Da li imate preko 18 godina?

Bitni Špirs – novi burger u gradu

49
4

Na Vračaru, u  gastronomskom srcu grada, služi se fenomenalan burger. Na ćošku Katanićeve ulice, blizu Hrama Svetog Save, nedavno je otvoren fast food Bitni Špirs u kom možete pojesti burger – u mekoj, savršenoj zemički, a od mesa lokalnih proizvođača. Iza ovog koncepta stoje četiri momka: Stefan Zečević (Zeka), Aleksandar Spasojević (Spale), Miroljub Ćirović (Mića), Dušan Pavlović (Duća) i peti – ugostiteljski mag, šareni leptir Vladimir Melentijević, Vlada Zaplet. 

Šta je Bitni Špirs?

Zeka: Nasušna potreba za dobrom klopom na ulici. Bitni Špirs je ono što smo svih ovih godina hteli da jedemo, a nismo imali gde.

Kako i zašto ste došli na ideju o otvaranju?

Zeka: Na ideju smo došli slučajno. Zapravo, ja sam prošle godine u septembru bio u Kopenhagenu i tamo sam klopao jedan svetski poznat burger, koji je ludilo! Savršen burger. I mnogo mi se dopao, a najviše mi se dopao njihov bun, zemička.

Posle toga je pola godine u meni tinjala ideja. Razgovarao sam sa Vladom koji je hteo da radi sličnu stvar. Nekoliko meseci potom Dušan se vratio iz Amerike i kazao otprilike ovako nešto: Ne može više ovako, ovde mora dobro da se jede, moramo da uradimo nešto po tom pitanju. Onda smo nekoliko meseci samo pričali o tome, ali sam ja odmah krenuo da radim na recepturi kao da će sve sutra da se desi.

Ko sve stoji iza Bitni Špirs?

Zeka: Nas je četvorica. I svi se znamo iz restorana Dijagonala – Mića, Spale i Dušan su bili konobari, a ja sam kuvar. Međutim, oni su fenomenalnom brzinom usvojili sve što treba da usvoje.

Šta je koncept i kako je koncipiran sam prostor?

Spale: Želeli smo da burger koji smo osmislili bude dostupan svima. Hteli smo da napravimo kvalitetan proizvod, ali koji se ne jede u restoranu već kao fast food, naravno i sa prilagođenom cenom. Dakle koncept je: Prođeš, uzmeš, poneseš. Tu je i bar, naravno možes da jedeš i ovde. Ono što je bitno – burger je napravljen tako da neko vreme ostaje podjednako kvalitetan, tj. za to vreme dok stigneš do kuće. Koncepcija je bila kvalitetan fast food.

Zeka: Imamo bar i nerazumno veliku baštu. I ideja je da se napolju klopa kada je lepo vreme, možda nekad neka žurka… Sviđa nam se koncept food cornera – imamo tu i komšje koje rade slične stvari.

Pored bunova koje pravimo sami i koji su možda i bolji od nekih od najboljih u Evropi, sami pravimo i selekciju mesa – od domaćih goveda, takođe sami dimimo slaninu. Sve što možemo mi radimo sami. Znači ne bavimo se samo mesom u hlebu, već je reč o celini. Sve se svakog dana pravi sveže.

Akcenat je na burgeru koji je – bez preterivanja i uz svo dužno poštovanje prema ostalim ljudima koji rade sličnu stvar – premium proizvod.

Spale: Sve je ručno pravljeno, nista nije prepušteno slučaju. Nadamo se da će ljudi prepoznati sve ovo o čemu pričamo i na čemu svakog dana radimo, i da će to ceniti.

Šta mislite o burger kulturi kod nas, dokle se stiglo?

Zeka: Ljudi su definitivno vrlo zainteresovani, ali rekao bih da su i dalje po sredi lutanja. Još uvek se dodaju razni začini i odlazi se od onoga što je burger u osnovi – čisto meso, najkvalietnije i najsvežije moguće. Burger nije lako izvesti. Ipak, to nije preterano komplikovan proizvod – važno je da su namirnice što kvalitetnije, što svežije, to je ključ dobrog burgera.

Šta sve ljudi mogu da očekuju na meniju?

Spale: Osim burgera imamo sendvič od spajsi hrskave piletine koja je prethodno odležala u jourtu – premium KFC. Tu je i vege sendvič od tikvice, domaće cookies brownie, puslice…

Zeka: Krompirići su, osim pića, jedina komercijalna stvar kod nas, ali pariraju burgeru!

Koliko burgera ima u ponudi?

Zeka: Sve se vrti oko istog burgera, menjamo samo neke priloge, zapravo način serviranja se razlikuje. Nismo ljubitelji koncepta sa previše stvari.

Koji je vaš favorit?

Zeka: Jeo sam gomilu burgera, ali naš Puter burger je drugačiji od svega što sam probao. Malo je atipičan jer nema sir, umesto sira je puter, a to mu daje ludački ukus.

Ostali: Puter!

Kada ste otvorili?

Zeka: Otvaranje je bilo 7. oktobra.

Spale: Čekali smo ga k’o Novu godinu.

Zeka: Gađali smo peti oktobar ali nije nam se dalo. Mada i bolje što nije, mislim da nam je zbog toga i krenulo ovako dobro, bolje nego ovima petog (smeh).

Ko je bio zadužen za enterijer i vizuelni identitet?

Zeka: Enterijer je radio naš drugar Marko Basarovski, a idenitet naši prijatelji iz studija Metaklinika. Svima smo mnogo zahvalni. Mada, jedan deo enterijera smo i mi sami osmislili, recimo mermer na šanku su stolovi iz Dijagonale.

Adresa: Katanićeva 1
Radno vreme: Pon-Pet 12-00h, Sub 12-01h, Ned 12-21h

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Djordje says:

    Stvarno su dobri. Svaka cast momci.

  2. Alehandra says:

    Najukusniji burger na Balkanu!

  3. marko says:

    Vrlo inovativno! Oće li se u ovom gradu otvoriti išta osim pljeskavičarnica…

  4. Habitus says:

    Da su pravi šmekeri nudili bi klasičnu beogradsku pljeskavicu, hamburger i burgere… kao belgrade style, old school i international style… Ovako, logika, svakog našeg restorana svodi se na to da oni prepotentno treba da podučavaju mušterije o nečemu navodno sasvim novom.

Ostavite komentar:

Slični članci: