Da li imate preko 18 godina?

Java Espresso & Brew Bar

Mesta za ljubitelje dobre kafe otvaraju se sve češće i češće, proverite da li će ovo biti vaš favorit među kafeterijama širom grada.

Autor: Fotograf: Nemanja Knežević

Na mestu nekadašnjeg restorana tajlandske hrane, u ulici Gundulićev Venac, na donjem Dorćolu otvorena je nova kafeterija. Java bar je zamišljen kao centar isprobavanja novih ukusa i učenja o tradiciji ispijanja kafe. Još 2001. godine Java Coffee Company nastala je u Poljskoj i od tada se bavi veleprodajom, obukom barista i podizanjem nivoa svesti o kafi. Ekipu koja je otvorila kafe u Beogradu spojio je sport, i osećaj da je trenutak za pokretanje ogranka ovde dobar.

Popričali smo sa jednim od tri vlasnika Jovanom Zdravkovićem o tome šta je ideja koja stoji iza ovog mesta i zašto je uopšte bitno koju kafu pijemo.

2015_java_NK-5

Upoznaj nas malo sa izborom kafa, i kako uopšte možemo da znamo šta da naručimo?

U stalnoj prodaji imamo 6 vrsta kafe, 3 blenda. Jedan je Brazil-Indija, drugi je mešavina 4 vrste arabike Brazil-Gvatemala-Kostarika-Kolumbija, treći je čist Brazil, zatim imamo Organic fair trade kafu (Etiopija-Sumatra), kafu bez kofeina, El Salvador sa plantaže El Karme i svakog meseca – kafu meseca. Trudićemo se da se igramo i sa specialty kafama, a ove kafe koje sam pomenuo su stalno u ponudi, i to je ujedno i jedini način da izabereš – probaš više toga.

Da li su ljudi voljni da istražuju, ili se drže sigurnih izbora?

Podsvest i značenje brenda jako su urezani u ljudsku svest, a mi bismo voleli to da izbrišemo. Poenta je da je svako stručnjak za kafu, samo je pitanje šta ti prija. Planiramo da pravimo blind tastinge i igranja sa ukusima, to je ono što je zanimljivo, ljudi treba da se opuste i veruju sebi.

“Naša filozofija nije da imamo najbolju kafu, već jako veliki izbor
i za svakog po nešto.”

Šta tačno znači brew bar i u kom smislu Java nije obična kafeterija?

Da, drugi deo u našem imenu je brew bar, što označava alternativne načine spremanja kafe, npr. filter kafe. Ovu kafu svako može da pripremi kod kuće sve što je potrebno je aparatura koja se jednom nabavi i traje. Mi bismo voleli da približimo taj način ispijanja kafe ljudima kod nas, koji ipak još uvk najviše konzumiraju tursku kafu. I to je ideja sa ovim našim malim show room-om.

Pomenuo si specialty kafe, da li imate neku koju posebno preporučujete?

Nadam se da ćemo uskoro nabaviti bar kilogram kafe Panama Geisha. Ukus kafe zavisi od toga kako je obrađena na plantaži, da li je sušena na suncu ili je oprana u vodi, svi ti faktori utiču na nijanse ukusa. Panama Geisha je 7 dana na temperaturi od 17 stepeni ležala u koritima, i postignut je (za sad) novi ukus. Sve oko specialty kafa ima veze sa limitiranim količinama i tradicijom. Obično su to kafe koje dolaze sa nekada malih porodičnih farmi koje su na posebne načine tretirale svoju kafu, i zapravo su u tom smislu posebne i drugačije.

Šta još služite osim kafe?

Rešili smo da ne pratimo ostale kafeterije koje su striktno fokusirane na kafu. Mislimo da uz kafu odlično ide i dobro kraft pivo. Ideja je da kad već imamo ovaj prostor promovišemo ljude čiji rad cenimo, Kabinet pivo je jedan od primera, a i relativno skoro otvoren sladoled Crna Ovca pravi sladoled od naše kafe, a mi ga nedeljom delimo uz kafu.
Imamo i veliki izbor čajeva iz raznih delova sveta, a naravno tu su i osvežavajući miksevi ceđenog voća.

Java bar nalazi se u ulici Gundulićev Venac br. 59. 

Lajkuj:

Komentari:

Ostavite komentar:

Slični članci: