Da li imate preko 18 godina?

Francuski filmovi pod zvezdama: Predstavljamo program 6. Festivala francuskog filma

Film koji je otvorio Kanski festival “Drugi čin” premijerno na Festivalu francuskog filma.

Autor:

Šesto izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 19. do 23. juna u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

I ove godine na festivalu će biti prikazana ostvarenja najnovije francuske kinematografije koji će biti prikazani pod vedrim nebom na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd i u zvezdarskom parku Beograd bašta, ali i u mts Dvorani, kao i u sali Kulturnog centra Novog Sada i bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu. Kum ovogodišnjeg izdanja festivala je čuveni srpski glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

Program na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu biće održan od 4. do 7. jula.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana. Festival su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt – Ile-dE-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde i Opština Stari grad.

Festival će u sredu, 19. juna u 21 čas na Kosančićevom vencu otvoriti ostvarenje Nepoželjni autora Ladža Lija. Nakon projekcije biće održan razgovor sa rediteljem i glumcem Aleksijem Manentijem, publici poznatom po ulozi u filmu Čuvari formule.

Tokom festivala biće prikazano još osam ostvarenja u glavnom programu, dok će OFF program – Ciklus sport na filmu biti posvećen Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Francuskoj.

U okviru Glavnog programa festivala biće prikazan film koji je otvorilo ovogodišnji filmski festival u Kanu Drugi čin Kentena Dipijea, kao i ostvarenja Druga runda Albera Dipontela, Gospodin Blejk Žila Legardinijea (glavna uloga Džon Malkovič), Kiselina Žista Filipoa, Povratak Katrin Korsini, Samo nas dvoje u režiji Valeri Donzeli, Slučaj Goldman Sedrika Kana i ostvarenje Van sezone autora Stefana Brizea.

U okviru OFF programa posvećenog sportu publika će imati priliku da uživa u ostvarenjima Home Games Alise Kovalenko, Slalom Šarlen Favije i Veštice sa istoka Žilijana Faroa.

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije, dok karte za Novi Sad i Niš koštaju 300 dinara.


PROGRAM
Bioskopi na otvorenom – Ulaz besplatan

Kosančićev venac – 19. jun 2024. u 21.00
Otvaranje festivala u prisustvu reditelja Ladž Lija (reditelj filma „Misérable“, Zlatna Palma 2019) i glumca Aleksija Manentija

Nepoželjni (FRA, 2023, 100’)
Režija: Ladž Li
Igraju: Anta Diau, Aleksi Manenti, Aristot Luindila

Habi je mlada žena posvećena zajednici koja je okružuje. Kada sazna za plan preuređenja kvarta u kom je odrasla, odlučuje da se suprotstavi vlastima, oličenim u Pjeru Foržu, pedijatru koji je postao predsednik opštine i koji namerava da sruši zgradu u kojoj je Habi odrasla. Zajedno sa komšijama, ona su suprotstavlja opštinskim vlastima i njihovim velikim ambicijama kako bi sprečila rušenje svoje zgrade.

Kosančićev venac – 21. jun 2024. u 21.00
Silosi Beograd – 23. jun 2024 u 21.00

Druga runda (FRA, 2023, 97’)
Režija: Alber Dipontel
Igraju: Sesil de Frans, Alber Dipontel, Nikola Marie

Gospođica Pov je degradirana politička novinarka koja piše za sportku publiku. Pozvana je da isprati predsedničku kampanju u periodu između dva kruga glasanja. Favorit je Pjer-Anri Mersije, naslednik moćne francuske porodice koji tek ulazi u svet politike. Uznemirena činjenicom da se kandiduje zbog afera iz prošlosti za koje zna, gospođica Pov pokreće obimnu i iscrpnu istragu o njemu.

Kosančićev venac – 20. jun 2024. u 21.00
Silosi Beograd – 22. jun 2024. u 21.00
Beograd Bašta – 21. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 7. jul 2024. u 21.00

Drugi čin (FRA, 2024, 80’)
Režija: Kenten Dipije
Igraju: Lea Sedu, Luj Garel, Vensan Lendon

Florans želi da upozna Davida, čoveka u kog je slepo zaljubljena, sa svojim ocem Gijomom. Međutim, David nije zainteresovan za ozbiljnu vezu sa Florans i želi da je se otarasi tako što će je oterati u zagrljaj svog druga Vilija. Njih četvoro nalaze se jednog dana u restoranu usred nedođije…

Kosančićev venac – 23. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 5. jul 2024. u 21.00

Samo nas dvoje (FRA, 2023, 105’)
Režija: Valeri Donzeli
Igraju: Viržini Efira, Melvil Pupo, Dominik Remon

Kada je Blanš upoznala Gregoara, pomislila je da je to čovek kog je celog života tražila. Ubrzo se zaljubljuju i odlučuju se za zajednički život. Par se seli, Blanš se udaljuje o svojih roditelja, svoje sestre bliznakinje i počinje da živi novi život. Međutim, kako vreme prolazi, shvata da je ljubav njenog života izuzetno posesivan i opasan čovek.

Kosančićev venac – 22 jun 2024. u 21.00

Povratak (FRA, 2023, 107’)
Režija: Katrin Korsini
Igraju: Ajsatu Dijalo Sanja, Suzi Bemba, Ester Gohuru

Kedidža radi za dobrostojeću parisku porodicu koja je angažuje za čuvanje dece tokom odmora na Korzici. Kelidža se tako sa svojim ćerkama, Džesikom i Farom, vraća na ostrvo koje su petanest godina ranije napustile u tragičnim okolnostima. Dok se Kedidža bori sa sećanjima, njene dve ćerke uživaju u letu, žurkama i prvim ljubavima. Ovo putovanje će im pomoći da otkriju skriveni deo njihovih života.

Silosi Beograd – 20. jun 2024. u 21.00

Kiselina (FRA, 2023, 100’)
Režija: Žist Filipo
Igraju: Gijom Kane, Leticija Doš, Pasijans Munkenbah

Petnaestogodišnja Selma je dete razvedenih roditelja, Mikaela i Elize. Oblaci koji nose razorne kisele kiše pogađaju Francusku. U svetu koji polako nestaje, ova razbijena porodica moraće da se ujedini kako bi se suočila sa klimatskom katastrofom nezamislivih razmera.

Silosi Beograd – 21. jun 2024. u 21.00
Beograd Bašta – 20. jun 2024. u 21.00

Van sezone (FRA 2024, 106’)
Režija: Stefan Brize
Igraju: Gijom Kane, Alba Rorvaher, Šarif Andura

Matje živi u Parizu, a Alis u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon što se upoznaju i ostvare kratku vezu, svako kreće svojim putem. Kako bi godinama kasnije odagnao svoju melanholiju, Matje odlazi u banju gde slučajno sreće Alis.

Beograd Bašta – 22. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 4. jul 2024. u 21.00

Gospodin Blejk (FRA, 2023, 110’)
Režija: Žil Legardinije
Igraju: Džon Malkovič, Fani Ardan, Emili Deken

Otkad je izgubio ženu, Endru Blejk nema volju ni za čim. Odlučuje da ode iz Londona i vrati se u Francusku, u kuću gde su se upoznali. Putovanje u stara sećanja o lepim danima ne odvija se kako je predvideo… Da bi ostao na posedu, Blejk izigrava batlera. Gđa Bovilije, gazdarica čudnog ponašanja, Odil, temperamentna kuvarica, Filip, kućepazitelj koji vodi samački život i Manon, mlada nesrećna spremačica, izgubljeni su koliko i Blejk. Zahvaljujući njima, Blejk koji je odustao od života, započeće sve ispočetka…

Beograd Bašta – 23. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 6. jul 2024. u 21.00

Slučaj Goldman (FRA, 2023, 116)
Rećija: Sedrik Kan
Igraju: Arieh Vorthalter, Artur Harari, Stefan Geren-Tilje

U aprilu 1976. godine, odvija se suđenje Pjeru Goldmanu, ekstremnom levičaru optuženom za četiri oružane pljačke u kojima su stradale dve apotekarke. On tvrdi da je nevin i za veoma kratko vreme u javnosti postaje ikona intelektualne levice. Mladi advokat Žorž Kiežman ga brani. Međutim, njihovi odnosi u toku suđenja postaju zategnuti. Goldman provocira sud rizikujući da dobije nastrožiju kaznu.

OFF PROGRAM – Ciklus Sport na Filmu

MTS dvorana – 20. jun u 17.00

Home Games (2022, 86’)
Režija: Alisa Kovalenko
Igra: Alina Šilova

Dvadesetogodišnja Alina, čija je strast za fudbalom spašava siromaštva, proživljava veoma važan trenutak u svom životu. Profesionalno se baveći fudbalom, Alina se suočava sa teškom situacijom: ona se sama brine o svom bratu Renatu, sestri Regini i slabovidoj baki. Primorana je da bira između fudbala i porodice.

MTS dvorana – 21. jun u 17.00

Veštice sa Istoka (2021, 100’)
Režija: Ćilijen Faro
Igraju: Kinuko Tanida, Jošiko Matsumura, Joko Šinozaki

Dok se Tokio vraća na međunarodnu scenu šezdesetih godina organizujući Olimpijske Igre, grupa mladih radnica doživljava neobičnu sudbinu: one zajedno treniraju zajedno u teškim uslovima kako bi se njihova reprezentacija našla u vrhu svetske odbojke. Noseći nadimak „Veštice sa Istoka“, postaju oličenje japanskog čuda. Njihova priča će generacijama inspirisati pop kulturu…

MTS dvorana – 22. jun u 17.00

Slalom (2021, 92’)
Režija: Šarlen Favije
Igraju: Noe Abita, Žeremi Renije, Mari Denarno

Petnaestogodišnja Liz se upisuje na prestižnu sekciju škole za skijanje u srednjoj školi u Bur-Sen-Morisu. Bivši šampion i trener Fred odlučuje da se posveti svojoj novoj studentkinji. Puna entuzijazma, Liz se potpuno predaje sportu, i fizički i emotivno. Uprkos učestalim pobedama, Liz ubrzo podleže potpunoj Fredovoj kontroli…

PROGRAM OFF 2 – Filmovi os skejtbordingu

21. jun 2024.
Lokacija: DIY Benk (ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane

Magenta Brutalista (FR, 2023, 11’):
Putovanje u brutalističku arhitekturu francuskih predgrađa, nastanjenu betonskim katedralama i nasukanim kamenim vanzemaljskim brodovima.

Klub poznatih (FR, 2023, 14’):
Bivši profesionalni skejter Soj zarađuje za život snimajući video poruke na porudžbinu. Deni želi da se rastane sa svojim prijateljem ali ne zna kako to da mu saopšti. Odlučuje se da angažuje Soja za tu priliku.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: