Poslastičarnica Fini
U gradu poznati po neodoljivim makaronima, na Donjem Dorćolu otvaraju spektakularnu poslastičarnicu.
Odlazak da se pojede kolač je intimni ritual uživanja, i važno je gde se događa, to kažu Ivana i Jela sa kojima smo razgovarali u novootvorenoj poslastičarnici Fini.
Fini poslastičarnica
Ovo je poslastičarnica ali i naše mesto. Kada neko zakorači u Fine treba da oseti na koji način mi razmišljamo o kolačima i o onome što radimo. Ono što se u kolačima nazire, neka vrsta poruke, ideja koju imamo o njima prošireni su na ovaj prostor.
Želeli smo da ovo bude mala oaza, u kojoj će se svako od nas malo zaustaviti, usporiti. Svet živi brzinom koja nije primerena ljudskom biću, i mi bismo voleli da onaj ko uđe ovde oseti ovo mesto kao stanku.
Prostor i ideja
Minimalizam je zajednički sadržalac kolača i prostora, ukusi naših kolača su svedeni, jednostavni i bazični, a vizuelno takođe nisu predekorisani. Pažnja sa kojom mi njih pravimo i pažnja sa kojom ih prezentujemo bi trebalo da se preslikaju na prostor. I sa takvom pažnjom su prijatelji, Aleksa i Milica iz studija Petokraka, koji su se bavili enterijerom i dizajnom, radili na ovome. Mislim da se to oseća čim se zakorači u prostor. Želeli smo da Fini na neki način podsećaju na ono što smo mi znali kao poslastičarnice.
Ta mesta možda nisu bila idealna ili nisu imala najbolje kolače, ali su bila specijalna i tamo smo odlazili sa dragim ljudima. Pamtimo male kamene stolove, male stolice, sećamo se zvukova, zveckanja tanjira, escajga, i povoda za odlazak. Povod su bili kolači. Takvo smo mesto pravili, mesto gde će zbog kolača dolaziti najrazličitiji ljudi. Isto tako, ranije nam je uvek falilo da neko može da sedne i da dobijemo povratnu informaciju što pre (smeh). Sada ćemo mnogima moći više da se posvetimo, mada će mnogima faliti proizvodnja- miris krema od maline ili miris pečenih badema…
Kolači
Radićemo na varijacijama onoga što nam je u stalnoj ponudi. Praviti nove kolače jeste izazov i to treba da se dešava, ali ne po svaku cenu. Ova poslastičarnica je zamišljena kao mesto na koje će ljudi dolaziti zbog nekog kolača, zbog toga što znaju da je ovde dobar npr. ekler ili makaron. Naravno tu su sezonski kolači, tartovi…
Standardno i dalje pravimo po porudžbinama i torte i kolače. Ono u čemu smo se zaista izveštili su korporativni pokloni. Imamo dobru saradnju sa štamparima i radimo brendirane korporativne poklone. Pravimo i peciva tj. kroasane, i to je prostor koji će se razvijati. Dakle idemo u pravcu raznovrsnih kroasana (smeh). Ne zadajemo sebi velike ciljeve, jer mislimo da ono što radimo mora uvek biti jednako dobro.
Lajkuj:
Tagovi:
Komentari:
Ostavite komentar:Cancel reply
Slični članci:
- Dušan Rajić – Dulait
Dušan Rajić – Dulait
Za Before After neposredno pred otvaranje izložbe "Prelepo al' ružno".
- Nije dovoljno biti politički odgovoran i svestan pozorišni stvaralac
Nije dovoljno biti politički odgovoran i svestan pozorišni stvaralac
Tomas Ostermajer o Neprijatelju naroda, Bitefu, pandemiji...
- Sto kao polje za igru – Boya porcelain
Sto kao polje za igru – Boya porcelain
Sa Bojanom Brkić smo jednog kišnog jutra razgovarali o njenom brendu, o porcelanu i životu u ritmu otkucaja srca.
- Mali umetnički prostori su temelji svake kulturne scene
Mali umetnički prostori su temelji svake kulturne scene
Klub Kvaka 22 u zajedničkom projektu sa 4 slična skluba iz ovog dela Evrope.
- Ponesi svoj projekat – MAIN Architects
Ponesi svoj projekat – MAIN Architects
Upravo ta stvaralačka raznovrsnost, razmena kreativnosti i profesionalnih znanja je “više dobro” ili može se reći “svima dobro”.
- Bajsom na posao: uživanje, zdravlje, brzina i ušteda
Bajsom na posao: uživanje, zdravlje, brzina i ušteda
svaka cast!!!!
Super! Donji Dorćol! Ali gde? Ni adrese, ni mape!
http://www.fini.rs/kontakt/ imate kada kliknete na link Finih :)