Bistro Tri: Novi kraj, novi ukusi
Novi vračarski kutak sa pažljivim odabirom jela iza kog stoji dobro poznata gradska ekipa.
Kada se otvorio restoran Tri – pre svega u prostoru jednog vračarskog salonca, a onda i na lokaciji u Kosovskoj 51 (u unutrašnjem dvorištu koje svi već dobro znaju) razgovarali smo sa devojkama koje stoje iza ovog mesta. Kao integralni deo beogradske restoranske mape, Tri je otvorio još jedan prostor, ovoga puta ponovo na vračarskoj adresi.
Ideja o novom prostoru je postojala dugo, a krajem prošle godine su najzad rešili da se upuste u traženje lokala i u avanturu sa malo drugačijim konceptom kuhinje, koja stoga donosi i raznovrsnije kulinarske izazove. Kako su nam rekli, priželjkivali su da novo mesto bude na Vračaru, što bliže Kalenić pijaci, jer im je po prirodi stvari ovaj kraj bliskiji – godinama žive u blizini. Osim toga, Jelena nam je skrenula pažnju da je zanimljivo kada imaš priliku da na izvestan način menjaš strukturu ponude u kraju grada koji važi za nepopravljivo skup i preterano uređen.
Naziv Bistro došao je iz upravo iz inovativnog koncepta (kako za ovaj kraj, tako i za dobar deo Beograda) i činjenice da se jelovnik često menja, što bi ovakva vrsta lokala trebalo da podrazumeva. Činjenica da je pijaca u blizini dosta znači, budući da se meni pre svega menja sezonski. Dalje preciziranje bistro kategorije prepušteno je svima koji dođu i osete ovaj prostor.






Svako ko je kročio u restoran Tri zna da se u ponudi nalaze isključivo novoizmišljena, autorska i sveža jela, a iako princip važi i u Bistrou, sam meni se razlikuje: ideja i jeste bila da se ne ponavlaju jela, osim nekih koja koja su se nametnula kao prepoznatljiva. Karta pića je veoma slična onoj u Kosovskoj, i dalje su tu domaće kraft pivare, i kako su nam skrenuli pažnju, tatina vina i mamini prirodni sokovi sa kojima se igraju, praveći zanimljive alkoholne i bezalkoholne mikseve.
Pitali smo Jelenu i kako novi lokal miriše:
S obzirom na to da počinjemo od deset, jutarnja atmosfera miriše na kafu i ceđeno voće, uz neki snek i lagano predjelo, mirno je, svetlo i lagano… Od podneva uglavnom zamiriše ručak, bude prilično živo i tako se nastavi uveče, do zatvaranja.
Bistro Tri nalazi se tik uz ulicu i vidljiv je prolaznicima – i onima koji lako prepoznaju ekipu po neonskoj trojci, i onima koji su radoznali da izvide situaciju. Preko dana su gosti Bistroa komšije i ljudi koji žive u kraju, frilenseri sa laptopovima, mladi ljudi na pauzi od predavanja, penzioneri koji čitaju – svi oni koji svoju kafu i laganu užinu vezuju za potez oko Kalenić pijace. Neki biraju mir dvorišta, a neki dinamiku ulice u bašti ispred. Uveče se menja atmosfera i dolaze poznati gosti, prijatelji, mahom oni koji uživaju i u sastancima u Kosovskoj.






Jedno je sigurno – Bistro je očekivano ušuškan, sa hranom koja iznenađuje (u pozitivnom smislu), ljubaznim osobljem i prostorom u kom možete da radite, imate poslovni/porodični ručak ili jednostavno predah posle odlaska po namirnice i voće. Naš savet: probajte dezert koji se menja i ne proveravajte unapred šta je u pitanju.
Slični članci:
- Laura: Savremeni dizajn u predratnoj vili
Laura: Savremeni dizajn u predratnoj vili
Razgovarali smo sa troje mladih dizajnera o prostoru koji su dugo osmišljavali i gradili, a zatim nedavno otvorili u Beogradu.
- Branč: Rešenje za večito pitanje – šta jesti
Branč: Rešenje za večito pitanje – šta jesti
Bar i restoran u okviru Nove Iskre na Dorćolu služi kvalitetnu i ukusnu hranu koja bi trebalo da bude sastavni deo svakog radnog dana.
- Norteño – beogradski takosi sa severa Meksika
Norteño – beogradski takosi sa severa Meksika
Jelena i Havijer u Beograd su doneli takose iz ove daleke latinoameričke zemlje, uz ručno pravljene pšenične tortilje i jednostavne kvalitetne sastojke.
- Najlon pijaca
Najlon pijaca
Vodič kroz čuveni novosadski lokalitet: od buvljaka kao mesta neobičnih susreta do vikend rituala u eklektičnoj scenografiji.
- Izlet – novosadska oaza u Dunavskom parku
Izlet – novosadska oaza u Dunavskom parku
Sa Strahinjom Miloševićem popričali smo o njegovom netipičnom, a vrlo jednostavnom lokalu na dobro poznatoj novosadskoj lokaciji.
- Nova doza ljupkosti: Fini na Vračaru
Nova doza ljupkosti: Fini na Vračaru
Poslastičarnicu Fini, poznatu ljubiteljima torti i kolača kao dorćolski lokalitet, sada možete posetiti i u Mutapovoj 21.
Lajkuj: