Da li imate preko 18 godina?

Tura kroz Frušku goru – upoznajte srpsku Svetu goru

Autor:
0
0

Fruška gora se nalazi u Vojvodini, na samom krajnjem severu Srema, nedaleko od Beograda. Ova ostrvska planina koja se izdiže iz nepregledne vojvođanske ravnice, nadaleko je poznata po svojoj lepoti. Međutim, nije jedino priroda ono što je krasi. Bez obira na to kakav ste odmor planirali, Fruška gora, nekada ostrvo u Panonskom moru, nudi najlepšu turističku ponudu. Na planini se nalaze i mnogobrojne znamenitosti i atrakcije koje će ulepšati vaše slobodne dane. Ukoliko se niste još uvek odlučili da posetite ovu čarobnu destinaciju, u nastavku smo za vas izdvojili najvažnije informacije o srpskoj Svetoj gori.

Manastiri

Fruška gora ne nosi tek tako olako naziv srpska Sveta gora. Ovaj jezički orden, Fruška gora je opravdala velikim brojem manastira. Ukupan broj manastirskih kompleksa je 17 i oni srpski Atos čine jednim od najvažnijih kulturno-nacionalnih predela. Manastiri su nastali u različito vreme, ali se okvirno može govoriti o periodu od 15. pa sve do 18. veka. Upravo tada, Vojvodina i njena ravnica su zajedno sa Fruškom gorom činile jezgro srpskog pravoslavlja u teškim vremenima. Od 35 izgrađenih manastira, danas su sačuvani i aktivni: Velika Remeta, Novo Hopovo, Petkovica, Krušedol, Staro Hopovo, Rakovac, Jazak, Đipša, Mala Remeta, Grgeteg, Beočin, Privina Glava, Vrdnik – Ravanica, Kuveždin, Šišatovac, Vranjaš, Berkasovo.

Krušedol

Manastir Krušedol pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja jedno od najvažnijih nepokretnih kulturnih dobara i spomenika od izuzetnog značaja. Nalazi se na jugoistočnom delu Fruške gore, u ataru sela Krušedol između Iriga i Maradika. Zadužbina je poslednjih srpskih sremskih despota, porodice Branković. Izgrađen je u periodu od 1509. pa sve do 1521. godine.

Manastir se sastoji iz dve celine – muškog manastira sa crkvom posvećenom Blagovestima i ženskog manastira sa crkvom posvećenom Sretenju. Na prostoru manastirske zemlje, sahranjeni su dva patrijarha Srpske pravoslavne crkve, porodica Đorđa Brankovića i kralj Milan Obrenović. Godine 2009. manastir Krušedol je odlikovan ordenom Svetog Save prvog stepena.

Mala Remeta

Mala Remeta (mala pustinja) ili Remetica se nalazi pored istoimenog sela, na južnom središnjem delu Fruške gore i pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Manastir je posvećen Bogorodičinom pokrovu, a najverovatnije ga je osnovao Stefan Dragutin. Naučnici i proučavaoci nisu sigurni kada je tačno izgrađeno ovo manastirsko zdanje, ali se veruje da je to bilo okvirno sredinom 13. veka.

Izletišta

Fruška gora nudi svojim posetiocima veliki broj uređenih zelenih površina na otvorenom sa kojih se pružaju neverovatni panoramski pogledi na našu ravnicu. Garantujemo vam da ćete ostati bez daha. Zamislite samo, ispred vas, dok neumornim okom tražite poznate obise glavnog grada, pruža se prilika da vidite mesto gde se nežno dodiruju nebo i zemlja. Ne zvuči li to neverovatno i bajkovito? Uverite se sami.

Stražilovo

Čuveni planinski vrh Stražilovo, nalazi se na nadmorskoj visini od 320 metara, a udaljen je samo 4 km od Sremskih Karlovaca. Ovaj dobro poznati vrh nije samo puka zelena površina koja služi za odmor. Ne, ovo mesto je odavno preraslo taj kvalitativ. Stražilovo je uz pomoć Branka Radičevića ušlo u legendu i postalo je nukleus modernog rodoljublja. Na vrhu se nalazi grob čuvenog srpskog književnika Branka Radičevića, kome je upravo to bila poslednja želja – da večno gleda u ravnicu i svoju zemlju.

Naravno, Stražilovo ne nosi samo titulu važnog kulturno-istorijskog spomenika, već je poznato i zbog sjajne ponude za miran odmor. Svež vazduh, zelenilo, neverovatna priroda, samo su neki od atributa Stražilova. Na ovom vrhu se možete oprobati u raznim aktivnostima kao što je planinski biciklizam, koji je poslednjih godina doživeo ekspanziju.

Salaši

Fruška gora, pored toga što je značajno kulturno-istorijsko mesto i Nacionalni park, iz godine u godinu proširuje svoju ponudu atrakcija. Tako su nastali i čuveni fruškogorski salaši koji spajaju planinu i vojvođansku dušu. Jedan od čuvenih autentičnih salaša je i Perkov slaš koji je smešten u podnožju planine. Salaši su planirani do sitnog detalja, tako da svaki predmet ima neku svoju priču vezanu za daleku istoriju ovog podneblja. Najzanimljiviji deo ovog salaša je seoska kućica koja je preuređena u muzej u kome su postavljeni odevni predmeti, nameštaj i ukrasi iz vojvođanskih domova. Ukoliko svratite do nekog salaša, predlažemo vam da probate čuvena domaća sremska jela i predlažemo vam da uživate u bajkovitoj prirodi koja vas okružuje.

 Jezera

Na ovoj čudesnoj planini zalutaloj u ravnici, nalazi se čak 16 veštačkih jezera, a naša je topla preporuka da ih posetite. Priroda je pogodna za pecaroše i strastvene ljubitelje prirode. Hladna i čista jezerska voda, uz bajkovite predele, nateraće vas da se zapitate da li sanjate ili je to što vidite stvarnost. Jezera koja možete posetiti na Frškoj gori – Srpskom Atosu su: Vranjaš, Borkovac, Beli kamen, Bruje, Bingulsko, Podvezirac, Ljukovo, Moharač, Šelevrenac, Sot, Čalmansko, Kapavica, Međeš, Kudoš, Dobrodol, Popovicko. Uživajte u prirodnim lepotama i napravite mali piknik i tako iskoristite odmor.

Fruška gora pored svih atrakcija nudi i odlične smeštajne jedinice. Ukoliko ste već sada rešili da svoj odmor provedete na srpskoj Svetoj gori u Sremu, posetite stranicu: Fruška gora smeštaj i uverite se i sami u sjajnu ponudu. Odmorite sebe i svoje telo od buke i vreve svakodnevnog života. Mi vam već uveliko spremamo novu avanturu. Do sledećeg putovanja.

*Naslovna fotografija: Mirko Kuzmanović/Shutterstock, ostale fotografija Bookaweb

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: