Da li imate preko 18 godina?

Gde na doček 2024?

Autor:

Prema rečima meteorologa ulazak u 2024. mogli bismo da dočekamo sa nižim temperaturama i snegom. U Srbiji će do kraja meseca više dana biti sa kišom i snegom nego bez njih, pokazuje mesečna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Svaki četvrti-peti dan očekuje nas naoblačenje s kišom i snegom, s temperaturom bez nekog većeg kolebanja, maksimalne vrednosti od 5 do 12 stepeni. Velika je šansa da od 26. do 29. decembra bude jedno malo otopljenje, nekoliko toplih dana i onda verovatno 30. i 31. decembra stiže zahlađenje s kišom i snegom. Eto to je to. To je maksimum koji mogu da izvučem“, rekao je nedavno za Nova.rs meteorolog Nedeljko Todorović.

Ukoliko volite sneg idealna prilika je da za praznike otputujete u neki od naših zimskih centara poput Kopaonika, Zlatibora, Tare ili Divčibara ili da izaberete neke manje popularne destinacije poput Ovčarsko-kablarske klisure, Zlatara, Rudnika ili neki seoski turizam. Ako vam se pak ne izlazi na sneg možete ostati u kućnoj varijanti i odgledati sve one serije i filmove koje tokom godine niste stigli.

Međutim ukoliko želite da pobegnete od snega, kiše i hladnoće, imate idealnu priliku za to. Doček pada za vikend, imate nekoliko slobodnih dana i možete pronaći neku povoljnu avio kartu ili smeštaj u poslednjem trenutku i pobeći negde gde je toplije.

Rim

Večni grad je prvi na listi naših predloga. Bogatstvo istorije vidljivo je na svakom koraku. Kultura, arhitektura i umetnost, lepote grada su ono što svakako privlače milione turista svake godine. Ali to je specifičan način života Italijana na jugu i fantastična kuhinja. Tako da obilazak Koloseuma, Panteona, Fontane di Trevi, Bazilike Svetog Petra, Vatikanskog muzeja ili Sikstinske kapele presecite hedonističkim izletima u italijansku kuhinju. A ukoliko ste odvažni možete i na jednu vespa turu kroz grad.

Larnaka

Svakako da je poznato kiparsko letovalište idealna destinacija na samom početku ili na kraju leta kada nije previše toplo, za odvažnije je tu i kraj proleća i početak jeseni. Ali zašto ne biste najluđu noć dočekali na nekoj od kiparskih plaža i odmorili ste od stresa, bljuzge i gužvi. Svakako je preporuka i da odete na izlet do glavnog grada Nikozije i poznatih turističkih atrakcija ovog grada.

Boka kotorska

Idealan je trenutak da se smestite u automobil i sa partnerkom/partnerom, porodicom, prijateljima, sami obiđete i Boku. Možete krenuli lagano preko Hercegovine i svratiti u Trebinje, pa se spustiti do Herceg Novog, Perasta i Kotora. Uživajte u laganim jutrima, malo šetajte, obilazite plaže i skrivene kutke i uživajte u ovom predivnom zalivu kada ovde nema mnogo ljudi. Sigurno vas na nekom od trgova čeka i praznična fešta.

Istra

Lagano kolima, autoputom, i za nekoliko sati vožnje ste u Istri. Možete se smestiti u nekom manjem mestu i lagano obići ovaj deo Jadrana. Svakako je na listi Pula, ukoliko niste posetili znamenitosti poput Pulske arene, Slavoluk Sergijevaca, ovdašnji trg ili predivni Akvarij, probajte da uklopite izlet na Brione, ručak ili večeru u Rovinju, obilazak magičnih mesta poput Motovuna ili Grožnjana, ali i slovenački deo ovog poluostrva i zanimljive destinacije poput Portoroža ili Izole. Isvojte makar jedan dan (uključujući i prenoćište) da posetite Trst. Uživajte u ovdašnjim specijalitetima – maneštri, fužima, žgvacetu ili boškarinu uz obaveznu malvaziju.

Lisabon

Najudaljenija destinacija na listi je glavni grad Portugalije, ima šanse da još nađete relativno povoljne karte, a smeštaj i hrana ovde nisu skupi, jer je reč o jednoj od svakako najsiromašnijih članica EU. Na listi znamenitosti koje treba obići su Belem kula, koja svedoči o tome kakva je ova zemlja bila pomorska sila, Spomenik Otkrićima ili Manastir Žeronimos. Svakako Baišu i Alfama, boemsku četvrt Lisabona. Izdvojte vreme i da odete do okeana, uživajte u fadu, portu i lokalnim specijalitetima.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: