Da li imate preko 18 godina?

TOP 10 filmova u bioskopima do kraja godine

Autor:

Uzbudljiva završnica godine je za nama. Dok čekamo ko će pokupiti nagrade za najbolje filmove u ovoj godini vreme je da uživamo u onome što nam toplina bioskopskih sala pruža do kraja 2023. Uživajte!

Kako se kresnuti (How to Have Sex) // od 7. decembra

Tara, Skaj i Em, planiraju svoje najbolje leto. U grčkom gradiću Malia nema čega nema. Piće, klubovi, dobra muzika i dobri tipovi su kao sastojci svih žurki nad žurkama. Tara ima dve misije, da se dobro zabavi i napokon da ima seks. Naime, jedina je u društvu koja “to” još uvek nije obavila.

Ovaj britanski film empatična je i živa priča o prijateljstvu, mladoj seksualnosti i sazrevanju ovenčana nagradom Izvestan pogled u Kanu. Režirala ga je Moli Maning Volker koja je ove godine oduševila publiku i kao direktorka fotografije filma Buntovnica, jednog od nagrađenih ostvarenja na Sandens festivalu.

Tiha noć (Silent Night) // od 7. decembra

Ožalošćeni otac izvršava svoju dugo očekivanu osvetu protiv nemilosrdne bande koja mu je sina ubila na badnji dan. Ova napeta akcija legendarnog reditelja Džona Vua i producenta filma Džon Vik donosi spektakularne akcijske scene, obećavajući neverovatnu napetost i uzbuđenje koje će vas držati prikovane za velika platna.

Crni petak (Thanksgiving) // od 7. decembra

Sam kraj godine donosi nam i jedan film za sve ljubitelje horora i misterija. Posle nereda koji su se tragično završili na Crni petak, tajnoviti ubica inspirisan praznikom Dan zahvalnosti izvršava teror na mesto koje je osnovalo taj praznik. Otimajući stanovnike jednog po jednog, ono što počne kao nasumična ubistva iz osvete uskoro postaje deo većeg, podmuklog prazničnog plana. Hoće li grad otkriti ubicu i preživeti praznike?

20.000 vrsti pčela (20.000 Especies de Abejas) // od 7. decembra

Ovaj španski film je imao svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, gde je devetogodišnja Sofija Otero nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu, čime je postala najmlađi laureat u istoriji festivala.

Sofijin lik Aitor/Lusija, sa majkom i ostalim članovima njene šire porodice, leto provodi u kući gde se gaje pčele, dolazeći do spoznaja koje će im svima zauvek promeniti živote. Dete traga za identitetom u ranoj fazi svog odrastanja, pitajući se zašto nije kao drugi, a majka joj pomaže da se izbori sa tim i sama uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od svojih roditelja.

Savršeni dani (Perfect Days) // od 14. decembra

Verovatno najveće interesovanje publike na nedavno završenom Festivalu autorskog filma izazvalo je novo ostvarenje legendarnog Vima Vendersa, koje je od polovine meseca i u bioskopima. Film predstavlja jedno dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas. Čini se da je Hirajama potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma strukturirane svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti.

Sva imena Božija (Todos los nombres de Dios) // od 14. decembra

Od španskog kralja akcionih trilera Daniela Kalparsoroa dolazi krajnji izazov visokog napona u nezaboravnih 90 minuta koji će iscrpiti čak i najveće zavisnike adrenalina. Nakon džihadističkog napada na aerodromu, Santi, taksista koji je voljan da pomogne, otet je kao taoc od strane Hamze, jedinog preživelog teroriste. Neočekivani preokret zamenjuje njihove uloge, a Santi postaje ljudska bomba koja hoda sa eksplozivnim prslukom po središtu Madrida. Ako stane, bomba će eksplodirati.

Crveno nebo (Roter Himmel) // od 21. decembra

Nemački film koga smo gledali na festivalima stiže i u bioskop. Ovo je drugi deo trilogije Kristijana Pecolda započete filmom Undine (2020) i govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku. U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume.

Akvamen i izgubljeno kraljevstvo (Aquaman and the Lost Kingdom) // od 21. decembra

Reditelj Džejms Van i sam Akvamen, Džejson Momoa – zajedno sa Patrikom Vilsonom, Amber Herd, Jaija Abdul Matinom II i Nikol Kidman vraćaju se u nastavku najuspešnijeg DC filma svih vremena koji u naše bioskope stiže taman pred kraj godine.

Nakon što Akvamena nije uspeo pobediti prvi put, Crni Manta, i dalje vođen potrebom za osvetom smrti svog oca, neće se zaustaviti ni pred čim dok ga jednom zauvek ne svlada. Ovaj put Crni Manta je snažniji nego ikada, koristeći moć mitskog crnog trozupca koji oslobađa drevnu i zlu silu. Kako bi ga pobedio, Akvamen će se obratiti svom bratu Ormu, bivšem kralju Atlantide, kako bi se udružili. Zajedno, moraju ostaviti po strani sve svoje razlike kako bi zaštitili kraljevstvo i spasili porodicu, kao i svet, od nepovratnog uništenja.

Medino božićno jutro (Teddybjørnens jul) // od 28. decembra

I za sam kraj godine jedna divna porodična avantura rediteljke  Andree Ekerbom stiže na veliko platno. Snežne pahuljice, mirisni bademi i svetlucava svetla stvaraju savršenu atmosferu na Božićnom sajmu na kojem devojčica Marien otkriva neverovatnu tajnu: na gornjoj polici štanda za lutriju najslađi meda upravo je pomerio glavu i počeo da njuška. Osećajući trenutnu povezanost, Marien ne može da smisli bolju želju za Božić i pokušava da ga osvoji. Međutim, meda ima drugačije planove, sanja o bogatom vlasniku koji može da mu pokaže sve što svet nudi. Kada medu odvedu u drvarnicu , njegov novi najbolji prijatelj, jež Bola, pomaže mu da shvati što je zaista važno u životu…

Samo ne ti (Anyone But You) // od 28. decembra

U ovoj komediji Bea (Sidni Svini) i Ben (Glen Povel) izgledaju kao savršen par. Nakon neverovatnog prvog sastanka dogodiće se nešto što će njihovu vatrenu privlačnost pretvoriti u ledenu sve dok se neočekivano ne nađu zajedno na venčanju u Australiji. Tada rade ono što bi uradile bilo koje dve zrele odrasle osobe – pretvaraju se da su par. Idealna romantična komedija za kraj 2023.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: