Da li imate preko 18 godina?

Dobri ljudi zaslužuju dobra pića: Top 10 beogradskih barova

Naš izbor izvrsnih gradskih barova, i ne samo barova.

Ako se dogodi nešto loše, piješ kako bi zaboravio; ako se dogodi nešto lepo, piješ da bi proslavio; a ako se ništa ne događa, piješ kako bi se nešto događalo.

Čarls Bukovski

bar

foto: Serge Esteve

Bar hotela Square Nine

Ovo je pravi hotelski bar, jedini u Beogradu i to je najveća prednost ovog mesta. Miloš Lukić, F&B Manager hotela Square Nine, napominje da u velikim svetskim metropolama postoji kultura posećivanja hotelskih barova, jer znate da vas tamo očekuje najbolji, suptilno odabrani, najkvalitetniji izbor pića i hrane, najbolje obučeno osoblje i da ćete tamo jednostavno rečeno uživati u svemu što jedan dobar bar može da vam ponudi. Lukić kaže da Lobby Bar predstavlja neizdvojiv deo F&B ponude hotela, i gostima nudi mogućnost da popiju aperitiv koktel pre večere u hotelskom restoranu, a zatim dobar dižestivni koktel na kraju večere.

bar-sn

foto: Square Nine

“Zaista smo ponosni na celu koktel kartu, na izuzetan izbor žestokih pića, na izbor vina i šampanjaca, tako da se naša preporuka uvek bazira na tome koje je doba dana/večeri i kakvi su planovi naših gostiju. Ali uvek možemo da preporučimo jedan dobar Classic Champagne Cocktail ili možda Vintage Negroni. Volimo da se vratimo klasicima i prezentujemo ih samo za one koje u dobroj koktel priči zaista uživaju.”

Bar Central

Bar Central se od ostalih barova izdvaja po tome što svi barmeni prolaze minimum tri godine treninga pre nego što dobiju mogućnost da samostalno pripremaju koktele za goste. “Naši gosti su navikli da je dovojlno da kažu barmenu koji ukus koktela žele, a barmeni će izabrati i napraviti odgovarajući koktel. Ono po čemu smo takođe jedinstveni jeste i najveća ponuda koktela u Beogradu”, kažu u Bar Centralu.

header-kokteli

Preporuka koktela za praznike, za čiju pripremu ne treba puno sastojaka.

Old Fashion

5 cl Burbona
1 kašičica šećera
4 kapi Angosture bitera
3 cl vode
Pomešati sve sastojke i poslužiti sa ledom u old fashioned čaši. Ukrasiti korom pomorandže i koktel trešnjicom.

Bucks Fizz

5cl ceđene pomorandže
10cl penušavog vina ili šampanjca
Sipati sve sastojke direktno u čašu za šampanjac.

Cveće zla

Ovaj deli wine bar smešten je srcu Vračara. Ovde možete probati neko vino, i ako vam se svidi, kupiti u njihovom šopu. Kako kažu u Cveću zla od drugih sličnih mesta u gradu su različiti po konceptu, jer za njih vinski bar nije definicija, već premisa oko koje se razvija idejna šema šta i na koji način jedno takvo mesto može da pruži gostu. “Za nas, vinski bar je raskršće na putu elegancije i drumu boemštine. Na tom raskršću susrećemo se sa oba pojma, dok ne polažemo račune ni jednom od ta dva”.

14753678_1605102559783352_7757568635598571619_o

foto: Nemanja Knežević

Ovde tokom decembra preporučuju mehuriće – od proseka do šampanjca Billecart Salmon. Ali i rose vino samo u magnumima jer mora da teče, i to da teče puno, te su preporuka Whispering Angel i Rock Angel.

Kavkaz

Vaš omiljeni ćošak na Dorćolu. Ne postoji jednostavniji, a tačniji opis ovog mesta na uglu ulica Cara Uroša i Gospodar Jevremove. Ovo mesto se od nekih sličnih u gradu razlikuje po svojoj opuštenosti i muzičkom repertoaru. Kako ovde ističu, Kavkaz je idealno mesto za jutarnju kafu ili večernji viski. Svakako kada dođete probajte neku od rakija koje imaju u ponudi.

Kultura bar

Kultura bar se razlikuje od ostalih barova po drugačijem pristupu gostima. “Negujemo vrlo kvalitetan servis i raspolažemo veoma širokim asortimanom pića… Posmatramo bar kao mikrokosmos svih ljudskih potreba”, kažu u Kultura baru.

2015_kulturabar_nk-21-1260x840

foto: Nemanja Knežević

Preporuka koktela za praznike

Sailor grave

3cl lemon juice
2cl all spice syrup
5cl Sailor jerry rum

Sve sastojke sipati u toddy čašu, preliti vrelom vodom, ukrasiti komadićima jabuke i muskatnim orahom.

Bar 20/44

Klub 20/44 dobio je svoju “beogradsku” ispostavu. Bar je otvoren na nagovor velikog broja ljudi kao opcija u centru grada, jer je tokom zime za veći broj ljudi cimanje da se spuštaju do reke. “Naš bar se razlikuje od ostalih mesta jer liči na brod i muzički izbor u baru se svodi na organsku muziku. Preporučujemo šljivu general!”

20-44-bar

foto: Bar 20/44

Shootiranje

Prvi beogradski shoot bar. Vlasnik bara je na ideju da ga otvori došao kada je pijan puzao po Varšavi posle izlaska u jedan od najpoznatijih poljskih shot barova. Tokom dana ovo je mesto za opuštanje ili punjenje baterija, a posle 20:00 doživljava potpuni preobražaj i pretvara se prvi beogradski šot bar. “Nije u pitanju samo preko 100 koktela, od toga više od 70 šotova. U pitanju je pravo mesto za kraj dana, za predivno veče, za početak vrhunske noći.”

100

Uvek je dobro spustiti se u Savamalu. I tu vas čeka sexy noćni bar/klub 100. Otvara se u 17 i radnim danima zabava traje do jedan posle ponoći, ali se vikendom produžava do jutra. Tako da negde možete da se zagrejete i dođete ovde.

100

Druid bar

Javna tajna. Prvi “speakeasy” bar u Beogradu nalazi se u ulici Cincar Janka gde neupadljivo zeleno svetlo iznad zift crnih vrata daje znak da se tu možda, ali samo možda! nešto i događa. Za ovaj bar je karakteristična iskrena ugostiteljska ljubaznost i želja da se svaki gost oseti posebnim! Kokteli se prave po ukusu gosta dok atmosfera uz “krckanje” starih vinila isključuje galamdžije.

bar

foto: Bar Druid

Samo Pivo

Pivo se pije samo leti. Grešite. Pivo se pije 365 dana u godini. Ove prestupne i dan duže. Svakako ne postoji bolje mesto u gradu da se upoznate sa bogatim i raznolikim svetom piva od ovoga. Jer ovde se služi samo pivo, i ništa drugo. Ovde se na točilicama piva stalno menjaju. Napolju je minus tako da je naša preporuka da probate neki stout.

“Ljudi prepoznaju kvalitet. Čak i viša cena nije prepreka, jer ima ljudi koji će bez problema da izdvoje novac za dobro pivo. Mi ovde imamo ljude koji dolaze već duže i mogu da prepoznaju razlike među pivima.”, kažu u Samo Pivu.

samo-pivo

*Naslovna fotografija: Artem Pochepetsky

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: