Da li imate preko 18 godina?

Dobro pivo uz chiken tikka masalu i najveći engleski fudbalski derbi

Ostrvska atmosfera na trodnevnom festivalu britanske hrane, piva, muzike i fudbala.

U organizaciji ambasade Velike Britanije u Beogradu, kompanije Samo Pivo i Miksera održače se drugi po redu festival britanske hrane i pića pod nazivom Great British Weekend – New Edition. Na festivalu, koji traje od 11. do 13. septembra, u Mikser House-u, publici će biti predstavljen jedinstven duh britanske kulture putem zanatski proizvedenih piva sa teritorije Ujedinjenog Kraljevstva, ali i putem specijaliteta britanske kuhinje, muzičkog i sportskog programa.

Publika u Srbiji će premijerno moći da da proba više od 50 kraft piva iz devet britanskih pivara – Tempest, Harviestoun, Anarchy, Red Star, Fourpure, St Peter’s, Moor, Orkney/Sinclair i The Durham Brewery.

O onome šta nas očekuje na festivalu, ali i o trendovima u craft pivarstvu razgovarali smo sa Dušanom Mihajilovićem iz ambasade Velike Britanije u Beogradu i  vlasnikom “Samo pivo” Ognjenom Vučkovićem.

pivo

Kako ste došli na ideju da organizujete festival britanske hrane i piva? Kada se javila ideja?

Dušan: Ovo je nastavak prošlogodišnjeg izdanja festivala i ove godine se zove Great British Weekend – New Edition. New Edition je zbog toga što ćemo ponuditi 50 premijernih brendova piva i trudili smo se da selekcija bude takva da predstavlja noviju UK scenu.

Od devet britanskih pivara koje će biti predstavljene samo je jedna nastala osamdesetih, dok su se ostale pojavile u poslednjem talasu craft revolucije.

Prvi događaj ovakvog tipa je organizovan u okviru Beer festa 2013. godine kada smo imali Great British Pub i tada smo primetili da postoji interesovanje za novu britansku pivarsku scenu i zanatska piva. Renesansa craft pivarstva se događa svuda i smatrali smo da Beograd treba da bude deo toga.

Ognjen: Ja sam te 2013. godine svakodnevno odlazio na Ušće i posećivao Great British Pub, jer je konačno postojalo mesto gde mogu da se piju dobra piva. Nedugo zatim smo mi došli na ideju da napravimo “Samo Pivo” kako bismo i mi, ali i drugi imali mesto gde se može piti dobro pivo. Ovde sam upoznao Dušana, on mi je pomenuo da hoće da realizuje festival i tako smo počeli saradnju.

Šta možemo očekivati ove godine?

Ognjen: Ove godine smo fokusirani na pivo i klopu. Imaćemo veliki izbor točenih piva, što je razlika u odnosu na prošlu godinu. Na točilicama će se vrteti različita piva i biće mnogo zanimljivije.

Dušan: Prošle godine smo testirali zainteresovanost ljudi za zanatska piva. Neke dobre stvari od prošle godine smo zadržali i razradili. Glavna promena je što će biti točilica i to je prava stvar, jer postoje pivare koje su fokusirane na pakovanje piva u kegove. Recimo meni je interesantna Fourpure pivara iz Londona, jer sve više piva pakuju u limenke. Lično sam bio veliki skeptik, ali im nova tehnologija omogućava da craft pivo apsolutno zadržava aromu. To je neverovatno. Taj trend je krenuo iz SAD.

Ognjen: To je next big think u svetu craft pivarstva. Pokazalo se kao bolja varijanta za transport i da se zaštiti pivo od vremenskih prilika. Sledeće godine ćemo i mi imati limenke, malo nam je falilo da ih obezbedimo ove godine.

great

Moram da primetime da imamo Red Star pivaru i njihovo Partisan pivo koje će se piti istog dana kada je “Večiti derbi”.

Ognjen: Njihova piva se zovu Revolution i Sandinista, tako da može da se nasluti taj levičarski pristup u celoj priči, ali je ovo njihovo pivo mega zanimljivo za naše tržište.

Dušan: Imali smo dužu listu pivara koje smo želeli da dovedemo i razmišljali smo o tome da dovedemo Partizan pivaru iz Londona, ali nisu uspeli da se uklope. Jedno od piva koje imaju je “Bobek” (Stjepan Bobek je legendarni fudbaler Partizan) i upoznao sam vlasnika kome sam pokušao da objasnim zbog čega od navijača Partizana dobija veliki broj komentara na društvenim mrežama. A pivo je dobilo ime po češkom hmelju od koga se pravi.

red-star

Kako birate pivare?

Ognjen: Krećemo od ličnog ukusa. Dušan i ja smo više puta sedeli i razmatrali koga bismo mogli da kontaktiramo, ali tu se javlja problem zainteresovanosti pivara za učešće na festivalu. Većina je bila zainteresovana, ali nemaju dovoljne količine piva, jer su to uglavnom male pivare koje ne mogu da zadovolje potrebe domaćeg tržišta, a Srbija im nije prioritet za izvoz. Tražili smo kvalitet.

Dušan: Politika britanske ambasade je da dođe što više pivara i smatrali smo se da pivare koje nisu prisutne u regionu kroz ovakav događaj mogu da dobiju direktan uvid u ovdašnje tržište. S druge strane, mi smo, kao ljubitelji piva, pošli od toga da kvalitet mora da bude adekvatan događaju ovog tipa. Pivare i piva koje će se predstaviti imaju vrlo dobre ocene na referentnim sajtovima i nismo pravili kompromise.

Postoji zanimljiv podatak o izvozu piva iz Britanije, 2011. godine gotovo da nije postojao, a ove godine se očekuje da će dostići iznos od 270.000 funti.

Dušan: Prvi put je izvoz piva iz Britanije u Srbiju zabeležen 2011. i postoji stalni rast što pokazuje da ljudi prepoznaju britanska piva i da im se dopadaju. U statistici se ne vide piva koje se uvoze preko Slovenije ili Bugarske. Ali ovaj trend pokazuje da se pivska kultura u Srbiji razvija, da ljudi vole da probaju nešto novo i da se, kada probaju nešto dobro, na tome zadržavaju. Kao ljubitelju piva zanimljiv mi je taj raskorak između toga da je prodaja industrijskog piva pala za trećinu od 2008. godine i neverovatnog procvata u craft segmentu.

izvoz

Ognjen: Ljudi prepoznaju kvalitet. Čak i viša cena nije prepreka, jer ima ljude koji će bez problema da izdvoje novac za dobro pivo. Mi ovde imamo ljude koji dolaze i već mogu da prepoznaju razlike među pivima.

Kako gledate na tu revoluciju koja se pojavila na ovdašnjoj pivskoj sceni. Pre recimo dve godine nisu postojale specijalizovane radnje ili barovi, sada je situacija drugačija?

Ognjen: Mi smo krenuli u priču kako bismo napravili sebi mesto gde možemo da pijemo pivo. I dalje nas drži isključivo ljubav prema pivu i zato uvozimo piva i trudimo se da obezbedimo što više različitih piva koje bi ljudi mogli da probaju. To je jednostavno moralo da se dogodi, suviše ljudi voli pivo, a bili su osuđeni na industrijska. Da nismo mi to uradili, uradio bi neko drugi. Sazrelo je za to.

samo-pivo

Samo pivo

Dušan: Pre godinu i po dana napisao blog u kome sam naveo da ko god da proba craft pivo, teško se vraća na industrijski lager. Uvek se setim kako sam prvi put probao biter u Engleskoj, a da ne govorimo o sadašnjim ekstravagantnim vaijantima i neverovatnim eksperimentima u svetu craft pivarstva. Pivska kultura evoluira i tom blogu sam uporedio situaciju sa vinom koja je postojala pre 25 godina, kada je krenula evolucija u lokalnoj vinskoj industriji. Pivo je krenulo iz neke minus faze, pošto postoji negativna kulturološka percepcija piva kao nedostojnog pića, što je užasno i netačno. Kroz craft scenu se predrasude o pivu menjaju. Ljudi kada probaju nešto što ima fantastičan ukus ne žele da prave kompromise sa pivom i da piju bilo šta.

Ognjen: Zdrava pivska kultura kod nas raste, sve više ljudi otvaraju nano, mikro pivare. Po mojim saznanjima do kraja ove godine otvoriće se dve, sledeće godine još dve, tri. U toj konkurenciji će isplivati kvalitet.

Dušan: To je trend koji postoji u svim delovima sveta. Velika pivska industrija primećuje da kraft pivarstvo ostvaruje konstanan rast, dok industrijsko opada. Imali smo nekoliko slučajeva da velike industrijske pivare preuzimaju craft i male pivare ili traže odgovor na craft.

Ognjen: Shvatili su da im je lakše da kupe nego na prave svoje.

Dušane u jednom blogu si napisao i da si protiv definisanja craft pivarstva. Zbog čega to treba izbegavati?

Dušan: Tu ocenu sam naravno dao kao neko ko se bavi kućnim pivarstvom iz hobija. Ako je craft pivarstvo umetnost i strast prema pivu definisanje je nepotrebno, jer kako ćeš da ograničiš emocije. Ja razumem da ljudi žele da se povezuju, da uče, legitimno se bore za svoje interese, ali mislim da su ta definisanja nezdrava. Cela ova stvar sa revolucijom craft pivarstava se događa zbog toga što ljudi inoviraju i eksperimentišu. Da su svi ostali na nivou bavarskog pivskog zakona iz 1516. godine ništa se od ovoga ne bi dogodilo i svi bismo pili manje-više identičan lager.

Ognjen: Slobodna upotreba reči craft je po mom mišljenju postala blago naporna, jer ne mora da znači da je ukoliko je neka pivara mala automatski i craft. Ima gomila amatera koji naprave pivaru, skuvaju loša piva i automatski su craft. Te podele nisu jasno definisane bilo gde u svetu.

Kvalitet je najbitniji, to određuje da li je nešto craft ili nije.

Da se vratimo na festival. Koja piva preporučujete posetiocima?

Ognjen: Izbor je jako veliki. Imamo više od 25 različitih stilova piva. Za nekoga sve, za svakog ponešto.

Dušan: Baš teško i nezahvalno pitanje. Imamo piva iz pivare Harviestoun koja su sazrevala u buradima od viskija, zatim Skull Splitter iz pivare Orkney koji je na kontroverzi oko imena i etikete napravio ozbljnu priču u Britaniji. Anarchy i Tempest kuvaju vrhunska piva.  Meni je recimo Brave New World IPA koji pravi Tempest pivara jedno od najboljih IPA koje sam probao u životu. Session IPA Fourpure pivare je sjajna east coast varijanta, fantastično pivo sa jasnim uticajem iz Njujorka i neverovatnim ukusom. Delićemo knjižicu na ulazu sa svim pivima kako bismo pomogli ljudima da plivaju kroz more ukusa. Ovo je festival piva i hrane tako da ćemo ove godine ponuditi curry meni i chicken tikka masalu, najpopularniji brzi obrok u Britaniji, tako da će ljudi moći da uživaju u miksu orijentalno-britanske kuhinje i britanskih piva.

Kakav muzički program možemo očekivati?

Dušan: Izbor muzike će kao i prošle godine biti u skladu sa britanskom kulturom. Nadamo se da ćemo za otvaranje festivala imati jedan dobar tribute bend koji će napraviti presek britanske alternativne muzičke scene.

Fudbal je neizostavani deo festivala.

Dušan: Da. Osim gledanja Večitog derbija 12. septembra u bašti Mikser house, ukoliko bude lepo vreme, a nadamo se da hoće, prenosićemo utakmice Premijer lige. Utakmica vikenda je derbi Mančester junajted – Liverpul.

derbi

Lajkuj:

Komentari:

  1. Bojan Bubanja says:

    Posto na moju zalost nisam bio u Beogradu u periodu kad je bila manifestacija u Mikseru, zamolio bih nekog ako zna gde se mogu probati neka od ovih piva sad, narocito me interesuje Ola Dubh? Poz:)

Ostavite komentar:

Slični članci: