Da li imate preko 18 godina?

Kvadratni metar Miloša Gojkovića

Elektronska forma, ali analogna. Gojka smo posetili u njegovom studiju StudioGojko na Dorćolu, gde smo razgovarali o pločama i frekvencijama prijatnim srcu.

2015-ba-gojko-predmeti-22

U rubrici Predmeti predstavljamo kvadratni metar renesansnog umetnika Miloša Gojkovića Gojka. U svom vlasništvu ima diplomu britankog St Martinsa i po profesiji je animator, ali njegova strast i drugo polje delovanja je muzika. Krš je bio njegov matični bend, svirao je sa ElektroLastom, Multietničkom atrakcijom (VJing i audio FX), sa Tobićem Tobićem Idolom Mladih… On je glas Gojka iz Čačka u kultnoj emisiji Ritam srca, na radiju B92. Jedan je od pionira u bavljenju low-fi videom, a ove godine je u Splitu dobio nagradu za najbolju fotografiju u spotu za pesmu I Play You Vibrate benda Mahatma. 

2015-ba-gojko-predmeti-1

1. Tascam4track
To je audiosnimač na četiri kanala. Snima na magnetofonsku traku, samo što nije velika traka, nego je kaseta, Njega koristim bas često, da zabeležim neke muzičke ideje. On je super jer je instant analogna sprava, ti pritisneš rec i on odmah snimi to što si hteo. Nema toga da ti ulaziš u program, da pališ kompjuter, povezuješ nešto – samo rec i snima se, zato sam ga i nabavio, zbog te brzine zapisa, Najveći problem sa kompjuterom je kada imaš neku ideju, neku melodiju, dok dođeš do kompjutera i sve to povežeš, to je gotovo, ideja je deformisana i nije više ista kao što je bila. Tako je sa svim analognim stvarima, one na tvoj dodir rade.

2. Dinosaurus
To sam napravio za sina koji mnogo voli dinosauruse. Ovaj je brahiosaurus, on je biljojed. Super je ispao, sin se igra sa njim, što mi je jako drago jer znači da je uspela igračka. Od nekog je materijala koji može da se guta, ali nije preporučljivo.

3. Sintisajzer
Monotribe, ne znam da li je to ok – marke, ali tako se zove. To je sintisajzer sa jednim oscilatorom – ma šta to značilo. Razmišljao sam, ja se muzikom bavim iz terapeutskih pobuda, ovaj sintisajzer mu dođe kao traženje nekih frekvencija, koje su dobre za trenutno stanje. Sintisajzer je tu, zato što je lek, on služi za pročišćavanje.  Tu sam kod vas pročitao da neko ima zvonce i da zvuk tog zvonceta ima neku frekvenciju koja služi za pročišćavanje nekih drugih frekvencija. Ja se bavim muzikoterapijom (smeh), ali samo ja i drugari, jer ne može svako da ti odgovara, svako je naštimovan na neku drugu frekvenciju.

4. Monolit
Trofej sa festivala muzičkih spotova. Ove godine sam ja osvojio trofej. Zanimljivo je da postoji samo berlinski festival muzičkih spotova, i ovaj u Splitu, Split spot festival, što govori da je to mlada grana sedme umetnosti. To je nagrada za najbolju fotografiju u spotu, za pesmu I play you vibrate, grupe Mahatma. Meni je draga, posle toliko spotova to mi je super potvrda – momče na pravom si putu, ok je. Bez obzira na to što nema kinte meni je super. Moj sin me je pitao “Je l’ ovo trofej?”, a ja kažem: “Jeste”, do tad sam ga zvao nagrada.

2015-ba-gojko-predmeti-6

5. Mikrofon
Kupio sam ga za 30 evra preko kupujem-prodajem, u njega mumlam, a i snimam uz muziku. Sad je kod sina, dao sam mu da malo peva.

6. Fotoaparat
Morao sam da stavim nešto što je iz moje struke (smeh). To je fotoaparat skrpljen od starog objektiva i novog tela, Znaš za sta mi najviše služi, pošto sada ne vidim baš najbolje, nosim naočare, koristim aparat da snimim nešto na teveu, nešto što ne vidim dobro. Stvarno se bolje vidi. Kad ne možes da vidiš nešto, ti onda uoštriš. Donela mi ga je svastika iz Amerike pre četiri godine.

7. Trzalica

To je spljošteni novčić, uspomena iz Atlantik Sitija, ubaciš u automat jedan peni, povučeš ručku i on tamo odštampa Atlantik Siti. Ali zbog oblika, taj novčić služi kao trzalica – u nedostatku trzalice.

8. Kablovi
Neophodni, nikad dovoljno kablova, a i lepo je kada su u boji.

http://www.studiogojko.com

https://www.behance.net/studiogojko

 

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: