Da li imate preko 18 godina?

Predmeti: Irena Gajić

Ilustratorka i arhitekta Irena Gajić predstavila nam je deo živopisnog, sentimentalnog i duhovitog sveta svojih crteža.

Irena Gajić je mlada ilustratorka i dizajnerka (školovani arhitekta), koja je svoj ilustratorski rad započela projektom 100 kuća. O njemu smo već pisali. Od tada do danas Irena stvara živopisne i uzbudljive crteže koji se nalaze u brojnim časopisima širom sveta. U rubrici Predmeti vam predstavljamo njen izmaštan arhitektonski svet, izgrađen od raznovrsnih oblika koji čine Ireninu svakodnevicu. 

Spisak predmeta

1. Martine (sestrine) i moje stare domine
2. Mamin stari set za otorinolaringologiju
3. Avan – poklon
4. Prababine čaše za rakiju
5. Poklopci od tube za diplome
6. Kutija od prvog i jedinog sata koji sam sebi kupila
7. Drvena kutija za domine
8. Ostaci iz stolarske radionice Object Constructors
9. Martin (sestrin) i moj drveni set za decu da naučimo jedinice, desetice i stotine
10. Nagrada za ilustraciju sa PDP konferencije
11. Poklopac od tegle u kojoj držimo pasulj
12. Preostale pločice od renoviranja kuhinjskog poda
13. Čaj od nane – poklon
14. Podmetač iz kancelarije 124.6 gde radim

Šta predstavljaju ovi objekti?

Ovi objekti predstavljaju – kućice!

Zašto si odlučila da predstaviš ove predmete?

Izabrala sam predmete isključivo u odnosu na njihov konstruktivni potencijal. Birala sam ih tako da mogu da preuzmu ulogu stubova, ploča, krovova, stepenica.

U jednom trenutku sam čak kupila kanelone – onu tubastu veliku pastu – ali nije baš precizno sečena tako da ipak nije poslužila.

Ti si arhitekta, a baviš se ilustracijom, kako je došlo do toga?

Arhitektonski projekti imaju obaveznu vizuelnu komponentu. Osnove, preseci, izgledi, 3D prikazi, a ponekad je deo prezentacije i moj omiljeni prikaz – aksonometrija. Sećam se koliko mi je kada sam tokom fakulteta počela da viđam eksplodirane aksonometrije to bilo magično, i samo sam htela da njih da crtam. Taj prikaz vam omogućava da dodate ljude, raspoloženje i akciju u arhitektonski okvir. Volim ga i zbog obmanjujuće percepcije prostora i dubine. U aksonometrijskom prizoru nema perspektive i paralelne linije ostaju paralelne. Ljudsko oko ne funkcioniše na taj način i zato aksonometrija ima naviku da iznenadi i moram da priznam da često crtajući zamršene paralelne prostore uspem i sebe da iznenadim, a tu leži sva zabava. N afakultetu sam se istovremeno osećala loše jer mi je više stalo do crteža nego do samog projekta, ali kad sam napokon odlučila da prihvatim stvari kakve jesu za mene je počela nova faza – faza ilustracije.

Svet tvojih ilustracija je vrlo slikovit i sugestivan, da li i ko tako deluje na tebe, ko ili šta te inspiriše?

Jako me inspiriše arhitektura naravno, ona je moja prva ljubav i dala mi je alate za izražavanje. Giorgio de Chirico mi je jako velika inspiracija. Mnogo volim njegove melanholične i ćudljive slike. Često me inspirišu emotivna stanja. Prepričaću vam jedan moj san: Sama sam u mračnoj šumi u kući koja na sve četiri strane ima kontinualne velike staklene prozore. Prozori su tačno te visine da neko spolja može da me vidi. Unutra je svetlo, a napolju mrak što znači da mene svi mogu da vide, a ja ne vidim spolja. San je pomalo noćna mora, ali sam ga zapamtila zbog arhitektonskog okvira koji je moj um dao tadašnjem osećaju ranjivosti i izloženosti. Takođe me jako inspiriše ideja doma. Dom je nešto drugo od kuće.

Omiljeni arhitekta?

Ima ih puno ali na fakultetu sam imala knjigu iz biblioteke o Peter Zumthor- u koju sam ipak na kraju studija morala da vratim. Impresionirao me je svojim pristupom arhitekturi. Njegov otac je bio stolar i preneo je na svog sina ljubav prema materijalima. Zumthor vodi računa o upotrebi materijala kroz sva čula. Jako volim crteže i slike Aldo Rossi-ja jer su podjednako monumentalne i nežne. Moj novi omiljeni studio je Pezo von Ellrichshausen iz Čilea. Oni su beskompromisni u istraživanjima i stvaranju magičnih formi koje su ponekad paviljoni ponekad porodične kuće, a ponekad instalacije.

Omiljena građevina?

Trenutno su mi omiljene građevine male skromne crkve po kikladskim Grčkim ostrvima.

Omiljeni ilustrator?

Volim apsolutno sve što radi Ryan Peltier. On je takođe jako inspirisan arhitekturom. Mnogo mi se sviđa što kombinuje digitalne tehnike sa ručnim crtežom i slikanjem. To njegovim ilustracija daje posebnu dubinu. Vincent Mahe, neverovatno talentovana osoba koja sa podjednakom lakoćom može da iscrta kompleksne urbane pejzaže i ljude u svim mogućim pozama. Leonie Boss uvek ilustruje modernističke objekte ili enterijere i vidljiv je uticaj tradicionalnog štampanja. Rezltati su uvek magični i melanholični. Volim Lianne Nixon i njene nežne ilustracije enterijera sa naglaskom na modernistički nameštaj. Ima ih dosta, ali njh četvoro su mi na vrhu liste.

Omiljena boja?

Sve boje koje u svojim ilustracijama koristi Anna Kovacses. Vedre i zagasite u isto vreme. Savršeno.

Omiljeni oblik, forma?

Kad bih baš morala da se odlučim za jednu to bi bila forma stepenica.

Dokle je stigao projekat 100 kuća – u šta se transformisao?

Projekat 100 kuća je stigao do stote kuće i tako se završio, ali mi je on na neki način otvorio vrata ka ilustraciji.  Do tada nisam ni znala da postoji takav posao. Taj projekat je za mene i dalje jako značajan i imao je ništa manje nego transformativnu ulogu u mom životu.

Na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim ilustraciju za časopis Odiseja. Takođe su u planu akrilne slike i tome se jako radujem. Kada prenesete ilustraciju ručno na platno ona oživi pred vašim očima. Pored toga pripremam sa arhitektonskom grupom čiji sam član Moderni u Beogradu nastup Srbije na arhitektonskom bijenalu u Veneciji sledeće godine. Trenutno smo između ostalih poslova u fazi izrade kataloga koji radi Jovana Bogdanović.

Na kakvom bi projektu volela da radiš? Da li postoji nešto o čemu maštaš?

Već dugo maštam o objektima, jako želim da isprojektujem malu porodičnu kuću, brvnaru.  Takođe me privlače instalacije ili pozorišna scenografija. Mislim da je to jako uzbudljivo.

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Ivana says:

    Bless you Irena

Ostavite komentar:

Slični članci: