Da li imate preko 18 godina?

Šta sve treba da znaš ako planiraš na more u Albaniju

Za Albaniju kao destinaciju za letovanje turista iz Srbije i regiona nešto više smo saznali te 2020. godine kada je ova zemlja bila jedina opcija za one koji su želeli na more.

0
0

Od pitanja “Da li je moguće da neko letuje u Albaniji?” ili “Da li je bezbedno?” na koja nebrojano mnogo utisaka, fotografija i reportaža i sami daju odgovor, kao i skoro pola miliona gostiju iz Srbije koji su u dve godine posetili Albaniju, došli smo do trenutka kada dobro znamo da je Albanija bezbedna, da i te kako ima šta da ponudi i da je, i u godini kada se i druge destinacije za odmor otvaraju, turisti iz Srbije, regiona i Evrope veoma rado biraju.

Zato smo za vas kreirali vodič sa svim važnim detaljima koje morate znati pre putovanja, posebno ukoliko Albaniju posećujete prvi put.

Popularna letovališta

Za početak, ukoliko do sada niste detaljnije istraživali albansku obalu, važno je znati da Albanija izlazi na dva mora – Jadransko i Jonsko. Jadranski deo obale je nešto severnije, ka Crnoj Gori, dok je Jonsko more od grada Valone pa naniže ka granici sa Grčkom.

Od najpopularnijih mesta za letovanje u Albaniji na Jadranskom moru, izdvajaju se Drač, najveća luka zemlje, mesto Golem nadomak Drača koje se poslednjih godina intenzivno razvija, kao i gradići Šenđin i Velipoje blizu granice sa Crnom Gorom.

U centralnom delu Albanije nalazi se i Valona – grad koji se, barem teorijski, nalazi na samoj granici Jadrana i Jonskog mora.

Kada su u pitanju letovališta na jonskoj obali, izdvajaju se Saranda, grad sa oko 30.000 stanovnika nedaleko od grčke granice, Himara, Dermi, kao i mesto Ksamil koje je poslednjih godina toliko popularno da je u sezoni ovde gotovo nemoguće pronaći slobodno mesto za peškir.

Kako putovati do Albanije?

Do Albanije možete stići kolima na nekoliko načina ali najpopularniji su preko Kosova i preko Severne Makedonije, kao i avionom ili autobusom.

Putovanje kolima preko Kosova

Odlazak na more u Albaniju preko Kosova je ubedljivo najčešća opcija, pre svega zbog toga što je ova ruta najkraća, put je najvećim delom jako dobar, a iznos koji je potrebno izdvojiti za putarine van Srbije je samo 5€.

Primera radi, ukoliko putujete iz Beograda, najpre autoputem stižete do Niša, nakon čega sledi deonica do prelaza Merdare gde ulazite na Kosovo. Po ulasku na Kosovo sledi kratka deonica magistralnog puta, budućeg autoputa, a zatim i već izgrađeni autoput koji vodi sve do Drača uz povremene deonice magistrale pred ulazak u sam grad. Važno je znati da se putarine na Kosovu ne plaćaju, dok na autoputevima u Albaniji plaćate samo putarinu pred prolazak kroz tunel nedaleko od mesta Kukes i to u iznosu od 5€.

Ukoliko ste odlučili da letovanje provedete u Draču, na ovaj način stižete do destinacije, dok u slučaju da putujete ka Sarandi i jugu Albanije, nakon Drača nastavljate ka jugu odličnim magistralnim putem. U nastavku putovanja prolazite i kroz nacionalni park Valbona gde možete napraviti kraću pauzu, svratiti u neki od restorana ili napraviti super fotke ovog planinskog dela Albanije.

Od Beograda do Drača kolima je potrebno oko 6 do 7 sati lagane vožnje, dok do juga Albanije, mesta Saranda ili Ksamil stižete za oko 10-11 sati, zavisno od zadržavanja na granicama.

Putovanje kolima preko Severne Makedonije

Iako rutu preko Kosova putnici najčešće biraju, postoji i opcija odlaska do letovališta Albanije preko Severne Makedonije.

Primera radi, ukoliko na odmor krećete iz Niša, autoputem najpre putujete do Skoplja, a potom su pred vama dve opcije. Jedna opcija je da nastavite ka Tetovu i Ohridu/Strugi gde prelazite u Albaniju, dok je druga da nastavite do Soluna i zatim autoputem putujete sve do granice sa Albanijom, nedaleko od Igumenice.

Za putovanje do letovališta Albanije preko Severne Makedonije potrebno je isto onoliko vremena koliko i za odlazak preko Kosova.

Putovanje avionom ili autobusom

Ukoliko se odlučite da u Albaniju otputujete avionom, treba znati par važnih detalja. Letovanje u Draču ili Golemu uz let iz Beograda do Tirane je dobra opcija jer po sletanju imate još oko pola sata vožnje taksijem ili autobusom do hotela ili apartmana. Odmor u drugim, južnim mestima uz let do Tirane pomalo gubi smisao jer vas po sletanju čeka još 4 do 6 sati vožnje.

Međutim – zato je tu opcija koju sve češće biraju turisti iz Srbije. Kako se grčko ostrvo Krf nalazi na samo 45 minuta vožnje trajektom od Sarande i Ksamila, opcija leta od Beograda ili čak Niša do ovog ostrva, a potom prelazak u Albaniju su i vremenski i finansijski dobra opcija. Primera radi, low-cost kompanije poput RyanAir-a tokom sezone obavljaju letove od Niša do Krfa po ceni već od 50-60€ sa uključenim prtljagom. Bilo da letite iz Beograda ili Niša, u Sarandi ćete od trenutka poletanja biti za najviše 3 sata jer polazaka trajekta i brodića u sezoni ima veoma često.

Sa druge strane, ukoliko se opredelite za odlazak autobusom, opcija za prevoz do Albanije koju toplo preporučujemo je direktna sezonska autobuska linija od Beograda do Drača, Sarande i Ksamila. Linija saobraća više puta nedeljno, a cene povratnih karata su od 50 do 80€.

Autoput Drač – Priština kod mesta Kukes

Dokumenta neophodna za putovanje

Pri planiranju putovanja moramo se osvrnuti i na dokumentaciju koja vam je potrebna za prelazak granice. Najpre, za putovanje u Albaniju za odrasle je dovoljna lična karta, dok deca moraju koristiti pasoš. Takođe, za ulaz u Albaniju sopstvenim vozilom morate imati zeleni karton, odnosno dozvolu za upravljanje tuđim vozilom ukoliko automobil nije vaš.

Takođe, ukoliko se odlučite na putovanje preko Kosova, morate znati da na ovoj granici pasoši nisu od značaja, jer se koriste isključivo lične karte. Za putovanje preko Kosova sa decom morate imati izvod iz matične knjige rođenih, na koji ćete prethodno zalepiti fotografiju deteta i ovaj dokument overiti u lokalnoj matičnoj službi, uz prisustvo oba roditelja deteta.

Dakle, da zaključimo: za prelazak u Albaniju lične karte ili pasoši za odrasle, isključivo pasoši za decu, a za prelazak na Kosovo isključivo lične karte za odrasle, za decu izvod iz matične knjige rođenih sa zakačenom slikom.

Kakve su cene u Albaniji?

Generalno, cene smeštaja u Albaniji su i do 30% niže u odnosu na letnje destinacije u okruženju, dok troškovi boravka (hrana, piće, ležaljke) mogu biti i do 40% niži u odnosu na druga letovališta u našem regionu. Važno je znati da je zvanična valuta u Albaniji albanski lek (LEK), ali da je korišćenje evra široko prihvaćeno, od kafića i restorana do supermarketa.

U nastavku možete pronaći prosečne cene smeštaja, hrane, pića i drugih sadržaja u sezoni.

Cene hrane i pića u restoranima
Druge cene

Cene ležaljki (komplet ležaljki + suncobran) – 5-10€ u zavisnosti od letovališta
Burek u pekari – 0.5-0.8€
Taxi prevoz po Draču – 4-9€
Taxi prevoz po Sarandi – 3-8€

Jadransko ili Jonsko more

Pitanje “Koje letovalište izabrati za odmor?” jedno je od najčešćih pri planiranju letovanja.

Prednosti letovanja na Jadranskom moru, odnosno u mestima Drač, Golem ili Šenđin svakako su blizina, odnosno kraće putovanje, cene koje su oko 10 odsto niže u odnosu na cene na jugu, kao i hoteli sa bazenima i all inclusive uslugom koje u ovoj regiji turisti najčešće biraju. Treba znati i da je plaža u Draču i Golemu izuzetno blagog nagiba, te je za potpuni ulazak u more potrebno proći par desetina metara kroz vodu. Ovo je jedan od razloga zašto porodice sa malom decom često biraju jadranski deo obale za letovanje.

Ono što je važno znati je i da ukoliko želite odmor uz all inclusive uslugu, tu vrstu odmora u Albaniji možete bukirati jedino u Draču, Golemu ili Šenđinu, jer all inclusive usluga nije u ponudi ili izuzetno retko u mestima na jugu zemlje. Turisti iz Srbije za svoj all inclusive odmor najčešće biraju poznate hotele i komplekse poput Grand Blue Fafa resorta, hotela Max Royal G, VM resorta, Perandor Beach Hotela i drugih.

Sa druge strane, ono što je apsolutna prednost južnog dela Albanije je što izlazi na Jonsko more, te je voda tirkizno plave boje, plaže su najčešće manje, dugačke svega par desetina metara, a i more je za koji stepen toplije.

Ukoliko ste u potrazi za prelepim plažama Albanije koje ste imali prilike da vidite na brojnim fotografijama, onda je za vas definitivno jonska regija. Takođe, letovanje na severu najčešće vas vezuje za jedno mesto ili jedan deo grada, dok uz odmor na jonskoj obali imate mogućnost da kolima ili autobusom obilazite nebrojano mnogo manjih plaža u okolini gradova, druga mesta, ali i istorijske lokalitete i nacionalne parkove.

Stara tvrđava u mestu Porto Palermo

Gde i kada su gužve i kako ih izbeći?

Fotografije letovališta Albanije koje najčešće na internetu vidite kreirane su u predsezoni ili periodima godine kada na plažama nema mnogo turista, te je utisak da u Albaniji nema gužvi na plažama.

Realnost je tokom druge polovine jula i u avgustu potpuno drugačija. Treba znati da su u ovom periodu u popularnijim letovalištima koje smo već naveli gužve neizbežne, da se ležaljke na plažama zauzimaju već oko 9-10 sati, da je pomalo teško pronaći mesto za peškir, da su šetališta puna turista, kao i da često parking nije lako pronaći.

Primera radi, Ksamil, kao jedno od najtraženijih letovališta, postao je popularan zahvaljujući svojim prelepim plažama i tirkizno plavoj boji mora, o čemu su pisali brojni svetski turistički magazini. Iz godine u godinu broj turista raste, a prostora za nove plaže nema, te gužve postaju samo veće i veće.

Upravo zato, ukoliko vam obaveze to dozvoljavaju, iskoristite jun, prvu polovinu jula ili čak septembar za svoj odmor u Albaniji. Imaćete priliku da posetite sve prelepe plaže i mesta na obali potpuno rasterećeni gužvi i “ludnice” koja je svake godine očekivana kada najveći deo turista odlazi na odmor.

Uz odlazak na odmor van centralnog dela sezone, možemo savetovati i putovanje u maju ili oktobru kada je more toplo, vreme prijatno, a cene smeštaja i duplo povoljnije. Inače, Albanija, a posebno grad Saranda, su poslednjih godina jedna od čestih destinacija za digitalne nomade, te je zajednica onih koji u Albaniji ostaju i duže od 6 meseci sve veća.

Mesta za koja mnogi još nisu čuli

Za letovališta poput Drača, Valone, Sarande ili Ksamila verovatno ste već čuli i o njima ćete na internetu pronaći mnoštvo informacija, detalja i fotografija. Ipak, Albanija na more izlazi na obali dugačkoj više od 450 kilometara i iz godine u godinu sve je više malih mesta, plaža sa svega nekoliko restorana ili hotela, idealnih za one koji vole da probaju nešto novo, da uživaju bez prevelikih gužvi i istražuju manje komercijalna mesta.

Jug Albanije posebno se može pohvaliti plažama i mestima na kojima i dalje nema masovnog turizma. Iz prve ruke preporučujemo nekoliko takvih lokacija koje morate imati na svojoj listi za posetu ukoliko na odmor odlazite u Albaniju.

Toplu preporuku dajemo za obilazak plaža Livadhi (Ljivadi), Gjipe (Đipe), Palasa (Paljasa), Bunec i Borsh (Borš) koje se nalaze na Jonskom moru, na potezu severno od Sarande. U pitanju su plaže do kojih se jednostavno dolazi kolima, ali koje i dalje nisu previše urbanizovane, već na njima možete pronaći po nekoliko restorana, prodavnica ili hotela i – to je to. Upravo zbog toga što u okolini nema većih smeštaja, hotela ili apartmana, gužve su retkost, a posebnu čar daju otvoreni barovi sa muzikom tokom celog dana.

Ljubitelji ovih plaža često su mladi koji na odmor dolaze i radi provoda. U tom smislu, treba znati da je apsolutni favorit za letovanje uz dobro zezanje sa mnogo mladih mesto Dhermi (Dermi) koje se takođe nalazi nedaleko od plaža koje smo već naveli.

Dermi je plaža i mesto smešteno u brdu sa svega nekoliko hiljada stanovnika, a koje je tokom leta domaćin brojnim muzičkim festivalima. Prema mišljenju mnogih turista ova plaža je najlepša za one koji vole kampovanje.

Preporuke dnevnih izleta

Kada već otputujete na letovanje, primetićete da će vam na svakom koraku lokalci nuditi razne izlete i dnevne ture. Iako je izleta jako mnogo, nekoliko tura možemo posebno izdvojiti i, ukoliko budete u prilici, nemojte ih preskočiti.

Ako letujete u Sarandi ili Ksamilu obavezno jedan dan izdvojite za posetu plaži Krorez. Ono što je specifično za Krorez je što se do ove plaže dolazi isključivo brodićima, bez opcije za dolazak kolima ili autobusom. Gužve nikada nema, a na plaži koja je izuzetno prostrana vas čekaju i dva improvizovana restorana gde lokalci za vas pripremaju sveže morske plodove na licu mesta. Uz opuštanje na ovoj plaži, tokom vožnje od Sarande do Kroreza imate opciju da zastanete na nekoliko mesta, uvala i manjih plaža do kojih se takođe dolazi samo brodićima. Sve to možete dogovoriti sa lokalcima koji će za vas organizovati izlet.

Druga opcija može biti zanimljiva ako letujete u regionu Valone – Grama zaliv. Zaliv je okružen visokim, stenovitim liticama, zbog čega se do ove lokacije dolazi samo vodenim putem. Lokalci plažu u ovom zalivu preporučuju svima onima koji žele da iskuse nešto drugačiju ponudu Albanije, bez mnogo ljudi i uz zaista netaknutu prirodu. Morska voda je izuzetno čista, tirkizno plava, a kako na plaži nema barova i restorana, pripremite se za roštiljanje na plaži.

Ono što vam sigurno može biti od pomoći, a izuzetno je karakteristično za lokalno stanovništvo u Albaniji, jeste da za mnoštvo drugih saveta, informacija i preporuka za posetu iz prve ruke uvek budite slobodni da pitate domaćine u mestu koje obilazite.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: