Da li imate preko 18 godina?

Omiljeni mobilni telefoni u Srba

Prisetimo se telefona koje su Srbi voleli.

U vreme kada je mobilni telefon dostigao cenu starog  automobila nostalgično (ili malo manje) putovanje u vreme prvog zamajca nove tehnolgije međ’ narodom najstarijim. I nebeskim. 

Mobilni telefon više ne predstavlja luksuz. A ni tehnološku inovaciju. Mobilni telefon je postao potreba i ispunjenje svih tehnoloških strasti sublimišući kompjuter, telefon, foto aparat, muzički uređaj i video kameru.

Drobiti o tome šta predstavljaju mobilni telefoni u današnje vreme nije potrebno. Prevazišli su i formu skupih statusnih simbola pošto se mogu kupiti preko operatera na rate te stvarno svako može kupiti manje ili više skup telefon.

No kakva su bila vremena kada smo telefone kupovali po minijaturnim radnjama razasutim svuda po Srbiji u kojima bi nam neki braćke samouveren kao šaman iz Amzonske šume objašnjavao prednosti jednog modela nad drugim i spretno nameštao SIM karticu dok bi ga oduševljeno gledali jedva čekajući da uzmemo u ruke naše čedo.

A za to čedo smo se roditeljima popeli na vrh glave dok im emocionalnom ucenom nismo izvukli marke ili evre ili radili ili štedeli poput većine mladih iz zemalja Trećeg sveta. U čast tim starim, dobrim i romantičnim vremenima kada se sreća zbog mobilnog s kolor ekranom merila kao da smo dobili vanzemaljsku tehniku na ekskluzivno korišćenje evo kratke i slatke liste telefona koje su Srbi obožavali. I, verovatno, i dalje vole.

ERIKSON 628

Krenućemo od prvog modela koji se pojavio kod nas krajem decembra 1995. kada Mobtel Bogoljuba Karića pušta analognu mrežu u pogon.

 

Da li kako bi se proslavio Dejtonski sporazum potpisan mesec dana ranije i Srbija (tada SR Jugoslavija) uvela u normalne tehnološke tokove ili je tada Bogoljub sproveo svoju poslovnu ideju u delo pošto je Bell Pagette prvi dobio licencu još ’91. ali je ’94. došlo do kontroverznog preuzimanja kompanije i kasnijeg razvoja.

Nećemo se sada baviti poslovnim rešenima divnih ’90-tih već telefonom koji su tada mogli da imaju samo političari i „kontroverzni biznismeni“ – Eriksonom 628.

Većina nas je balavila zamišljajući tehnologiju koja je tada koštala tričavih 10.000 maraka i koristila se za napušavanja između kriminalnih klanova, dogovora između političara, zvanja poslovne pratnje ili prisluškivanja opozicije. Erikson 628 je imao samo rudimentarne funkcije a njihovo korišćenje koštalo je pravo malo bogastvo te ne čude prizori koje ste često mogli videti po gradu tih godina da se ćelavci u trenerka od po nekoliko stotina maraka šetaju, drže telefone i pretvaraju da razgovaraju s nekim.

Iako je bio nedostižan većini Srba ovaj model i jeste jedan od najomiljenijih. Zato što uvek najviše volimo da pogledamo preko komšijinog plota i nepatvoreno volimo samo i isključivo ono što ne možemo imati.

ALCATEL DB

Prelazimo svetlosnom brzinom preko 5. oktobra u „dosmanlijski režim“ što bi rekao jedan tabloidni bard.

 

2001. godine mobilni telefon postaje dostupan većini i postaje uobičajna stvar. Ipak, skuplji modeli su i dalje stvar prestiža pa nove Nokije s raznoraznim tehničkim novotarijama sebi mogu samo priuštiti oni s velikom lovom. U to vreme pojavljuje se ovaj plastično-gumeni slatkiš koji je koštao oko 100 maraka (ili evra) i predstavljao najbolji odnos cene i kvaliteta s obzirom na sirotinjsku platežnu moć.

Alcatel (sa veoma popularnom skraćenicom u Srba – DB – ali drugog značenja) imao je prilično loš signal, opcije su bile siromašne, ekran minijaturan, a dizajn kao da ste ga kupili u Bloku 44 na kineskoj pijaci ali dostupnost i mogućnost da svako oseti čari mobilne telefonije biva incijalna kapisla za opšte ludilo za ovim modelom. Nije ga bilo kod operatera, ali su švercerske radnje znale šta narod voli pa jedno vreme nastaje i nestašice ovog modela prouzrokovana velikom potražnjom.

Alcatel DB je kao krpenjača : prva lopta koja ne valja, ali je prva i zato je neizmerno volimo i cenimo i dan-danas. Iako ste s ovim modelom retko bili dostupnim u podrumima ili na donjim spratovima zgrada.

NOKIA 7110

Prvi telefon koji je bio između statusnog simbola i pristupačnosti bila je Nokia 7110 sa slajder poklopcem preko tastature.

 

Ovaj model je bio prokleto kul pošto ga je koristio Kianu Rivs u „Matriksu“ i povučeni popularnošću tog filma u Srbiji kao i jednim potezom kojim otkrijete i pokrijete tastaturu većina Srba ludi za ovim modelom, a i Nokijom uopšte koja je, gledano i iz savremene tehnološke perspektive, neprevaziđena kompanija u Srba.

U svakom slučaju magična moć slajdera i sposobnost Kianu Rivsa da ga otvori dok drugom rukom, u freez frame-u, prebija protivnike podigla je ovaj telefon na pijedestal nekontrolisanog oduševljenja Srpkinja. U trenutku kada bi ga videle momentalno bi se zaboravljalo kako vlasnik telefona izgleda već bi se sva pažnja preusmerila na slajder.

Znajući sve ovo prefrigani Srbi željni koitusa davali su priličnu sumu za ovaj model. Da li su se tripovali na život u Matriksu ili ne nije više ni bitno, ali da je telefon bio popularan – bogami jeste.

MOTOROLA RAZOR

Čitava serija Motorolinih telefona „na preklop“ kako su se popularno zvali pre 10-12 godina imala je širok dijapazon modela i cena : od prvo basloslovno skupog V2 fashion modela kome se cena prepolovila za godinu dana što ga prodaje u 60 miliona primeraka za godinu, a za 4 u ogromnih 130 miliona pa do jeftinog (100 evra) V220 poznatog po tome što ga Džek Bauer (Kifer Saterlend) obilato koristi u kultnoj HBO seriji „24“.

 

V serija je bila posebno popularna među ženama pa su naši šverceri dovlačili na hiljade ružičastih preklopnih telefona koje ste mogli videti na skoro svakom stolu prestižnijeg splava ili kafića dok su se vlasnice šepurile trudeći se da ga „preklope“ što više puta na što transparentniji način.

Naravno, kasnije su i naše braćale poželele da preklapaju, ali ovaj model Motorole ostaje kao prvi koji su žene specijalno želele. A nije u redu da ostavimo naše sunarodkinje bez posebnog mesta na listi.

NOKIA 3310

Ubedljivo najpopularniji telefon u Srba svih vremena. U stvari, ova lista mora sadržati i druge modele kako ne bi samo Nokija vladala istom pošto teško da je i jedan brend telefona bio toliko popularan kao Nokia.

 

3310 je model sa najboljom „zmijcom“ ikada (verovatno popularnija od Tetrisa u Srba) a svojevremenu su tu rudimentarnu mobilnu igricu u kojoj terate zmiju po virtuelnom prostoru igrali čitavi autobusi, čekaonice u domovima zdravlja ili parkovi.

Nokia 3310, a to znamo svi jer smo je svi i imali, bila je neuništiva. Otvarala je flaše, padala na beton, ostajala po kafanama, neki su i podupirali vrata s njom i uvek bi bila funkcionalna.

Kada malo bolje razmislimo ne postoji telefon koji bolje opisuje karakter našeg naroda od Nokije 3310 : može sve, neuništiva, a s njom suštinski ne možete ništa sem osnovnih funkcija. Tako nekako izgleda i život u našoj zemlji.

NOKIA N95

Prvi (a i poslednji) model Nokije na Simbian operativnom sistemu, sa Karl Cajs objektivom i kamerom, bio je njihov flegšip model izbačen godinu dana pre Eplovog Ajfona.

 

Ipak, ono po čemu Srbi pamte prvi Nokijin pametni telefon su, naravno, vlasnici. Pošto je imao memoriju od 8 gigabajta bili odvaljeni vlasnici koji bi prilazili DJ-evima u kafićima i klubovima i uz ikoničnu pitanje : „Imaš li kabl za Nokiju?“ hvalili zvučnike i muzičku karticu svog (preskupog) čeda. Takođe, većina mačo Srba je, želeći da se pohvali ovim telefonom, snimala seks sa partnerima i ponosno pokazivala često nepoznatim ljudima ubeđujući ih u kvalitet Cajs kamere i ložeći da je to najbolji telefon ikada napravljen.

N95 nije bio samo popularan među džiberima. Voleli su ga svi koji su želeli telefon sa većinom funkcija koje imaju današnji pametni, ali je izdržljivost N95 kao i mehanička tastatura u koju se neki i dalje kunu proslavila ovaj model. I spremila često tehnički neobučene Srbe za ono što sledi…

AJFON 5S

Eplov proizvod koji je promenio tehnološki razvoj mobilnih telefona ponovo baca naš narod u kandže statusnih simbola.

 

Teško je nabrojati rodbinu iz Amerike, kumove, prijatelje prijatelja s poslom preko Atlanskog okeana, ili davno zaboravljenu rodbinu koja je moljena i kumljena kako bi donela i nabavila neki Epl model.

U početku su to mogli samo najbogatiji i onda i jeste bio statusni simbol. Ali vremenom većina Srba dolazi do najpristupačnijeg modela koji sadrži maltene sve što imaju i noviji a cena mu je između 100 i 130 evra : 5s.

Poslednji ekran koji je sam Džobs aminovao tako što je proveravao da li staje u džep njegovih farmerki, procesor i kamera pristojnog kvaliteta i IOS s glatkim radom okupirali su pažnju svakog domaćeg ljubitelja telefona sa osrednjim budžetom i eto i skupog modela među najpopularnijima. Dok se Xs s fenomenalnim performansama prodaje za otprilike 1000 evra 5s stoji kao poslednji smartfon koga su Srbi nepatvoreno voleli. Ovo dalje, tehnički nedokučivo, nije dostojno komentara pošto tehnika napreduje toliko brzo, pa i ne stižemo da je zavolimo kako i koliko bi trebalo.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Milos says:

    Treba dodati Samsun Galaxy J5.Nema ko ga nije kupio u poslednje 4 godine.

  2. Hamidža says:

    Nije 7110 bio u Matrix, već 8110

Ostavite komentar:

Slični članci: