Da li imate preko 18 godina?

Korisne aplikacije za putovanja

Autor:
0
0

Praćenje letova, pronalaženje smeštaja, rezervacije u poslednjem trenutku, popusti ili pronalaženje dobre lokalne hrane ili toaleta mogu vam i te kako značiti na putovanjima. Zbog toga je korisno da pre putovanja na svoj telefon instalirate neku od aplikacija koje vam olakšavaju putovanje i odmor. Neke zahtevaju određenu naknadu, a neke su potpuno besplatne.

Prvi korak je pakovanje tako da vam PackPoint može koristiti ukoliko imate problem da se adekvatno spakujete za odmor. Potrebno je da unesite svoje odredište, datume putovanja, dužinu boravka i aktivnosti koje mogu zahtevati posebnu opremu, poput recimo planinarenja, a aplikacija će kreirati listu stvari koje bi trebalo da se nađu u vašem koferu. Vašu listu pakovanja možete podeliti sa drugim korisnicima.

Ukoliko ste se opredelili za aktivan odmor, veoma korisna aplikacija je AllTrails. Ona će vam pomoći da pronađete najbolje staze za pešačenje, biciklizam i trčanje u oblasti u kojoj provodite odmor. Pored detalja o dužini, početnoj tački i kvalitetu staze, AllTrails uključuje recenzije i fotografije iz zajednice koju okuplja, tako da možete pronaći korisne informacije o tome šta da spakujete, koja su najbolja mesta za fotografisanje ili koje prepreke vas očekuju na putu.

Cene letova mogu često variraju, tako da ste često u dilemi da li kartu kupiti odmah ili sačekati malo, pa će cena ići na dole. Hopper je aplikacija koja predviđa najbolje vreme za pronalaženje najjeftinijih karata, što omogućava uštede do 40 %. Aplikacija ima funkciju praćenja cena tako da možete da izaberete određeni let i dobijete obaveštenja ako cena padne. Preko ove aplikacije možete uporede cene i pogodnosti više od 250 avio kompanija.

Ukoliko idete na neko putovanje koje zahteva dug period između letova Dayuse.com vam može biti jako koristan. Ova aplikacija vam omogućava pronalaženje hotelske sobe u kojoj se možete odmoriti nekoliko sati za cenu koja može biti i 75% niža od regularne. Aplikacija obuhvata 5.000 hotela u 23 zemlje, a omogućava vam i da besplatno otkažete u poslednjem trenutku u slučaju da uspete da uhvatite raniji let ili se predomislite, jer ništa ne plaćate unapred.

Za one koji vole da prate vremenske (ne)prilike idealna aplikacija je WeatherBug koja omogućava prognozu za milione lokacija širom sveta. Tu možete videti kakva je situacija trenutno, razvoj po satima, ali i predviđanja do 10 dana unapred. Aplikacija ima specifične vremenske mape za praćenje svega, od grmljavina i vetra do pritiska i vlage, i olakšava praćenje promena vremena uz trenutna upozorenja.

Hostelworld je mesto gde ćete naći više od 17.000 hostela, hotela, pansiona i drugih smeštaja u čak 178 zemalja. Aplikacija je odlična za solo putnike koji žele da upoznaju nekoga tokom svog putovanja, a sadrži i kalendar sa brojnim događajima na destinacijama koje izaberete, kao i pomoć prevodioca koji vam omogućava da komunicirate na 43 jezika

Ukoliko troškove svog boravka želite da svedete na minimum, Couchsurfing je i dalje neizostavna aplikacija koja vam omogućava besplatan smeštaj kod nekog od lokalaca koji ima višak krevet. Naravno ovde često ne treba očekivati nekakav fancy smeštaj, ali će vam obezbediti da upoznate nekog novog, iz prve ruke saznate gomilu korisnih informacija o destinaciji na koju ste doputovali , a da vas to ne košta ništa.

Eatwith je zanimljiva aplikacija koja vam omogućava da večerate sa lokalnim stanovništvom, u njihovim domovima. Ovde možete pogledati izbor menija, cenu, a ljubazni domaćini će vas detaljno informisati o onome šta kuvaju, kakav alkohol služe i koje jezike govore. Idealna aplikacija ukoliko želite da upoznate nekoga i saznate više detalja o kuhinji. Sve to, naravno, košta manje nego u restoranima, a dobijate obrok visokog kvaliteta.

Pokušaj lociranja javnog toaleta može biti veliki izazov na putovanju, tako da vam boravak u mnogome može olakšati aplikacija Flush koja u bazi ima više od 200.000 njih širom sveta. Internet vam nije neophodan za pretraživanje, a aplikacija će vas obavestiti da li upotreba toaleta zahteva naknadu.

Većina koristi Google Map za putovanja, ali razmislite o korišćenju aplikacije Waze koja vam daje informacije o stanju na putu u realnom vremenu. Ukucavanjem trase od tačke A do tačke B dobićete sve neophodne informacije, od gužvi na putevima, koje trase izbegavati i da li vas negde mogu očekivati neke nepredviđene okolnosti. Vrlo je korisna i lako je možete uskladiti sa vašim potrebama na putovanju.

*naslovna fotografija: Patrick Schopflin

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: