Da li imate preko 18 godina?

Mesta za doručak u Beogradu

Autor:

Statistika je neumoljiva. Jedna od najtraženijih tekstova na ovom portalu je Gde možete doručkovati i brančovati u Beogradu. Link ka tom članku je ovde. Vreme je da se napravi još jedna lista, pojavila su se i nova mesta, a neka smo prošli put izostavili.

Svakako je preporuka ne preskakati doručak. Ako uspete kod kuće još bolje. Ako ne makar nešto prezalogajite uz prvu jutarnju kafu. Ili kada stignete na posao.

Burek, pite i kifle

Naravno lista najboljeg doručka ne može početi bez bureka. I ne može početi bez rasprave gde je burek najbolji. Apsolutno ne želimo to da radimo. Želimo samo da nabrojimo nekoliko mesta gde i dalje možete pojesti dobar burek u gradu. Preporuka je uvek da to budu meso ili sir, ali izbor je na vama.

Trpković se u poslednjih nekoliko godina nalazi na svim listama najboljih bureka u gradu, pa ako volite ili želite da se podsetite ukusa bureka na ovom mestu samo napred. Pekara Crvena zvezda u Karađorđevoj za ljubitelje beogradskih crveno-belih, ali i one koji vole tradicionalan ukus koje ovo mesto drži već godinama.

Pekara Čubura radi od 0-24 i burek je uvek dostupan, tako da je idealan izbor i ako zaglavite noću, ali i ako ustajete u neki cik zore i prolazite ovuda. Kad smo već kod Kalenića tu je i čuvena pekara Čeda u Mutapovoj, koja radi dok se burek i pite ne rasprodaju (kad smo već počeli priču o večitim rivalima gazda navija za Partizan). Pite ispod sača obavezno posetite ukoliko ste na Kaleniću. Pored tradicionalnih pita, ovde naročito u vreme posta imate pite od praziluka i kupusa. U sezoni je tu i bundeva. Prolećni spektakl je pita sa jagodama. I imaju odličnu proju.

Za strpljive je tu naravno Ljupče u Dalmatinskoj. Preporuka je burek sa sirom i ne zaboravite da se ovde peciva spremaju po tradicionalnoj recepturi, dakle nikakvi aditivi i slični pojačivači ukusa.

Dorćolci će uvek na prvo mesto ove liste staviti čuvenu pekaru Bobe u Dubrovačkoj ulici, Zemunci čuvenu pekaru Petrović u Bežanijskoj.

Ukoliko ste u centru kifle i pogačice obavezno jesti u čuvenoj pekari Čarli u ulici Braće Jugović.

Mesta bez dima

U ovom tekstu bavili smo se i mestima u Beogradu gde je pušenje zabranjeno. Odličan saveznik na tom poslu je stranica Nepušački lokali u Beogradu koja stalno dodaje ili novootvorena mesta ili ona koja su rešila da budu nepušačka.

Gir cafe na Novom Beogradu koji posluje u okviru salona nameštaja u ulici Trešnjinog cveta osvežio je meni cimet rolnicama, banana hlebom i veganski braunijima, uz već dobro poznate kroasane. Kada smo već spomenuli kroasane odlično mesto za početak dana je Hotel Beograd, na uglu Balkanske i Nemanjine, uz sjajnu kombinaciju ovog doručka na francuski način i izvrsne kafe.

Fini na dve lokacije Dorćol (Svetozara Miletića) i Vračar (Mutapova) nude uz već dobro poznate kroasane i kroasan sendviče (sa pršutom i vege), fokaču sa paradajzom, kiš sa spanaćem i pršutom ili brioš, uz novu beogradsku 7AM kafu. Za ljubitelje slatkog doručka Ispeci pa reci takođe na dve lokacije Dorćol (Gundulićev venac) i Zvezdara (Gvozdićeva) nude sjajne kukije, američke pite, braunije ili mafine.

Kuća kafe blizu Šumica nije mesto za doručak nedeljom, ali svim ostalim možete uživati čak i u kasnom doručku i u poudi su omleti, sendviči, kroasani i razne poslastice uz novinu bečku CoffeePirates.

 Krug dvojke

Novootvoreni restoran Prekoputa Proleća, smešten s druge strane ulice u odnosu na kultni beogradski restoran nudi isti meni kao i Filter na Banovom brdu. Tu su kačamak, popara, gibanica, uštipci, slane i slatke prženice, jaja u raznim kombinacijama… Ukoliko tragate za tradicionalnim, obimnim doručkom u centru grada onda je izbor Mornar u Dečanskoj gde imate gurmanski, domaćinski, ali i fit doručak (omlet je od belanaca).

Svakako probajte i Zaokretovu kuhinju u Cetinjskoj. Laganiji izbor su ovsena kaša, kokos čija i domaća granola, malo jači jaja po izboru i sakšuka. Branč koji se nalazi u sklopu Nove Iskre u cara Uroša nudi takođe kajgane, jaja na oko, dimljeni losos tost, avokado tost ili sjajan slatki doručak.

Ljubiteljima doručaka u hotelima preporučujemo Cveće zla u okviru Indigo hotela u Čika Ljubinoj gde su u ponudi njihovi prepoznatljivi sendviči (pastrami, pork belly, avokako, rozbif ili losos). Ljubitelji tradicije u hotelu Čajkovski hotela Moskva preporučujemo engleski doručak, prepeličija jaja sa moceralom na kremi od mladog spanaća i mente ili za laganiju varijantu kašu sa tri vrste ovsenih pahuljica i svežim voćem.

Izvan kruga dvojke

Voulez-Vous na Neimaru tajođe nudi omlete i sendviče, a posebno obratite pažnju na komšijski doručak, kombinaciju jaja na oko i sitno seckane kobasice i njihovu domaću granolu. Raznovrstan doručak nudi i Ceger u Skerlićevoj gde preporučujemo uštipke (džemom, ajvarom i kajmakom), domaći burek ili palentu sa sirom.

S druge strane reke

Vreme je i za malu decentralizaciju. Bistro Lamanš odmah pored Dunava nudi kombinaciju Mandarina krosarana i Fuka kafe za idealan početak dana ispod Gardoša. Takođa na Keju oslobođenja je i Moon.ze uz odličan izbor jaja, uštipaka ili prženica, a ako doručkujete posle 13:00 nude slasne sendviče.

Ako se malo uželite Grčke prilično obiman doručak vas čeka i u grčkoj tevarni Piatakia gde se jaja i omlati služe uz dobar izbor suhomesnatih proizvoda i krompirića, uz naravno feta sir i povrće. U nizu novih ruskih mesta u gradu je i Franz by TT i ovde možete pojesti šakšuku, ruske palačinke od batata ili sirniki.

Hleb, prasetina i šampanjac je ono što vas poziva na Zemunsku pijacu i u Pretop ukoliko volite nešto jači doručak. Pratite i na Instagramu kada su njihove čuvene Svinjarije. U Cara Dušana imaju i pekaru gde pored hleba možete kupiti brauni ili galete sa šljivama/dunjama.

Za vas koji malo kasnije doručkujete, posebno vikendom, na pijaci je Koordinata street food, gde možete jesti fokaču, brioš, njihov sjajan ajvar ili ribanac.

West 65 je mesto gde se nalaze dva restorana za vegetarijance/ vagane, ali i one koji hoće nešto drugačije. Oliva nudi poširana jaja, losos tost ili šakšuku, a Jazzayoga West manastirski doručak, sendviče sa sirevima i povrćem ili raznovrsne žitarice.

U A Bloku je preporuka da svratite u Bematu, gde pored nekoliko vrsta doručka koji uključuju jaja, možete probati i njihove kaše i avokado palačinke. Ljubitelji italijanske kuhinje ne bi trebalo da propuste Mozzarellu gde je meni podeljen po italijanskim regijama. Preporučujemo Siciliju i sendvič sa mortadelom ili tradicionalni bakin doručak.

Ukoliko želite baš domaćinski doručak sa Belom rekom na Tšinom bunaru nema greške – tu možete birati između kačamaka, popare, pita, cicvare i naravno nadaleko poznatog homoljskog doručka.

Pečenje

Za sve one kojima je potreban jak doručak, jer rano počinje neko slavlje, čeka ih naporan dan ili jednostavno žele malo da se omaste na nekoliko mesta u gradu potražite čačansko pečenje. To su pečenjare Janković, Marinković, Ana, Baralić. Probajte i jagnjeću sarmicu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: