Da li imate preko 18 godina?

18. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Autor:

Ovogodišnje, 18. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 11. maja do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kultunog centra Beograda.

Program “Bina pre Bine” počinje 6. maja u Likovnoj galeriji pod nazivom ŽENE U ARHITEKTURI i on će biti realizovan u saradnji sa Odborom za arhitekturu grada Beča i sa udruženjem ŽAD. Ideja programa je prezentacija dosadašnjeg rada, kao i međusobna razmena i saradnja oko budućih aktivnosti na promocijama regionalnog stvaralaštva žena arhitekata.

Manifestaciju će 11. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvoriti izložba  “Daljina koja spaja” posvećena radu arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo za 2021. godinu. Široki spektar različitih projekata po nameni – komercijalnih, zdravstvenih, proizvodnih, poslovnih, od objekata velike kvadrature do male električne stanice, povezuje Toškovićeva doslednost u istrajavanju najvišim kriterijumima, dokazujući u kontinuitetu vrhunske arhitektonske i graditeljske rezultate.

U izložbenom programu biće otvoreno još pet izložbi. “To Dwell/BEST – Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Na ovoj izložbi učestvovaće Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda.  Izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe” u Institutu Servantes predstaviće fotografije ovog autora s fokusom na radove renomiranih španskih arhitekata iz 21. veka. Izložba na otvorenom “Arhitektura. Skulptura. Sećanje – Umetnost spomenika Jugoslavije 1941-1945.” (Boštjan Bugarčić/Maja Ivanič/Špela Kuhar, Jelica Jovanović- Docomomo Srbija) biće predstavljena u Knez Mihailovoj ulici.

Španska-arhitektura / foto: Ricardo Santonja

U okviru izložbenog programa, biće održana sada već tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” na kojoj se predstavljaju mladi autori na početku karijere, a ovaj put to je mladi studio za arhitekturu i enterijer koji su osnovale Iva Bekić i Marija Blagojević – Space Love Studio. “Sa stambenom arhitekturom u fokusu, vodimo se idejom da je stan mesto koje treba da odiše duhom onoga ko u njemu živi, a arhitekta neko ko ima sposobnost da mogućnosti prilagodi potrebama korisnika” govore o svojoj arhitekturi mlade autorke.

Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.

Saradnja BINE i internacionalne platforme LINA biće predstavljena kroz program “Urbane mitologije” inspirisan Atinom, dokumentarni film “Public housing: Belgrade Mode” Rebeke Bratož Gornik, i predstavljanje kolektiva Space for Future.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 3/GOOD URBAN LIFE 3 koji se ove godine dešava u Kragujevcu u saradnji sa Filološko umetničkim fakultetom FILUM iz Kragujevca i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda. Nakon prvobitno uspešno održanog okruglog stola i prošlogodišnjeg izlaska na ulicu, ove godine radimo zajedno na funkcijama regionalnog identiteta, na pripremanju materijala za izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca.

U okviru programa predavanja, biće održana “Revitalizacija modernističkih naselja slučaj Cerak” u kojoj učesvuju Snežana Ristić, Nataša Đurić (ŽAD) Jasmina Đokić (Nova planska praksa), Milenija Marušić i NVO Kulturni Cerak. Seminar o poslovnom objektu Kampus NCR u bloku 42 na Novom Beogradu koji je projektovao Vladimir Lojanica, pod nazivom Arhitekti / projektanti / praktičari – je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala renomiranih kompanija (u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i SITS), predavanje biroa mladih arhitekata Space Love Studio, Bratislava Toškovića i predavanje Docomomo Srbija povodom izložbe “Arhitektura, skulptura, sećanje”.

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje: u planu je praćenje traga arhitekture Alekseja Brkića i Mihaila Mitrovića, obilazak Francuske ambasade, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i tradicionalna šetnje Jevrejskim grobljem. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Kragujevca i Šapca, BINA vodi u Valjevo.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: