Da li imate preko 18 godina?

Vizuelne kompozicije Željka Lončara

"Umetnik koji vešto kombinuje nadrealističku tradiciju i estetiku retro video igara".

Željko Lončar je zanimljiva figura domaće i svetske dizajnerske scene. Poznat je kao jedan od osnivača grupe Turbosutra, koja je dizajnerskoj publici najpoznatija po projektu Laserski samit jeftine grafike. Član je i umetničkih grupa SilkSkrin, Flomasters i Cabinet SR:CH, koje kroz veliki broj izložbi i projekta promovišu grafiku i dizajn. Željko trenutno živi u Beogradu gde na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu predaje grafički dizajn i podstiče kulturnu razmenu studenata iz celog sveta. Njegov prepoznatljiv linearni vizuelni jezik predstavlja kombinaciju grafike i grafičkog dizajna. Karakterističan vizuelni svet u kom do složenih kompozicija dolazi jednostavnim sredstvima, nastaje kako sam kaže, “u prostoru kontrolisane spontanosti”, inspirisan internet kulturom i savremenim trendovima.

 

2016-BA-ZeljkoLoncar-1280px-NK-1

Plakat (narandžasti)

To je plakat za izložbu u Švajcarskoj iz 2014. godine, koju smo radili sa našom grupom Cabinet SR:CH, koju čine tri dizajnera iz Švajcarske i dva iz Srbije. Ovaj plakat je zapravo napravljen za izložbu na kojoj smo predstavili knjigu koja je obuhvatala 4 godine našeg zajedničkog rada. U međuvremenu je Cabinet postao ozbiljniji kolektiv. Planiramo veliku grupnu izlobu u martu 2017, u prostoru Quartier Général u Švajcarskoj.

Kreativna Evropa

Ova knjiga mi je drag projekat i lepo dizajnersko iskustvo jer sam uradio kompletan dizajn, i spoljašnjost i unutrašnjiost. Sa Desk Kreativna Evropa sam dosta radio i sa njima volim da radim. Super je to što rade.

Ja sam glumac imam 29 godina, knjiga priča Milutina Miloševića

Nikad ranije nisam dizajnirao sličnu knjigu priča, i bilo mi je interesantno da radim na ovoj. Milutin Milošević je pisac, a ja sam uradio sam kompletan dizajn i spolja i iznutra. Svaka priča je ilustrovana, nema paginacije i ideja je bila da se kogod uzme knjigu i otvori je direktno suoči sa nekom od priča. Promocija je bila zanimljiva, knjige su se nalazile u u vending mašini, čiju sam celu spoljašnjost dizajnirao, i ko je hteo da kupi knjigu morao je da ubaci novac u mašinu.

Muji lenjir

Dizajnerski fetiš (smeh). Zgodno je imati takav lenjir, njime uglavnom merim na ekranu, da bi imao realan uvid u dimenzije objekata.

Pečat

Isto Muji. Ovo mi je sa dizajnerske tačke gledišta najlepši tipografski znak.

Knjiga Unfold

Knjiga je nastala kroz projekat razmene studenata iz dve škole, iz Srbije (Všlpu) i Švajcarske, takođe je projekat grupe Cabinet SR:CH. Produkt je jednonedeljne radionice u Švajcarskoj i cela je producirana u školi za dizajn. Štampali smo je na laserskim štampačima i povezali ih u samoj školi, u 50 primeraka. Knjiga prati četiri pisca, iz četiri perioda iz Srbije i iz Švajcarske. Studenti su pravili radove inspirisani tekstovima tih pisaca.

Gorila

Meni draga igračka koja se pojavila u stanu, ali ne znam odakle, samo sam je jednog dana ugledao.

Kišobran karte

Sa ekipom Kišobrana sam počeo da radim prošle godine. Imamo super komunikaciju i saradnju, a i generalno volim da radim ilustracije na taj način. Inspiracija je tropska, malo i praistorijska estetika u kombinaciji sa izometrijskim pogledom.

Muji space shuttle

Ovo je deo jednog celog seta svemirskih vozila, napravljenih od drveta.

Sat

 Digitalni Casio. Klinačka fascinacija. Kupio sam ga pre nekoliko godina.

Dijamant

Objekat kojim se nadopunjuje kreativna energija. U njemu se prelamaju zraci svetlosti. Kada čovek gleda kroz njega on vidi multiplikovanu stvarnost, svarnost koja je fragmentirana, koja se prelama, vidi zapravo jednu produbljenu realnost (smeh). Kada se kroz njega gleda dobijaju se nestvarne ideje (smeh). Ovo je poklon od drugarice Natalije Dabić, koji mi je veoma drag.

Ptica

Ovo je isto dizajnerski objekat koji se našao u našem stanu, mislim da ga je Milica dobila ili kupila. To je objekat u vidu razglednice, iz koje se izdvajaju delovi i sklapa se ptica- mislim da je baš lepo osmišljeno.

Olovka

Patent olovka za crtanje, 03, koja uvek crta precizne linije, kupljena u Parizu u jednoj random knjižari.

Blokče

Ja sam pasionirani skupljač blokova za crtanje, skladištim blokove jer volim da crtam. Ovaj set mi je poklonila Milica.

Plakat (plavi)

To je projekat koji sam radio sa prijateljima iz Silkscreen grupe za B_TOUR festival u Berlinu. To mi je drag projekat, i ovo me podseća na 2014. godinu kada smo se družili u Berlinu. Festival je bio zanimljiv jer su posetioci od umetnika i istoričara slušali razne priče o delovima grada koje su obilazili. To su bile umetničke ture kroz Beograd i Berlin.

Biljka

Je poklon za rođendan od prijatelja Nenada. Ona je kao i blok impresija moje ličnosti, kroz nečiju prizmu. Dakle, špicast i bodljikav objekat, drag objekat, tj. biljka (smeh).

Papiri

Su poklon od slikara Radeta Kundačine, sa kojim predajem u istoj školi. Rade je sjajan tip koji mi je poklonio ceo set ovih papira koji su ustvari moduli za izradu fontova. Inače jako zanimljiva ličnost, profesionalno je igrao fudbalu Partizanu, studirao slikarstvo u Japanu, veliki je poznavalac istorije umetnosti. Sa njim uvek vodim zanimljive razgovore.

 

2016-BA-ZeljkoLoncar-1280px-NK-26

Pošto imaš specifičan muzički ukus, preporuči nam nešto interesantno. Šta slušaš u poslednje vreme?

Lane Neptun, super producent

https://soundcloud.com/xlr8r/lance-neptune-pink-violet

Disco Ruido Go twisters

https://soundcloud.com/carlos-ca-averal/disco-ruido-go-twisters

Hinds

https://www.youtube.com/watch?v=YLygTTOpE5w

Who Ha & STARFORCE – My Fantasy

https://soundcloud.com/starforce/who-ha-ltarforce-my-fantasy

Na šta si zanimljivo naišao u skorije vreme?

Ovo je odlična instalacija:

https://www.youtube.com/watch?v=QE2oiIcjHMQ&list=PL6B88E96539650D44

ovo mi je omiljeni instagram profil

https://www.instagram.com/andys_eyes/

još zanimljivih profila

https://www.instagram.com/aakashnihalani/

https://www.instagram.com/jacksachs/

https://www.instagram.com/ecal_ch/

Željko Lončar instagram

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: