Valentina i karanfil – prodavnica čokolade
Bean to bar čokolada je stigla u Beograd.
U gospodar Jevremovoj, na putu ka Kalemegdanu, u divnom delu grada gde je uvek hladovina, nedavno je otvorena jedna posebna prodavnica. Valentina i karanfil je radnja u kojoj se prodaju organske, ručno pravljene čokolade iz celog sveta. Ovo nije čokolaterija u čijem izlogu stoji fontana čokolade. Kada provirite kroz kaktuse u belom drvenom izlogu Valentine i karanfil ugledate mlečne kugle koje sa zida osvetljavaju velike table domaće ručno pravljene čokolade naređane jedna na drugu. Na policama se nalazi više od 20 vrsta čokolada iz celog sveta.







Ovde nam se otvara ceo jedan svet čokolade drugačiji od onog na koji smo navikli. Ideja koja stoji iza Valentine i karanfil je da se Beograd upozna sa bean to bar čokoladama sa različitih meridijana. Inspiracija osnivačima je bio kakao, sveta biljka kod Maja. Maje su govorile – kakao na usnama daju snagu. Ovaj narod je kakao koristio u različitim ritualima i obredima, poput krštenja, venčanja ili sahrana, i legenda kaže da su piće koje su spravljali od kakaa posmatrali kao prirodnu krv. Umerena konzumacija ove biljke vraća snagu, osvežava, smiruje i otvara svačije srce. Zbog toga su ove čokolade posebne. Svaki detalj je važan – od mesta gde je kakao rastao preko načina obrade do manifesta proizvođača.
Bean to bar čokolada
Beograd nam nudi pregršt mesta na kojima možemo piti kafe iz različitih delova sveta. Ili zanatska piva. Ali do sada nije postojalo mesto gde možete probati bean to bar čokolade. Ljudi koji prave ovakve čokolade sami biraju kakao, način njegove obrade, začine koje dodaju… Zapravo to su čokolade u koje ljudi ulažu mnogo svoje mašte i posvećenosti. Svaki od proizvođača ima drugačiji pristup, i svačiji manifest se razlikuje.
Bean to bar čokolada se ne proizvodi industrijski, pravi se isključivo od prirodnih sastojaka i ima autorski pečat. Celokupan proces se pažljivo kontroliše – od nabavke sirovine preko obrade, do finalnog proizvoda i pakovanja. Kada probate takvu čokoladu osetite poštovanje prema onome što ljudi rade. U craft čokoladama ima mnogo individulanog izraza i kreativnosti.
Ona nije tek tamo neki slatkiš. Bean to bar čokolada je vrsta umetnosti.
Koncept
Valentina i karanfil koncipirana je kao prodavnica čokolada vrhunskog kvaliteta, ali nije ideja da ljudi samo dođu, kupe i odu. Ovo je mesto za predah. Ideja je da svako ko uđe pronađe ukus koji mu najbolje pristaje.


Valentina je, istovremeno, bar gde možete da se odmorite tokom šetnje, popiti vrhunsku kafu ili čaj, toplu čokoladu ili apsolutnu preporuku za letnje vrućine – hladnu čokoladu. Posebna stvar u Velentini je čaj. Možete birati iz selekcije Kusmi čajeva koji su nastali u carskoj Rusiji. Karta alkoholnih pića je svedena, ali pažljivo birana. Čačanska šljivovica, portugalski porto i francuska i italijanska vina.
U Valentini svako može da nađe čokoladu po svom ukusu. Na policama su čokolade čije cene su slične cenama u supermarketima, ali i ekskluzivne i skupe čokolade.








Preporuke Valentine i karanfil
Za svakodnevnicu, kao alternativa industrijskim čokoladama koje kupujete u supermarketima, tu su Dolfin čokolade – pristupačni Belgijanci koji koriste samo prirodne sastojke. Zanimljiva je La Naya, za ljude koji traže drugačiji doživljaj. Za one koji žele da okuse čokoladu koju su jele Maje tu je meksička Taza, čije se zrno kakaa melje kamenom. Super ekskluziva je američka Raaka koja se pravi od sirovog kakaa čuvanog u buradima gde su odlagani burboni, vina i rumovi. Važna napomena je da su sve čokolade organske.
Nemojte propustiti priliku da probate toplu čokoladu začinjenu biberom i vanilom sa Madagaskara. Za letnje dane tu je hladna čokolada za poneti. Valentina ima i čokolade kuće koje su pravljene po posebnim recepturama uz korišćenje domaćih suvih šljiva i kajsija. Ovde možete svratiti i na kasni doručak i probati tople kroasane.



Dizajn enterijera: Petokraka // Vizuelni identitet: Metaklinika
Valentina i karanfil
Gospodar Jevremova 6
instagram // facebook
Tagovi:
Slični članci:
- The Perfume Atelier: Savremena parfemska radionica
The Perfume Atelier: Savremena parfemska radionica
U Beogradu je od ove godine u svetlom i atmosferičnom enterijeru moguće napraviti svoj parfem, bolje razumeti mirise i naučiti ponešto o njihovoj sistematizaciji.
- Najlon pijaca
Najlon pijaca
Vodič kroz čuveni novosadski lokalitet: od buvljaka kao mesta neobičnih susreta do vikend rituala u eklektičnoj scenografiji.
- Nova doza ljupkosti: Fini na Vračaru
Nova doza ljupkosti: Fini na Vračaru
Poslastičarnicu Fini, poznatu ljubiteljima torti i kolača kao dorćolski lokalitet, sada možete posetiti i u Mutapovoj 21.
- Branč: Rešenje za večito pitanje – šta jesti
Branč: Rešenje za večito pitanje – šta jesti
Bar i restoran u okviru Nove Iskre na Dorćolu služi kvalitetnu i ukusnu hranu koja bi trebalo da bude sastavni deo svakog radnog dana.
- Bitni Špirs – novi burger u gradu
Bitni Špirs – novi burger u gradu
Ne može više ovako, ovde mora dobro da se jede!
- Veliko ratno ostrvo
Veliko ratno ostrvo
O predelu izuzetnih odlika, jedinoj beogradskoj oazi koja opstaje na sred toka reke Dunav.
Lajkuj: