Da li imate preko 18 godina?

Savršen odmor za celu porodicu: Šta videti i raditi na Divčibarama

Period godišnjih odmora je uveliko u toku, a vi ste odlučili da ovo leto posvetite istraživanju najlepših predela naše zemlje. Srbija ima mnogo toga da ponudi svima onima koji su željni istinske prirode, bez obzira na lične preferencije kada je u pitanju tip odmora i njegova dužina. Bez obzira da li organizujete vikend beg iz grada ili želite da provedete u planini nedelju dana, Divčibare je mesto koje ne smete izostaviti kada pravite planove za odmor. Ova destinacija je već godinama jedna od najposećenijih u našoj zemlji, a savršeno je mesto kako za čitave porodice, tako i za pojedince koji žele aktivniju vrstu odmora. U nastavku ćemo vas upoznati sa svim blagodetima koje ova visoravan nudi i dati vam ideje za kreiranje savršenog odmora za celu porodicu.

Geografski položaj i osnovne karakteristike

Visoravan Divčibare smeštena je u centralnom delu planine Maljen koja štiti područje od jakih vetrova i time stvara specifičnu klimu. Idealna je za osveženje tokom vrelih letnjih dana jer su temperature izuzetno prijatne, a zime su karakteristične po obilnim padavinama, što Divčibare čini primamljivim mestom za skijanje i druge zimske sportove. Još jedna prednost ove visoravni jeste što se nalazi na samo 100 kilometara od Beograda, pa je tako zbog svoje blizine postala omiljeno odmaralište Beograđana, ali i svih onih koji dolaze iz Vojvodine. Valjevo je prvi veći grad koji je se nalazi na samo 38 kilometara udaljenosti od Divčibara, stoga je nazaobilazna stanica za sve oni koji provode odmor na ovoj planini. Takođe, ukoliko ne posedujete automobil, odlazak na Divčibare ne predstavlja prepreku. Možete da uhvatite bilo koji autobus do Valjeva, a zatim na glavnoj autobuskoj stanici čekate bus koji vozi direktno do centra Divčibara.

Vazdušna banja

Stres i pregršt obaveza koje moderan način života podrazumeva vremenom ostavljaju traga na naš organizam, stoga je važno pronaći načine za opuštanje. Boravak u prirodi pozitivno utiče na čovekovo blagostanje i eliminiše nagomilan stres i negativne emocije. Balneo-klimatološki institut Srbije je proglasio Divčibare kao područje koje je izuzetno povoljno za oporavak od različitih bolesti, posebno onih pacijenata sa pneumonijom i tuberkoloznim peritonitisom. Budući da je odmor na ovom području aktuelan tokom svih godišnjih doba, Divčibare nudi kvalitetan smeštaj, većinski u vidu privatnih apartmana, ali i nekoliko hotela i planinarskih domova. Boravak među gustim šumama, umerenom klimom i čistim vazduhom pružiće bogatu dozu zdravlja vašem organizmu i eliminisati svu napetost iz vas.

foto: Danilo Čalić/ Unsplash

Najlepši vrhovi Maljena

Divčibare je planinska visoravan na Maljen planini koja pripada Dinarskom planinskom sistemu, a nalazi se na nadmorskoj visini od 980m. Posetioci mogu da uživaju u neverovatnim predelima i posete čak pet vrhova u roku od samo dva sata šetnje, a sa koga se pružaju bajkoviti prizori koji ostavljaju bez daha. Staze su odlično markirane i možete se slobodno samostalno upustiti u obilazak najpoznatijih vrhova – Crni vrh, Ljuti krš, Golubac, Stražara i Paljba. Ovim predelom dominiraju četinarske šume, a krase ga i blagotvorne vode, među kojima se izdvaja čuveni vodopad Skakalo. Staza koja vodi do vodopada je ipak malo zahtvenija i ne preporučuje se onima koji nemaju iskustva u kretanju po prirodi.

Sadržaji za najmlađe

Ovo odmaralište poznato je i po velikoj posećenosti porodica sa decom, budući da sadrži raznovrstan sadržaj za mališane. Edukativni i zabavni program već godinama unazad okupira pažnju najmlađih, a neki od popularnijih jesu škola skijanja tokom zimskog perioda i vožnja turstičkim vozićem – uz pomoć kojeg ćete imati priliku da obiđete neke od glavnih znamenitosti Divčibara gde vodiči mališanima na zanimljiv način predstavljaju bogatstvo ovog područja. U samom  centru se nalazi veliko dečije igralište, košarkaški i fudbalski teren, što će mališanima učiniti boravak na Divčibarama interesantnim i nesvakidašnjim iskustvom.

Adrenalinske aktivnosti

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora i neprestano žudite za kvalitetnim adrenalinom, onda će Divčibare ispuniti sva vaša očekivanja, bez obzira u kom periodu godine dolazite. Tokom zime svakako da je glavna atrakcija skijanje, a u ponudi su dve različite ski staze, žičara i ski lift. Kada se snežni prekrivač otopi, na raspolaganju su vam Zip line i Avantura park koji sadrži poligone raziličite težine čime ćete testiratu vašu kondiciju i spremnost. Off road vožnja džipovima takođe predstavlja jedan od nesvakidašnjih načina da upoznate ovaj predeo.

foto: Nikola Tasić / Unsplash

Nadam se da smo uspeli da vam zagolicamo maštu i približimo delić onoga što Divčibare nudi svojim posetiocima. Bez obzira u kom periodu godine odlučite da ga posetite, uživaćete u neverovatnim predelima i bogatoj četinarskoj šumi, čistom vazduhu i gostoprimstvu domaćina, a ne sumnjamo da će ova destinacija, kada je jednom posetite, postati jedna od onih kojoj ćete se uvek rado vraćati.

*naslovna fotografija: Branko Popović / Unsplash

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: