Da li imate preko 18 godina?

Olimp

Sportski centar na vrhu Zvezdare

Autor: Fotograf: Marija Strajnić
0
0

Ove nedelje u rubrici Arhitektura predstavljamo Olimp, sportski centar na Zvezdari.

---_0238

Sportski centar Olimp nalazi se u Beogradu u ulici Vjekoslava Kovača 11, na jednoj od najviših i najzelenijih tačaka u gradu, u blizini zvezdarske šume. Površine od oko 50.000 m², centar obuhvata otvorene i zatvorene sportske terene, kompleks bazena, amfiteatar, upravnu zgradu sa pratećim objektima, raznovrsne zelene površine i ostale javne prostore.

---_0239

Centar je za javnost otvoren 1971. godine. Rad je krenuo skromno sa samo 12 zaposlenih jer je u to doba bio jedan od retkih prostora tog tipa u gradu. Tokom protekle decenije uložena su znatna sredstva za očuvanje i uređenje kompleksa i obogaćivanje programa. Sada se na Olimpu mogu koristiti otvoreni tereni za mali fudbal, rukomet, košarku, atletski poligon, tenis, pored pomenutog kompleksa otvorenih bazena i letnje pozornice.

Do Olimpa se stiže autobusima 309, 77, 79, 46, 55, trolejbusima 28, 40 ili bilo kojim tramvajem (5, 6, 7, 14) koji vozi do Cvetkove pijace, od koje je potrebno pešačiti oko 5 minuta do “donjeg” bazenskog ulaza. Uz stepenice se može popeti do tartanske atletske staze koja ima 4 trake i koja je postavljena 2007. godine. Ovo je jedna od retkih mekih staza koja je u Beogradu javno dostupna i besplatna za sve građane. Najuža traka je duga oko 250m, a poslednja i najduža ima nešto više od 280m.

IMG_8458a

Unutar staze nalazi se oko dvadeset sprava za treninge snage i istezanje. Pored šipki za propadanja i zgibove tu su i nekoliko različitih sprava za trbušnjake i leđnjake, kao i greda za gimnastiku, konopac i sl. U parkiću pored staze, nalazi se i dečje igralište sa ljuljaškama, klackalicama i ograđenim peskom za igru.

Za detaljnije informacije o programu i cenama posetite Olimp facebook stranicu ovde.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: