Da li imate preko 18 godina?

Top lista: smešni i bizarni YouTube kanali

Kada vam je dosta običnih memova pa hoćete živu sliku pride.

Memovi (engl. meme /ˈmiːm/, od grčkog mimēma što znači imitirano) postali su nezaobilazni deo savremene popularne kulture. Ironijski komenatari ili promena konteksta medijskih sadržaja mogu se naći svuda. Tačnije, zatrpani smo njima preko društvenih mreža, foruma, i servisa za razmenu poruku. Ali video materijal je i dalje autentičan. U to ime izdvajamo listu smešnih (i bizarnih) YT kanala koji nas vesele.

Umesto uvoda, postavimo pitanje i odgovorimo na njega: da li je mem sam po sebi postao popularna kultura? Po Ričardu Dokinsu, najpopularnijem teoretičaru evolocije – i više od toga. Tvorac izraza „mem“ je u svom, sada već ikoničkom delu „Sebični gen“, definisao sliku ili video klip promenjenog sadržaja kao jedinicu kulturne evolucije istovetnu ljudskim genima. Dokins nije ostao samo na ovaj (za tradicionaliste veoma smeloj) tvrdnji već je otišao i dalje: iako ideje evoluiraju prolaskom kroz svoje prenosioce one ipak zadržavaju svoj osnovni oblik. Po toj analogiji kulturna imitacija, baš kao i evolutivni razvoj, predstavljaju jednu od ključnih osobina čovečanstva te je mem oduvek prisutan u ljudskoj evoluciji. Ako ćemo sve ovo prevesti u leksiku umetnosti, mem je postmodernistička praksa omogućena najširem broju konzumenata jer se širi preko interneta. A mreža omogućava protok informacija, samim time i ideja, mnogostruko većim što mem čini najpopularnijim oruđem širenja ideja u savremenoj kulturnoj evoluciji.

Sigurno ne razmišljate o teoriji evolucije cerekajući se na smešne YouTube klipove, ali Dokins je definitivno u pravu. Izmenjeni sadržaj ne menja samo kontekst originalnog već pravi novi, jedinstveni kulturni iskaz. Čak i dinamika širenja i deljenja istog stvara novi odnos između označitelja, označenog i kulturnog konzumenta što re-definiše semiotiku u svetlu novih tehnologija.

YT kanali sa ove liste ispunjavaju ne samo ove uslove. Neki od kanala prave svoje sadržaje i time omogućavaju kasnije prerade i izmene konteksta. Ovaj vid viralosti kulturnih sadržaja je izuzetno popularan i kod nas pa i domaći kanali imaju bitno mesto na listi.

Postoji veliki broj kanala a, kao i obično, nema mesta za sve, pa ostavite link svoj omiljenog YouTube kanala u komentaru. Od viška ovakvih sadržaja glava ne može zaboleti.

BAD LIP READING

Tradicija lažnih sinhonizovanja koju su u našem medijskom prostoru uspostavili još Boris Bizetić sa „Bebevizijom“ na TV Pink i Vladimir Đurić – Đura i Milan Delčić – Delča u bizarnom noćnom programu Art televizije „Kult detektivi“ nastavlja YT kanal sa preko 7 miliona pretplatnika. Za razliku od naših vedeta i lažnog sinhronizovanja filmova (narodski: nahovanja) autori „Bad Lip Readinga“ su potpuno u mem kulturi stvaranja izmenjenog sadržaja –  uzimaju njuz snimke globalno aktuelnih političkih, kulturnih ili društvenih događaja i sinhronizuju aktere na urnebesan način.

Da ne dužimo, evo snimka globalog venčanja veka (ako izuzmemo Brenu i Slobu) između princa Harija i Megan Markl. Pogledajte i poslušajte malo, sve će vam biti kristalno jasno.

DNEVNJAK

Domaća ekipa sa humorističkog sajta „Tarzanija“ napravila je revoluciju pre dve godine. Snimajući skečeve zajedno sa studentima novosadske Akademije umetnosti u formi lažnih televizijskih vesti, ekipa „Dnevnjaka“ je prva viralna YouTube autorska ekipa koja je, zahvaljući internetskoj popularnosti, osvojila mejn strim popularnost i uspela da privuče pažnju televizija sa nacionalnom frenkvencijom pošto se Dnevnjak emitovao na Radio Televiziji Vojvodine.

Detalje o „Dnevnjaku“ ste mogli da saznate iz intervju momaka BeforeAfteru. U međuvremenu, ekipa se promenila, došlo je do zamora materijala i forme, ali su momci i dalje duhoviti, a ostaju i najpopularniji YT kanal ovakvog sadržaja kod nas.

JILLIAN MAYER

Kako se lista ne bi svela isključivo na niskomimetički humor i ismevanje, izdvajamo YouTube kanal Džilijen Majer, američke postmoderne video art umetnice koja se bavi uticajem savremenih tehnologija na kvalitet i kontekst naših života. Majer kritikuje opsednutnost internetom, njegovim sadržajima i informacijama uopšte. Njeni uznemirujući video klipovi su pravljeni u stilu i formi „know how“ YT video sadržaja i na ingeniozan način tretiraju nove tehnologije.

Majerova je postala viralna svojim klipom „I am your grandma“, video porukom svojim nerođenim unucima. Ta poruka je zastrašujuća parodija vlog kulture i njenih poruka. Ona pravi izmenjene tutorijale za šminkanje, promotivne video klipove, čak angažuje i online propovednike i motivacione trenere kako bi hvalili njen rad. Ovaj kanal je primer novih umetničkih praksi nastalih iz Dokinsovih zaključaka i nezaobilazan je za svakog pratioca novih audio-vizuelnih umetnosti.

 JARRETT MARK

Ovaj bizarni YouTuber je godinama kačio obrade pesme „Ring of Fire“ Džonija Keša ilustrovane istom fotografijom žutog školskog autobusa ili serijom fotki bez ikakvog reda i smisla koja su, takođe, ilustrovale istu pesmu. Sa gledanjem prvog klipa pomislite da je Džeret pomalo ograničen. Sa gledanjem poslednjeg pomislite kako je sve koncept, ali do kraja niste sasvim sigurni u to. U svakom slučaju ovaj, na prvi pogled bezumni, kanal veoma dobro simboliše lou faj izraz mem-ske izmene sadržaja.

NANA825763

Japanska video umetnica se proslavila klipom „Username: 666“ u kome, navodno, pronalazi satanski klip koji se nalazi pod ova tri broja na YT-u davne 2008. godine. Nakon toga je nastavila sa dnevnim vlogom života porodice mrava koje gaji u kući. Klipovi imaju muzičku podlogu J-pop hitova i sve deluje izuzetno bizarno, a, u osnovi, u pitanju je još jedna kritika aktuelnih internetskih trendova i vloginga koju autorka sprovodi kroz konsekvetno poigravanje sa „J-horror“ podžanrom zasnovanom na paranormalnim aktivnostima.

Vrhunac subverzivnog delovanje Nane825763 je obilazak njene kuće, odnosno ateljea u kome radi. Sve je u stilu pomenutog J-horrora spakovano u formu koju obično koriste poznate ličnosti u popularnim, komercijalnim emisijama. Nije ni malo prijatno gledati sve ovo, ali preciznost, vizuelni izraz i tačnost u kritičkom diskursu japanske umetnice fasciniraju i dakako zaslužuju pažnju.

OTVARANJE DOSIJEA UDBE

Ovaj kanal je ispostava pokojne FB stranice „ovaj napaćeni narod“ koja je bila neka vrsta političke satire istorijskih i aktuelnih istorijskih događaja, ali sa levog političkog spektra. Rad ove stranice je nastavila stranica „Istorijske činjenice“ obračunavajući se sa istrorijskim revizionizmom na još urebesniji način dok YT kanal „Otvaranje dosijea UDBE“ ismeva obično desničarski mem-ski izraz koji fabirkuje istorijske činjenice iz Drugog svetskog rata i poslednjeg ratnog sukoba u SFRJ, traži elemente teorije zavere u informativnim snimcima, činjenicama, kulturnim proizvodima i ostalim medijskim izrazima.

„Otvaranje dosijea UDBE“ je dodatno interesantan jer svemu prilazi iz političke satire levice što je jedinstveni primer kod nas, budući da su ovakvi kanali ili okrenuti „narodskom humoru“ ili humorističkom desničarenju i veličanju srpskog duha. „Otvaranje…“ ima post postmodernistički postupa: oni se, uzimaju već ustaljeni izraz desničarskog humora, služe njegovim elementima („teorija zavere“) i izvrću ga smehu  njegovim, sopstvenim sredstvima. U svakom slučaju, jedan od bisera kanala je obrada dela audio knjige Vuka Draškovića  „Meta“ iz 2007. koji, na najbolji mogući način, prikazuje satirčnu oštricu ovog, ne toliko poznatog, kanala. Rad na snimku je fenomenalan pa se zlonamerna montaža teško primećuje u tehničkom smislu, dok će vam sadržaj biti kristalno jasan kada odslušate snimak do kraja.

HELENA TEASDALE

Ova devojka specifično upečatljivog izgleda uzela je formu YT klipova u kojima ljudi igraju uz (obično groznu) muziku imajuću urnebesnu koreografiju. Ona je promenila muzičku pratnju u alternativnog pravcu, dodala (hipstersku) kostimografiju, a formu ostavila istom. I šta se desilo? Potpuna promena konteksta, a s njom i pažnje gledalaca. Označitelj se menja, označeni ostaje isti i dobijamo poptuno suprotan kulturni artefakt. Pogledajte i procenite kako se semiotika umetničkog dela lako može promeniti.

ANDYWILSON92

Zamislite da neko uzme Sunđer Boba, Simpsonove, Tomasa, Parnu lokomotivu i napravi svoje lo wi crtane ironijske verzije istih. Upravo to radi autor sa YT kanala „AndyWilson92“ koji pravi bizarne parodije već zaoštrenih crtanih filmova direktno ismevajući sadržaj originala. AndyWilson92 je plodonosan autor pošto ima više od 100 klipova na svom kanalu, a pokrenuo je i gejming platformu istog stila. Njegov stil je dosta sličan radu vizuelnog umetnika i animatora Stiven Holmana, jednog od pionira stop motion animacije.

Po kvalitetu animacija jasno je da se radi o video umetniku čiji izraz je poigravanje sa treš estetikom. Sadržaj je raznolik: neki klipovi su smešni, neki potpuno sumanuti, a neki parodije sa stavom kao što su parodije na reklame sa političkim kontekstom. Po internetu kruži praži da iza kanala stoje animatori i direktori Piksara, ali ništa od toga nije provereno i zasniva se na informacijama tipa „rekao mi drugar koji radi tamo“,  teorijama o tehničkoj izradi klipova i sličnostima sa nekim Piksarovim filmovima. Ako ste ljubitelj bizarnije onda je ovaj kanal pravi izbor za vas.

KITEIJAJAPROD

Ovaj kanal je delo rep kolektiva KLIKA iz Novog Sada i predstavlja parodiju na aktuelne muzičke žanrove, pogotovo hip hopa. Ekipa od 12 ultra popularnih andergraund repera zafrkava se na različite teme po receptu „odlični bitovi i duhovite rime“. Ova definicija je daleko od duhovite, a ni pisac nije preterani stručnjak za hip hop, no momci kidaju. Ismevaju kraljeve srpskog trepa, što je i najbitnije svakom mislećem biću koje čita ovu listu.

DAVID FIRTH

Ubedljivi pobednik ove liste je jedan od najprogresivnijih, najboljih i najsubverzivnijih britanskih animatora, Benksi animirannog filma koji svoja remek-dela kači na YouTube od 2006. Godine. Firtove animacije rađene u Adobeovom Flash Player-u (pošto je ukinut koristi After Effects) prikazuju sav horor, čemer, depresiju i besmislenost života u liberalnom društvu. Duh animacija je crnohumorni sa često nadrealnim zapletima koji se tiču svakodnevice ili medijskih pojava (kao što je njegov fenomenalni YT kratki film „Cream“ koji priča o televizijskim prodajama magičnih sredstava.)

Firt je, često, i glumac u svojim filmovima, a gotovo uvek komponuje i muziku pod pseudonimom “Locust Toybox“  i objavio je neverovatnih 12 albuma. Takođe, režirao je spot za svog uzora, Apex Twin-a.

YouTube kanal ovog umetnika pokazuje kako Internet i njegova kulturna revolucija subverziraju sami sebe evoluirajući poput čoveka i njegovog razvoja kroz ljudsku istoriju. Još samo da sačekamo revoluciju sadržaja nad besmislom internetske forme. Ali ne samo u pukom mem-ovanju.  

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: