Da li imate preko 18 godina?

Predmeti: Jovana Čajović

Sa Jovanom Čajović, grafičkom dizajnerkom iz Novog Sada, o omiljenim predmetima, ekološkoj svesti, slobodi i neodgovornosti.

Inspirativna i nadasve kreativna Jovana nam je otkrila zašto notesi zauzimaju jedno od centralnih mesta u njenoj svakodnevici, sa kojom muzikom se povezala na prvo slušanje i zašto ne veruje da inspiracija ima ikakvu povezanost sa njenim radom. 

Šta ti je ideja vodilja u dizajnu?

Definitivno balans forme i funkcije, ideje. Bilo bi divno kada bi svaki proizvod imao svoju realnu pojavu. U poslednje vreme više pažnje posvećujem ambalaži zbog materijala, to je u vezi sa ekološkim aspektom koji je zamenio estetski.

Šta je to što te je povuklo da se baviš umetnošću?

Sloboda i neodgovornost.

Čime se baviš profesionalno, a šta su ti hobiji? Da li uopšte postoji jasna razlika između toga?

Moje obrazovanje pripada polju umetnosti. Završila sam slikarstvo, zatim crtež. Potom sam se usmerila na grafički dizajn i sada radim na poziciji grafičkog dizajnera. Verujem da uvek treba da postoji jasna granica između hobija i profesionalne orijentacije. Nemam hobi.

Kako izgleda tvoj tipični dan?

Radnim danima raspored je sličan. Budim se u sedam časova svako jutro, prepodne obično odlazim na kafu sa prijateljima, ako ipak ostajem kući onda to vreme koristim za pripremu čaja i čitanje, zatim idem na posao i obavezno slušam GistroPop FM preko Mixclouda u međuvremenu. Veče je manje određeno. Ako je ponedeljak, sreda ili petak odlazim na jogu.

U čemu pronalaziš inspiraciju?

Nisam baš sigurna u takvu relaciju sa svojim radom. Verujem u zahtev / zadatak i u rešenje.

Nekoliko puta si pomenula ekološke principe kojih se trudiš da se pridržavaš. Koji su to i na koji način utiču na tvoju svakodnevicu? 

Trenutni plan mi je da od početka naredne godine izbacim plastiku iz upotrebe i da se što više približim zero waste principu. Još uvek istražujem, pronalazim zamene za proizvode koje trenutno koristim, bolja rešenja, recepte, sve o treba pažljivo planirati. Sve je to novina za mene i velika promena ujedno. Promenila sam odnos prema stvarima, načinu života, čak i se to polako odražava i na stavove u poslu. Tako se javljaju ona pitanja šta sa ambalažom dalje i da li možemo proizvod da upakujemo u jednu ambalažu umesto tri ili više. Sa druge strane, profesionalno radim na projektima koji nemaju isti interes, pa je to prosto izazov za sebe.

Čajevi – Čajeve pijem svakodnevno. Za ovu priliku sam odabrala kombinaciju zelenog čaja, cveta jasmina, suvog grožđa, pupoljaka ruže. Drugi je crni dimljeni čaj, novo otkriće. Tu su još i ručno uvijeni listovi belog i zelenog čaja, cvet jasmina, amarant ili ljiljan i još nekoliko biljaka i začina.

Kolačić sudbine – Ovo je deo mog master rada i u kolačiću se nalazi prazan papirić. Verujem da sudbina i budućnost nisu predodređeni i otuda je papirić prazan.

Dve vaze i šolja – keramika. Ovi predmeti su mi interesantni zbog celokupnog sklopa elemenata u jednom predmetu, pristupa autora, materijala, glazura, nepravilnosti, pravilnosti, forme, ideje. Trudim se da se okružujem predmetima od prirodnih materijala, a keramika je dobar primer jer ima i estetsku i utilitarnu vrednost.

Muzički album SCHIMNIK – Poklon od prijatelja, Isidore i Dimitrija. U pitanju je muzika Vasila Hadžigrudeva i Lava Kovača, konekcija na prvo slušanje. Volim da pustim ove albume i da ih preslušavam uz čaj.

Marame – Obe marame su poklon od različitih ljudi, iako izgledaju slično. Volim ih zbog sklopa boja, jako su mi interesantne. Nosim ih za bolje raspoloženje (smeh).

Zero waste slamka – Deo nove odluke za koju se pripremam već neko vreme – zero waste. Napravljena je od metala i iako je ne koristim toliko često, zanimljiva mi je zbog materijala i zbog svrhe koju ima. Trudim se da svoj stil života prilagodim ekološki održivom, ali to nije tako jednostavno jer je planiranje potrebno do najsitnijih detalja.

Magazini – Volim formu magazina.

Notes – Svakodnevno pravim beleške, stoga su mi notesi vrlo važni i uvek ih imam uz sebe. Navikla sam da zapisujem dnevne obaveze, planove, misli i ponekad crtam u njima. Ako se ipak pri ruci ne nađe neki notes, što je retko, nađem neki drugi papir po kojem mogu da crtam, kao na primer podmetači ili salvete iz kafića ili restorana…

Minđuše – Nakit Viviane Schmidt. Zanimljiva mi je zbog forme i spontanog prijateljstva koje se desilo sa Vivianom povodom istog predmeta.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: