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: