Da li imate preko 18 godina?

Razigrani mediji i arthouse igre na pop-up izložbi A MAZE. x Playing Narratives

U galeriji Grafički kolektiv, u četvrtak 16. novembra u 19 h otvara se jedinstvena izložba berlinskog festivala A MAZE., sa deset “arthouse” video igara autora iz Holandije, Nemačke, Južne Afrike, Francuske, Danske, Kanade i SAD. Izložba je deo programa Playing Narratives, i biće otvorena do 25. novembra.

A MAZE. / Berlin je međunarodni festival koji se fokusira na umetničke igre, kulturu igara i “razigranih” (playfull) medija. Posetioci festivala svake godine u Berlinu doživljavaju inspirativne razgovore i radionice, uključujući živu muziku i nastupe, kao i interaktivnu izložbu savremenih medija. Festival od skora na raspolaganju ima i sopstveni virtuelni prostor, a svake godine dodeljuju se i A MAZE. nagrade. Naredno,12. izdanje festivala zakazano je za 10-13. maj 2023. u Berlinu. A MAZE. / Berlin predstavlja i slavi novi talas arthouse igara i virtuelne realnosti, i svu razigranu medijsku kulturu izvan mejnstrima.

Kao zvaničan partner ovogodišnjeg programa Playing Narratives, koji već drugu godinu za redom zajedničkim snagama organizuju Francuski Institut u Srbiji, Goethe-Institut i SGA, uz podršku vodećih domaćih gejming kompanija kao što su 3Lateral/Epic Games, Ubisoft Belgrade i Webelinx Games iz Niša, A MAZE. stiže u Beograd sa pop-up izložbom Playing Narratives x A MAZE.!

Jedinstvena prilika za mlade kreatore igara i najširu publiku da upoznaju jednu novu dimenziju video igara, koja nije okrenuta komercijalnom uspehu već istraživanju granica kreativnosti i samog medija. Među umetnicima koji će izlagati svoje interaktivne radove i igre u Beogradu su Goblin Rage, Fantasia Malware, Arte Interactif (Florian Veltman & Baptiste Portefaix), Albert Birney & Gabriel Koenig, The Bone Brothers, Faezeh Khomeyrani, Robin Baumgarten, Flat Head Studio, Tatiana Vilela Dos Santos i Flan Falacci.

Iskoristili smo ovu priliku da razgovaramo sa Thorstenom S. Wiedemannom, umetničkim direktorom A MAZE. i kustosom izložbe. Thorsten je osnovao A MAZE. 2012. godine, a pod tom etiketom producira izložbe i festivale koji povezuju Evropu, Afriku i ostatak sveta. On je i prvi “VR-Naut”, s obzirom da je tokom svog performansa Disconnected proveo čitavih 48 sati u virutelnoj realnosti!

Kako A MAZE. definiše ili razume domen “razigranih medija”?

Pod razigranim medijima vidimo u suštini sve ono što je igrivo u savremenoj tehnologiji kojom smo okruženi. Naravno, to je prilično prilagodljiv domen. Stvorili smo taj termin u periodu nastajanja VR i AR tehnologija, jer donosi nove kvalitete u umetnosti, igri i pripovedanju.

Kako se to vezuje za tvoju ličnu priču? Kao kustos i kulturni akter, da li si se bavio igrama od samog početka?

Oh, moja lična istorija je više vezana ѕа noćni život, muziku i žurkе, ali još 2007. godine sam shvatio da nešto mnogo veće i zanimljivije dolazi u društvo. Tako su igre i medijska umetnost postali moj fokus. Takođe je važno čuvati i promovisati alternativnu, kulturnu i smislenu stranu sveta igara.

Uglavnom sarađujete sa nezavisnim kreatorima igara koji su manje fokusirani na komercijalni uspeh svojih igara nego za kreativni, ili čak politički potencijal. Ko su ti stvaraoci i gde ih srećete?

Od 2012. gradimo A MAZE. zajednicu nezavisnih, umetničkih igara i razigranih kreatora medija. Imamo sreću da radimo sa ljudima širom sveta i kreiramo pop-up događaje kao sada u Beogradu. Odlazak u različite zemlje, istraživanje kultura i svežih narativa koji menjaju sliku igara. Recimo da je to više prirodan rast sledbenika i istomišljenika koji dele ista osećanja i interesovanja. Svi su dobrodošli da budu zadivljeni i da podele svoj rad i misli. Uspeh nije novac – uspeh je kada nađete nešto u šta verujete. Strast! Politika u igrama je samo posledica hodanja otvorenih očiju.

Misliš li  da na svetu ima dovoljno radoznalih ljudi i gejmera koji će otkriti ovakve igre, i gledati izvan poznatih komercijalnih naslova?

Radoznalost je tu, ali mi još nismo tamo gde želim da budemo. Ali umetničke igre polako ulaze u ponude izdavača i publika polako raste. A MAZE. daje sve od sebe da pokaže koliko je medij svestran. Ali naravno, potrebno je da radimo na svim platformama, da imamo više izdavača i konačno pokrenemo novo tržište – igrači su gladni arthouse-a… No, naravno, to nikada neće postati mejnstrim. I to je dobro!

Važno je čuvati i promovisati alternativnu, kulturnu i smislenu stranu sveta igara.

Već dugo si deo živahne zajednice u Berlinu koja takođe uključuje Club(Transmediale) festivale i mnoge druge stvari koje se dešavaju. Da li misliš da su igre prihvaćene kao kreativno i umetnički vredne, kako u vašem lokalnom, tako i globalno u svetu savremene umetnosti?

Pa, napravili smo festival još 2010. sa CTM-om. To je bio početak puta da kreiramo sopstveni događaj i dovedemo zajednicu igara u Berlin ili Johanesburg. Sada smo prihvaćeni u domenu kulture, a trebalo je vremena i mnogo odbijanja. Ali vremenom i sa institucijama kao što su Goethe-Institut, Institut Francais, pozorišta, opere i savremeni umetnici i muzičari postajemo gotovo visoka kultura. Najbolja vremena dolaze, i to je samo početak.

Takođe ste pokrenuli A MAZE. nagrade na festivalu, koje su postale sasvim priznate. Zašto ste mislili da je ovo važno i kako zapravo izgleda dodela nagrada? Da li se svi zahvaljuju mami i tati kada dobiju nagradu?

Od 2012. premijerno prikazujemo radove kroz A MAZE. Awards. Počeli smo sa samo jednom nagradom. U stilu “pobednik uzima sve!”. Ali onda smo, korak po korak, kreirali više kategorija i prizemljili nekoliko nagrada jer više nisu odgovarale našoj WTF nagradi. Kategorije sada su Most Amazing, Human Human Machine, Digital Moment, Long Feature, Explorer and Audience Award. U 2022. godini dodali smo i nagradu WINGS Diversity Award. Ceremonije su pozitivni haos, mešavina performansa, muzike i pohvala. Važno nam je da istaknemo nominovane igre, njihove kreatore i umetnost igranja. Pobednici su obično veoma zahvalni na nagradi jer je takođe bira nezavisni žiri čiji su članovi deo različitih digitalnih umetničkih formi.

Vaši projekti takođe postaju globalni. Gde ste do sada radili i predstavljali i koja su vam neka od omiljenih iskustava sa turneja?

Kao što sam već pomenu, mi puno radimo sa kulturnim institucijama i one žele da pristupe svojoj lokalnoj zajednici stvaralaca i da budu deo igre. Daleko smo putovali (kao Johanesburg, Sao Paulo, Ramala, Kluž-Napoka, Klajpeda, Beograd, Hongkong, Priština, Havana, Moskva, Rijeka, Abu Dabi, Harkov, Najrobi, Soveto, Aleksandra, Kejptaun…) i doneli svež vetar i raznovrsne koncepte izložbi i igre. Otvarali smo oči u pogledu toga šta igre mogu biti izvan industrije i čistog razmišljanja o proizvodima… Johanesburg je definitivno bio najluđe i najbolje iskustvo, dok gradimo sve od nule i sada povezujemo afričke programere sa evropskom scenom.

Kada postavljate izložbe i festivale, kako predstavljate video igre u fizičkom prostoru? Da li pokušavate da odete dalje od formata tastatura + ekran?

Igre slavimo u kontekstu umetnosti, a kreatori su umetnici. Mogli bi da ih postavimo u “white cube” formatu. Naš cilj je da budemo drugačiji. Nema banera i rolapa u prostoru. I naravno, prikazujemo razigrane instalacije: igre sa alternativnim kontrolerima, igre za saradnju, lokalne igre za više igrača koje donose zabavu i društvenu interakciju. Igre na festivalima treba da budu eksperimentalne i zapanjujuće. A MAZE. je čista inspiracija – od razgovora do izložbe i dodele nagrada. Inkluzivan, prijateljski i siguran prostor.

Pored otvaranja izložbe u sredu 16. novembra od 19 h u Galeriji Grafički kolektiv (Dragoslava Jovanovića 11), umetnik Robin Baumgarten održaće dve radionice za srednjoškolce (u saradnji sa Nordeus Fondacijom), dok će u petak 25.11. od 18 h na zatvaranju izložbe govoriti Baptiste Portefaix iz Francuske, a osam Playing Narratives timova će pitchovati svoje projekte pred međunarodnim žirijem. Radno vreme galerije je svakog dana osim nedelje, od 12 do 20 h.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: