Da li imate preko 18 godina?

Predmeti: Laza Šećer

Zahvaljujući gospodinu Lazaru Šećeroviću i jednoj funky vitrini iz Doma Jevrema Grujića zavirili smo u vreme koje je nagovestilo leto ljubavi u Beogradu.

Sa gospodinom Lazarom Šećerovićem smo u spomeniku kulture, muzeju i izuzetnoj kulturnoj instituciji, Domu Jevrema Grujića, razgovarali o vremenu čuvene prve beogradske diskoteke. One kod Laze Šećera. Pokušali smo da oživimo, bar na kratko, to uzbudljivo previruće vreme predstavljajući zanimljive artefakte kasnih šezdesetih, odnosno predmete Laze Šećera.

Prilikom posete aktuelne izložbe u Domu Jevrema Grujića “Poleksija, volim vas!” o supružnici velikog srpskog slikara, atlete i pedagoga Stevana Todorovića posebnu pažnju nam je privukla vitrina sa memorabilijom iz doba kasnih šezdesetih koja je obeležila svakodnevnicu početka beogradskog klabinga i žurki koje su mnogima bile trn u oku, a drugima nezaboravno iskustvo posleratnog noćnog života koji se tek formirao. Deset godina posle Titovog okretanja leđa Staljinu u Beogradu je osnovan FEST, Bitef a nekoliko meseci pre toga i čuvena Diskoteka čiji je plejmejker bio upravo lingvista i prevodilac Laza Šećer.

1. Sticky Fingers

Čuvena ploča Stonsa “Sticky Fingers” koju je dizajnirao Endi Vorhol.

2. Hari Belafonte

Hari Belafonte je bio najveća pevačka zvezda sa Jamajke, vrlo popularan. Njegov film “Karmen Džouns” sa Doroti Dendridž je transpozicija najčuvenije opere svih vremena u miljeu američkih crnaca. Ovde on nije više mladi oficir a ona ciganka koja radi u fabrici duvana, sad ona radi u fabrici padobrana a on je G.I. američki vojnik.

3. Marama Pjer Karden

Tada nije bilo revija kao sada svake nedelje. Bio je jedan sajam zvao se “Moda u svetu” svake godine u oktobru i on je trajao 12, 15 dana i posle je bio i proletnji sajam negde u aprilu. Tako da su bila samo ta dva sajma i zamislite vi da onda na sajam dođe Pjer Karden i jedan mladi kreator koji tek što je bio eksplodirao Pako Raban. Tako da je i on bio u Beogradu i posle u našoj kući. Preko dana su bile revije na štandovima na kojim smo radili, a uveče su bile te velike revije koje je dolazio ceo Beograd da vidi. Danas ima more kreatora američkih, italijanskih, ali Francuska je ostala prva, a on je tada bio najveći, najpoznatiji svetski kreator tako da je za Beograd to bilo nešto fascinantno.

Marama je poklon koji sam dobio kada sam vodio njegovu reviju. To je ženska marama, on se izvinio i rekao da nema mušku, pa mi je poklonio dve ženske, jednu za moju majku, jednu za tetku. Lepa uspomena, on je sad nedavno otišao u 99. godini. Radio je i dizajn aviona, upaljača i automobila, oko 700, 800 licenci je prodao. Neverovatno svestran umetnik. Inače, Talijan poreklom, Pjero Kardini, ali je kao mlad došao u Pariz i naravno kao prvog ga je primio Kristijan Dior.

4. Pločica, firma diskoteke

A da, ovo je naša plaketa. Tad kako se nije moglo biti privatnik, tad je pretilo pod komunizmom da sve zatvore, sve zanatske radnje, obućare, poslastičari, to je bilo ludilo to pod uticajem Rusije sovjetske i onda je diskoteka otvorena pod pokroviteljstvom košarkaškog kluba Crvena zvezda. Sportski klubovi su imali pravo da imaju svoj društveni klub, tako da eto vidite to je na našoj plaketici tu.

5. Tablica vespe

Ovo je tablica moje prve vespe. Imala je tri tablice, napred na točku su bile sa dve strane i nazad jedna. Pošto je tada bilo malo motornih vozila, tablice su bile naslovljene po republikama vidite S kao Srbija (i petokraka zvizda), sada je po gradovima, sada imaju milioni automobila i motora.

6. Upaljač

Onda su u modi bili ti Zippo upaljači oni su se smatrali najboljim, vrlo jednostavna forma, gore malo zaobljena.

7. Rogovi, mesec, sunce

Onda su svi hipi nosili te priveske, mesec i sunce. To je isto dizajn Endi Vorhola.

 

8. Katalog/brošura Kose

Ovo je katalog kultne predstave “Kosa” koja je nepunih godinu dana posle njujorške premijere prikazana u Beogradu. A Italijani su tek pre dve godine imali premijeru, posle gotovo 50 godina, kako kasne za nama.

Tako da mi nikakav kompleks Srbi, Srbija i Beograd ne treba da imamo u odnosu na taj famozni Zapad koji je često samo arogantan i uobražen.

Naravno to su bili genijalni Jovan Ćirilov i Mira Trailović, zahvaljujući njima.

Od dve stotine prestava, ja sam pogledao stodvadeset. To veče kad je “Kosa”, to se zna, ja sam u Ateljeu. A oni su imali prvo, jedino pozorište u Beogradu gde se krov otvara leti kad je toplo i sve predstave su bile hiper-rasprodate i brdo padobranaca i prijatelja je stajalo okolo, u parteru su stajali, onda smo mi stavili jedne merdevine i naši su se penjali sa naše terase na krov Ateljea i sa krova su gledali predstavu. I to je jedan detalj simpatičan.

I ta naša diskoteka kultna famozna jedinstvena prva fantastična, ona je otvorena 10 godina pre najčuvenije diskoteke svih vremena Studija 54 i Zenon u Njujorku. Tako da mi ništa ne zaostajemo i bez obzira na režime taj komunistički, socijalistički Beograd je bio velika kulturna prestonica, sve najprestižnije je dolazilo u Srbiju. Najčuveniji umetnici, muzičari, filozofi, pisci, kompozitori i snimao se veliki broj koprodukcija sa strancima, Amerikancima, Englezima, Francuzima, Talijanima, Nemcima, malkice čak i sa Rusima. Tako da je vrvelo u Beogradu i kroz našu diskoteku i našu kuću je prodefilovalo je pola Holivuda.

9. Kravata i kaiš

To je poklon prijatelja iz Njujorka, dizajn Endi Vorhola. Mi smo lansirali ovde kad je diskoteka otvorena, tad se pojavio u Americi Pop-art. Mi smo priredili prvu izložbu Pop-arta, ne slike, već grafike i litografije. Tako da je ovde lansiran Pop-art kod nas u kući u diskoteci je bila ta izložba. I mnogi naši umetnici su se pokazali vrlo lepo u Pop-artu.

10. Mala crvena knjižica

Ovo je knjižica čuvene misli Mao Cedunga, velikog vođe. Ja kad sam bio na studijama, jedan dan sa svojom prijateljicom, kako sam uvek imao originalne ideje, bar sam mislio da sam ih imao, rekao sam idemo kod Kineza! Kinezi su tad pravili tu veliku kulturnu revoluciju kad su nažalost uništili mnoga umetnička dela, pa su se zaustavili. Onaj nekadašnji porcelan, skulpture, žad… mislim to je bilo ludilo potpuno. I onda smo mi otišli u ambasadu, jedna divna palata u Kralja Milutina, i mi dođemo oni nam ponude u metalnim kutijama cigarete sa pandom. Pitaju nas šta želimo, ja kažem knjižice vašeg velikog vođe, Mao Cedunga. I onda su mi dali na svim jezicima, nemačkom, francuskom, engleskom, talijanskom itd. I bila je jedna velika revija Italijana i došli su kod mene na parti, i kad oni vide ovu knjižicu, još na talijanskom i ja sam im dao. Tako da su i oni dobili i odneli u Italiju, zamislite prva knjižica koja se pojavila tamo Mao Cedunga. Preljubazni su bili Kinezi, bili su oduševljeni da se interesujemo za njih. Eto jedan od mojih štosova, da kažemo.

11. Tabakera

To je jedini izvoz iz Albanije, to je prvi valjda Sputnjik 1958. ruski. Imam i jedan konjak njihov, nije loš, to su jedina dva proizvoda iz Albanije.

12. Parfemi

E, onda su počeli da dolaze parfemi. Prvo je došao Pino Silvestre i nije mi se dopadao, talijanski jedan, posle kad su došli francuski i kad su oni donosili to je već bila druga priča, naravno. To je čuveni taj prvi Lanven i Balmen to i dan danas postoje te čuvene modne kuće koje vode potomci koji se isto prezivaju tako.

13. Kutijica

Ova kutijica je za hašiš. Posrebreno i vrlo lepo, ja mislim da je kinesko. Ja nisam probao, ja ne pušim tako da nisam mogao da duvam što bi rekli, ali to je počelo jako naivno, stalno me pitaju za tu drogu, a to je bilo tako naivno.

14. Lenonke

To su one čuvene Džon Lenon, to je iz tog vremena to je tad bila moda.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: