Da li imate preko 18 godina?

Fudbalske reklame iz detinjstva: kavez Erika Kantone i Ronaldinjove prečke

Prelaz između dve decenije, dva veka i dva milenijuma kroz prizmu nezaboravnih fudbalskih reklama. 

Internacionalne korporacije poput Najkija i Adidasa su oduvek imali sjajne marketinške kampanje, ali pre ulaska u svet odraslih i novinarstva, postojala je ona druga, nevinija dimenzija dožovljavanja određenih proizvoda i njihovog plasmana na svetsko tržište. Rizikujem da zvučim kao džangrizavi starac, ali reklame sportskih i onih manje sportskih brendova sa fudbalskom tematikom su ranije bile nekako šarmantnijie i spontanije. Naravno, delom je razlog za to i što nivo percepcije jednog deteta ne može da se poredi sa umom čoveka koji preispituje svet oko sebe – uvek će biti nešto providno i „fejk“ što čini da reklame više ne odaju isti utisak. A nije oduvek bilo tako.

Najupečatljiviji fudbalski momenti kojih se sećam su mi ostali u dve institucije – VHS kasetama i Jutjub snimcima. Pripadam verovatno poslednjim generacijama čovečanstva koje su učestvovale u ritualu snimanja i presnimavanja na čuvenim video-rekorderima i sva sreća pa se sa tim završilo. Zamislite moj izraz lica kada sam sa šest godina saznao da su utakmicu između Peruđe i Lacija (2-2, Kouto i Mihajlović, nisam ni morao da se podsećam) presnimili roditelji kako bi gledali emisiju o prirodnim lepotama Ukrajine(!?).

Fudbal je strast koja je nasledna i itekako zarazna. Prvi idol mi je bio Siniša Mihajlović i to zahvaljujući starijem burazeru koji je i snimio pomenutu utakmicu iz 1999. Mihu sam obožavao zbog razorne levice i smatrao sam da ću, pošto sam i sam levonog, i ja kasnije dostići slične visine. Malo je reći da sam se preračunao.

Ono što je ostalo u meni jesu sećanja na ove neverovatne snimke, svaki na svoj način. Oni nešto stariji će se dosetiti još legendarnijih snimaka, uveren sam u to. Pa, krenimo nekakvim redom, ne obavezno hronološkim.

UMBRO

Dobro, ova reklama je malo bezobrazna, ali ruku na srce nisam ni mogao to da znam kao klinac. Doduše uvek mi je bilo čudno kada bi mi je burazer puštao samo kad smo sami… Nisam je video više od 15 godina, ali sada mi je sve jasno. Ili nije?

RONALDO I BRAZILCI NA AERODROMU

Još jedno „čedo“ VHS kasete, prosto sam se oduševljavao ovom reklamom. Nisam baš shvatao zbog čega ih juri policija, ali kontao sam da su kršili neka pravila na aerodromu. I sve to tako lagano, tako šmekerski, a muzika je svakako pojačala dojam.

BEKAM I PEPSI 

Svi znamo ovu, zar ne? Razočarani Dejvid Bekam, tada još uvek član Mančester junajteda, izlazi sa terena nakon loše igre i sreće dečaka u tunelu. Dejvid ga je zamolio da mu da svoj Pepsi, što ovaj i čini. Nećete verovati šta se dogodilo kasnije.

NAJKI: MISIJA

Sve kreće iz kombija koji vozi ni manje ni više nego – Luj van Gal! Odabrana grupa vrhunskih fudbalera ima misiju da ukrade specijalnu loptu od ljudi-robota i savlada glavnog među njima. Ekipa na čelu sa Edgarom Davidsom to i uspeva. Fantastični efekti.

NAJKI: FRISTAJL

Reklama koju i nakon 17 godina znam gotovo napamet, čak znam i svaki njen takt. Ceo taj muzičko-scenski spektakl u koji je uključena i lopta, tačnije mnogo lopti, izgledao mi je nestvarno. Bukvalno nisam mogao da se nagledam te reklame ponavljajući je na VHS-u.

NAJKI: PORTUGAL vs. BRAZIL

Kako je pržila ova stvar iz doba kada smo „rezali“ CD-ove ne bi li ih gledali kući. Ronaldinjo, Roberto Karlos, Ronaldo, a sa druge strane Luis Figo i dve nadolazeće zvezde – Kristijano Ronaldo i Rikardo Kvarežma. Tu su i Rud van Nistelroj i Erik Kantona. Odgledati klip, skupiti četiri kamena, napraviti goliće i to je to. Za sreću je (bilo) potrebno zaista malo.

NAJKI: TIJERI ANRI U KUĆI

Znate ono kad su vam stalno branili da se igrate loptom po kući ili stanu? Pa, ova reklama nije puno pomogla roditeljima, te je Tijeri Anri bio inspiracija mnogima od nas čiji je spisak stvari koje su lomili po kući baš podugačak.

NAJKI: KAVEZ

Ne postoji stvar koju nisam probao da izvedem odavde! Toti, Nakata, Anri, Skols, Vieira, Van Nistelroj, Davids, Roberto Karlos, Ronaldo, Figo, Ronaldinjo, Kanavaro, Krespo i samo jedan jedini gol. Supervizor takmičenja u kavezu – Kralj Erik!

RONALDINJO I PREČKE

Prvi video na Jutjubu koji je dogurao do milionitog pregleda, dogurao je čak i do dnevnika RTS-a, dobro se sećam. Mi smo i tada sumnjali da je video montiran, ali nismo želeli da verujemo u to. To je bio Ronaldinjo, njegova magija se ne dovodi u pitanje.

PEPSI: SVETSKO PRVENSTVO 2000.

Uz Adidasovu Jose+10 reklamu, jedna od poslednjih koja mi je ostala u jako lepom sećanju iz detinjstva. Bila je to reklama za Svetsko prvenstvo 2006. godine u Nemačkoj, te se i radnja događa u Bavarskoj, srcu Nemačke. Pesmu ni dan danas ne razumem, ali tu su Ronaldinjo, Bekam, Roberto Karlos, Anri. Meni dovoljno.

BONUS

Kako to mislite da prođe bez domaćih reklama, naročito ako je u jednoj od njih i Mihajlović? Ovako su to radili Miha, ali i čuveni sudija Pjerluiđi Kolina.

 

Lajkuj:

Komentari:

Ostavite komentar:

Slični članci: