Poslastičarnica Fini
U gradu poznati po neodoljivim makaronima, na Donjem Dorćolu otvaraju spektakularnu poslastičarnicu.
Odlazak da se pojede kolač je intimni ritual uživanja, i važno je gde se događa, to kažu Ivana i Jela sa kojima smo razgovarali u novootvorenoj poslastičarnici Fini.
Fini poslastičarnica
Ovo je poslastičarnica ali i naše mesto. Kada neko zakorači u Fine treba da oseti na koji način mi razmišljamo o kolačima i o onome što radimo. Ono što se u kolačima nazire, neka vrsta poruke, ideja koju imamo o njima prošireni su na ovaj prostor.


Želeli smo da ovo bude mala oaza, u kojoj će se svako od nas malo zaustaviti, usporiti. Svet živi brzinom koja nije primerena ljudskom biću, i mi bismo voleli da onaj ko uđe ovde oseti ovo mesto kao stanku.


Prostor i ideja
Minimalizam je zajednički sadržalac kolača i prostora, ukusi naših kolača su svedeni, jednostavni i bazični, a vizuelno takođe nisu predekorisani. Pažnja sa kojom mi njih pravimo i pažnja sa kojom ih prezentujemo bi trebalo da se preslikaju na prostor. I sa takvom pažnjom su prijatelji, Aleksa i Milica iz studija Petokraka, koji su se bavili enterijerom i dizajnom, radili na ovome. Mislim da se to oseća čim se zakorači u prostor. Želeli smo da Fini na neki način podsećaju na ono što smo mi znali kao poslastičarnice.







Ta mesta možda nisu bila idealna ili nisu imala najbolje kolače, ali su bila specijalna i tamo smo odlazili sa dragim ljudima. Pamtimo male kamene stolove, male stolice, sećamo se zvukova, zveckanja tanjira, escajga, i povoda za odlazak. Povod su bili kolači. Takvo smo mesto pravili, mesto gde će zbog kolača dolaziti najrazličitiji ljudi. Isto tako, ranije nam je uvek falilo da neko može da sedne i da dobijemo povratnu informaciju što pre (smeh). Sada ćemo mnogima moći više da se posvetimo, mada će mnogima faliti proizvodnja- miris krema od maline ili miris pečenih badema…
Kolači
Radićemo na varijacijama onoga što nam je u stalnoj ponudi. Praviti nove kolače jeste izazov i to treba da se dešava, ali ne po svaku cenu. Ova poslastičarnica je zamišljena kao mesto na koje će ljudi dolaziti zbog nekog kolača, zbog toga što znaju da je ovde dobar npr. ekler ili makaron. Naravno tu su sezonski kolači, tartovi…










Standardno i dalje pravimo po porudžbinama i torte i kolače. Ono u čemu smo se zaista izveštili su korporativni pokloni. Imamo dobru saradnju sa štamparima i radimo brendirane korporativne poklone. Pravimo i peciva tj. kroasane, i to je prostor koji će se razvijati. Dakle idemo u pravcu raznovrsnih kroasana (smeh). Ne zadajemo sebi velike ciljeve, jer mislimo da ono što radimo mora uvek biti jednako dobro.


Lajkuj:
Tagovi:
Komentari:
Ostavite komentar: Cancel reply
Slični članci:
- Zajednički termin je nepripadanje
Zajednički termin je nepripadanje
U rubrici Stranci upoznajte Lasla Antala umetnika koji živi i radi u Berlinu.
- Avantage Učitavanje: Kroz neistražene prostore
Avantage Učitavanje: Kroz neistražene prostore
O ovom nesvakidašnjem projektu, njegovim slojevima i dometima razgovarali smo sa Jelenom Živković, istoričarkom koja je vodila prvi u nizu ovih događaja.
- Ferdinand knedle – „Ja sam car i hoću knedle!“
Ferdinand knedle – „Ja sam car i hoću knedle!“
Sa Lanom Nedeljković razgovarali smo o hrabrom i veoma uspešnom carstvu domaćih knedli, koje opstaje i razvija se na prometnoj lokaciji u najstarijoj beogradskoj opštini.
- Male zanatske tajne Parfimerije Sava
Male zanatske tajne Parfimerije Sava
Priča o Nenadu Jovanovu, poslednjem beogradskom parfemdžiji.
- Valentina i karanfil: Ponesite “čokoladu” sa sobom i na sebi
Valentina i karanfil: Ponesite “čokoladu” sa sobom i na sebi
Čokolada na hebrejskom ili japanskom ili grčkom.
svaka cast!!!!
Super! Donji Dorćol! Ali gde? Ni adrese, ni mape!
http://www.fini.rs/kontakt/ imate kada kliknete na link Finih :)