Da li imate preko 18 godina?

Najava za Svetsko prvenstvo za ljubitelje Slagalice

Ovo je tekst za ljubitelje trivije, kvizomane, "slagaličare". Da spremni dočekate početak Mundijala u Rusiji.

Ako pasionirano pratite reprezentativni fudbal razumem vašu bol. Pa ipak, nije sve tako crno. Za koji dan počinje Svetsko prvenstvo, a mi ćemo ovaj put ipak biti tamo i kao učesnici. Iako su naše aspiracije uvek nerealno visoke, i sam plasman herojsko je dostignuće.

Ali ne želim da se bavim time ovde. Ovo je tekst za ljubitelje trivije, kvizomane, “slagaličare”. Stoga, da krenemo:

Mi smo tamo, a Italija, Holandija, Škotska, Čile, Češka, Paragvaj, SAD, Kamerun nisu. Na 21. svetskom prvenstvu, tačno 88. godina nakon prvog u Urugvaju, među 32 reprezentacije koje su se plasirale biće dva debitanta – Island i Panama.

¡ Hola, #Panama ! 👹🇵🇦 #WorldCup #Russia #LosCanaleros

A post shared by FIFA World Cup (@fifaworldcup) on

Najviše učešća ima Brazil, koji je bio učesnik svih prvenstava do sada. Druga je Nemačka, kojoj je ovo 19. turnir, ali i koja je odigrala najveći broj utakmica do sada, čak 106. Najviše titula ima Brazil – 5, slede Nemačka i Italija sa po 4, a ako gledamo plasmane u finale Nemačka ih ima 8, dok je do polufinala došla takođe rekordnih 13 puta. Domaćini su slavili na 6 dosadašnjih prvenstava, a samo jednom 2010. u Južnoj Africi, domaćin nije prošao grupu. Meksikanci su na prethodnih šest turnira ispadali uvek u 1/8 finala, a do sada su se kvalifikovali čak 16 puta i reprezentacija su sa najviše plasmana na turnir koja nikada nije osvojila titulu.

Najviše pobeda ima Brazil – 70, najviše poraza Meksiko – 24, a najviše nerešenih Italja – 21.

Najviše golova je postigla (224) ali i primila (121) Nemačka. Kanada, Kina, Indonezija, Trinidad i Tobago i Zair nikada nisu postigli gol. Samo četiri puta do sada šampion je pobedio u svim utakmicama na turniru, poslednji put Brazil 2002. godine. Nikada trener stranac nije osvoji prvenstvo sa nekom reprezentacijom.

Najčešće su se sretali Brazil i Švedska, Nemačka i Argentina i Nemačka i Jugoslavija / Srbija – čak 7 puta. Najviše golova na jednom turniru pistigla je Mađarska 1938 – 27, a Švajcarci su 2006. godine turnir završili bez primljenog gola u regularnom toku utakmice. Nemačkoj je 1954. bilo potrebno 25 golova da bi postali šampioni, a Španiji 2010. samo 8. Meč sa najviše golova, imao ih je čak 12, odigrale su 1954. Austrija i Švajcarska, rezultat je bio 7:5, iako su Austrijanci gubili 0:3.

Kod neslavnih rekorda – Honduras i Bolivija u svoja tri nastupa nisu zabeležili pobedu, a Škotska u svojih čak osam nikada nije prošla grupu. Holandija je igrala tri finala, ali nije osvojila titulu. Inače, na čak tri od prethodna četiri šampionata aktuelni šampion je na narednom turniru ispadao u grupi (2002. Francuska, 2010. Italija, 2014. Španija).

Jedini igrač sa tri titule prvaka sveta je Pele. Najviše minuta na prvenstvu odigrao je Paolo Maldini – 2.217, a najviše pobeda je ostvario Miroslav Klose, koji je i najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava sa 16. golova. Pre 60 godina Žist Fonten je na jednom turniru postigao 13 golova, a pre 24 godine Oleg Salenko je na jednom meču (Rusija – Kamerun) mrežu zatresao 5 puta. Najviše asistencija ima Diego Maradona – 8, ali Tomas Miler sa 6 ima velike šanse da ga stigne.

Valter Zenga je 1990. u Italiji uspeo čak 517 minuta da ne primi gol, a Piter Šilton i Fabijen Bartez su ostali nesavladani na čak 10 mečeva. Mučeni Luis Gevara Mora, golman El Salvadara je 1982. godine primio čak 10 golova od Mađara.

Karlos Alberto Pereira je vodio reprezentacije na čak 6 turnira, a on, kao i naš Bora Milutinović, vodili su 5 različitih timova na prvenstvo.

Urugvajac Žoze Batista je 1986. godine u meču protiv Škotske zaradio crveni karton posle samo 56 sekundi. Jedini igrač koji je dobio tri žuta kartona, greškom sudije Grejema Pola je Josip Džo Šimunić, 2006. godine u meču protiv Australije.

Najveća poseta na jednom meču bila je 1950. godine na Marakani u meču između Urugvaja i Brazila – 199.854 gledalaca. A najgledanije prvenstvo do sada je bilo u SAD 1994. kada je čak 3.750.000 ljudi prisustvovalo utakmicama. Island je najmanja zemlja koja se ikad plasirala na svetsko prvenstvo, sa svega 334.000 stanovnika.

E sada, kada imate sve statistike uz sebe, možete na miru gledati prvenstvo :)

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: