Da li imate preko 18 godina?

7. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije

Autor:
Sedmo izdanje Festivala muzičkog filma – Paralelne vizije (Paralel Vision), koji zajednički organizuju Paralel – Beogradski festival subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, održaće se od četvrtka, 21, do nedelje, 24. decembra, u velikoj sali Muzeja jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici
Program otvara najnoviji film o jednom od pionira rokenrola i kako mnogi poznavaoci tvrde pravom kralju (“king of rock’n’roll”), kontroverznom Litl Ričardu (Little Richard). Dokumentarac o siromašnom i talentovanom dečaku s američkog juga, koji je verovatno i prvi poznati “drag” izvođač, vodi nas u drugu polovinu XX veka i osim neverovatnog umetnikovog života, baca svetlo i na aktivnosti tadašnjeg establišmenta, segregaciju, rasizam, predrasude, ali i podršku i oduševljenje kolega i publike, koje ga je pratilo do duboke starosti. Pored obilja originalnih arhivskih snimaka, u filmu govore i Pol Makartni, Mik Džeger, Džon Voters…
Paralelno, s izučavanjem istorije rokenrola i svetskih prilika polovinom prošlog veka, u selekciji je i izuzetan dokumentarac (Problem s Jeom), o šokantnim aktivnostima i delovanju velike američke zvezde i mogućeg novog predsednika SAD-a, Kanje Vesta. Kako se to svet menja ili se već promenio pred našim očima i koje će biti posledice opšteg (ne)reagovanja na govor mržnje i militantnost, pita se autor ovog ostvarenja. Film koji bi svi trebalo da pogledaju.
Takođe, na programu su i dokumentarci o bendu Simpl Majnds, koji nas vodi na romantično putovanje u osamdesete godine, što je i svetska premijera ovog filma, nakon prikazivanja u Velikoj Britaniji, a tu su i priče o hevi metal frontmenima Brusu Dikinsonu (Iron Maiden) i buntovnom Ekselu Rouzu (Gans’n’Roses).
Festival se završava igranim filmovima, plesnom i duhovitom pričom o muzičkom pokretu Nortern Soul, u Škotskoj ’70ih godina prošlog veka i raskošnim brazilskim biopikom, o kultnoj pevačici Bosanove, Elis Regini.
PROGRAM FESTIVALA PO DANIMA
Četvrtak, 21. decembar
20 časova – Litl Ričard: Ja sam sve (Little Richard: I Am Everything), dokumentarni, 102min, SAD, 2023.
Petak, 22. decembar
18 časova – Frontmen: Brus Dikinson (Frontman: Bruce Dickinson, Iron Maiden), dokumentarni, 85 min, V. Britanija, 2021.
20 časova – Frontmen: Eksl Rouz (Frontman: Axl Rose, Guns’n’Roses), dokumentarni, 84 min, V. Britanija, 2021.
Subota, 23. decembar
18 časova –   Kanje Vest: Problem s Jeom (The Problem with Kanye), dokumentarni, 75min, Velika Britanija, 2023.
20 časova – Simpl Majnds: Sve je moguće ( Simple Minds: Everything is possible ), dokumentarni, 88 min, V. Britanija, 2023.
Nedelja, 24. decembar
18 časova – Northern Soul, igrani, 102min, Velika Britanija, 2014.
20 časova – Elis Regina, igrani, biopik, 115min, Brazil, 2016.
Karte za sve projekcije koštaju 300 dinara i kupuju se na biletarnici Muzeja jugoslovenske kinoteke.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: