Da li imate preko 18 godina?

Predmeti Monike Lang

Ilustratorka Monika Lang govori o predmetima koji su joj važni. Predmeti koje je sa nama podelila su uspomene sa putovanja, iz detinjstva, iz kuće i sa posla.

Monika Lang je zanimljiva figura na domaćoj dizajnerskoj sceni, sa specifičnim i ličnim osećajem za ilustraciju, tipografiju i likovnost uopšte. Poznata je po plakatima koje su oblikovili vizuelni identitet KC Grada i kao članica dizajn kolektiva Turbosutra koji organizuje Laserski samit jeftine grafikeMonika kreira živopisne i šarmantne ilustracije. Ovih dana možete naići na njen dizajn Coca-Cola flašica – limitirane serije bočica inspirisanih vrlinama. Predmeti kojima je okružena podjednako su živopisni kao i njen rad, i otkrivaju njen istančan ukus za dizajn.

IMG_1061

Četrnaest predmeta koje je sa nama podelila su uspomene sa putovanja, iz detinjstva, iz kuće i sa posla.

predmetimoni

Zamolili smo Moniku da o svakom predmetu ukratko ispriča zašto su se našli unutar njenog kvadratnog metra.

IMG_1020

Grafika sa Laserskog Samita: Ovo je moj rad sa Laserskog samita Za tvoje dobro. Rad je ovde među predmetima jer mi je drag kao takav, a i Laserski samit mi je važan kao jedna od stvari koje sa ekipom Turbosutra radim od 2009… Putovali smo na super mesta i doživeli razna zanimljiva iskustva tokom tog procesa!

IMG_1016

Kamenčići, kestenje i šišarka: To su sitnice koje skupljam po raznim putovanjima. Smešno je to što za većinu njih više ne znam odakle su, ali mi je drago da imam neki artefakt sa nekog mesta na kom sam bila… Tu je kesten iz Zagreba, kesten iz  Berlina, ovi kamenčići su, čini mi, se sa Visa. Zapravo, to su sitnice koje mogu da se nađu u svakom mestu i ne vezuju se za određeni grad, ali znače mi. Čak sam nedavno napravila i jedan print od ovih predmeta…

Izbušeni blok: On zapravo predstavlja sve blokčiće koje kupujem i koji mi se toliko dopadnu da ne želim da ih uništim! Postoji jedan takav kome su od stajanja požuteli listovi (smeh).

Knjiga, Artur Klark: Studirala sam ilustraciju i opremu knjige, i meni je knjiga kao objekat, kao štampana stvar i institucija, jako važna – sve što knjiga kao objekat može da simbolizuje. Sam Klark mi je takođe bitan, jer sam kao mlađa bila ogromni zaluđenik za SF literaturu (i dalje je volim). Čak sam i diplomski bazirala na jednoj Klarkovoj knjizi. Ovo konkretno izdanje je iz 70ih i generalno su tada, rekla bih, pažljivije opremali knjige. Danas, barem kod nas, možeš na prste ruke da nabrojiš knjige koje dobro izgledaju, a ova iz ‘74. izgleda sjajno. Sama priča je fenomenalna!

Lenjir: Jedna strana moje ličnosti jako voli minimalne predmete i ovaj lenjir je odličan primer za to. Ovaj je perfektan! Ne može da se iskrivi, ne može da se zaseče… Savršeno radi posao (smeh).

IMG_1017

Tanjirić sa lijom: Ovo je dečji plastični tanjir koji smo pronašli u nekoj maloj prodavnici u Stokholmu, pa mi ga je Saša kupio. Jako mi se svideo zbog ilustracije, iako sam tanjir nema neku posebnu funkciju, čak ga i ne koristim. E sad ne znam da li je trenutak da ulazimo u priču o fanatizmu prema lijama (smeh). Fascinacija se pojavila, manje-više niotkuda. Počelo je na faksu, na ilustraciji smo imali neki zadatak u kom sam krenula da crtam liju, a zašto sam došla do nje, toga se uopšte ne sećam. Zapravo, veoma sam volela lisicu u “Malom princu”, ali i iz detinjstva se sećam bajki u kojima sam volela lije.

IMG_1019

Kineska maca: To su trash fasinacije, ništa više od toga. Ovu macu sam kupila u radnji iza ćoška, i bila sam jako srećna kada sam videla dovoljno malu macu – da ne bude baš heavy kič! Ona takođe predstavlja našu stvarnu malu macu koju smo spasili, negovali i prosledili dalje, a koju nikada nećemo zaboraviti…

IMG_1015

Fernsehturm: Ovaj predmet je kupljen u Berlinu. To je opet dečja igračka, i na neki način opšte mesto. Sam toranj mi je drag, jer kada ga ugledam znam da sam u Berlinu, gde mi je kad god odem lepo. Ovo je suvenir umesto klasičnog suvenira.

IMG_1024

Harmonika blokče: Ovo je moj rad sa festivala 36 Mountains, na koji sam se prijavila prilično slučajno, tačnije, videla sam objavu o konkursu na Designed-u i u trenutku nekontrolisanog entuzijazma sam ispunila prijavu, zapravo ne znajući šta tamo treba da radim (smeh). Javili su mi da sam prošla i poslali mi prazan harmonika blok koji je dugačak skoro 3 metra. Moj zadatak je bio da preko leta ispunim blokče i da ga pošaljem nazad u Zagreb kako bi postao deo izložbe. Kada sam shvatila u šta sam se “uvalila” nije mi bilo dobro, jer godinama nisam crtala slobodnom rukom na taj način (smeh). Prvo sam imala ideju da radim akvarel, na kraju je to ipak tempera… Nije ispalo perfektno, ali nije ni loše! Na kraju mi je bilo drago što me je ta pomalo impulsivna odluka naterala da napravim taj ogromni crtež!

IMG_1027

Sat: Sat je nešto bez čega ne mogu da funkcionišem. Ovo je analogni ručni sat i predstavlja sve ručne satove koje imam od osnovne škole. Nikada ne izlazim iz kuće bez sata, osim ukoliko sam na moru! Ukoliko izađem bez sata osećam se potpuno dezorijentisano (smeh). Sat mi je veoma bitan predmet!

Slagalica: Ovo je nešto što ja uopšte ne umem da složim. Jednostavno ne posedujem tu vrstu logike koja mi omogućava da shvatim kako da složim ovu slagalicu (smeh). Ali lepa je kao objekat.

Mala plava vaza: To je 3D štampana vaza koju sam dobila od drugarice i koleginice iz CPN-a za koji sam nešto radila. Samo mi je jednog dana pružila vazu i kazala “Evo, za tebe je!”

Četkica za laptop: Nekome ovaj predmet izaziva prevrtanje očima, ali je zapravo vrlo funkcionalan! I pritom odlično izgleda (smeh).

Olovka: Kada smo bili mnogo mlađi bili smo fascinirani softverskim delom dizajna – šta sve možeš da uradiš u ilustratoru! Ali bez crtanja rukom i skiciranja, da bi koncipirao neku ideju, ne može ništa dobro da se napravi, ili sam proces traje neuporedivo duže. Zato je olovka tu! Volim da pišem. Pisanje podsetnika na papiru mi je i dalje neprikosnoveno, ne mogu da ne radim to. I osećam fizičku satisfakciju kada prekrižim nešto što sam uradila!

Mali čančić za boje: To je predmet koji sam koristila još kao malo dete. Nedavno me je neko pitao kako sam došla do dizajna… Ne znam, crtam od kada znam za sebe. Ovaj predmet je iz porodice, ja sam ga dobila od mame, ali je očigledno pripadao nekome pre nje, jer je Pelikanov žig na poleđini negde iz ‘20. Meni je ovo dato, kao nešto što imamo u kući i koristimo za mešanje boja, nije bilo neke naročite priče o nasleđivanji i slično. Ipak mi je vrlo bitan, takoreći ključni objekat!

IMG_1026

Ploča: Ploča M. Peruničića je bio genijalan dizajnerski zadatak! Bilo mi je super što sam  imala priliku da ga radim, između ostalog jer je u pitanju ploča, koja je zaista proizvedena u nekom tiražu. Dizajn sam po sebi nije toliko tipičan za mene, ali oslanjali smo se na stare omote što jugoslovenskih što internacionalnih izvođača, i mislim da smo uspeli u tome što smo hteli. Bio je to jako zabavan proces.

Šta slušaš ovih dana?

U poslednje vreme najčešće slušam internet radio, npr. radioaparat.com, tu između ostalog i dosta drugara ima emisije… klfm.org, kexp.org su sasvim ok za slušanje dok radim. Ranije sam prilično fanatično skupljala muziku, ona mi je vrlo bitna, ali sada na žalost nemam toliko vremena za to. Prilažem  nasumičan izbor nekoliko pesama koje su mi ovih dana drage:

 Šta gledaš ovih dana?

Nedavno sam završila gledanje serije The Expanse, iznenađujuće dobro isproducirana SF serija sa super pričom. Trenutno gledam The Handmaid’s tale. Planet Earth I i II Davida Attenborough-a je jedna od najsavršenijih stvari ikada snimljenih za tv. Često idem u bioskop, ali na žalost ne mogu da izdvojim ništa što je u poslednje vreme ostavilo poseban utisak.

Šta čitaš ovih dana?

Kada stignem, čitam pripovetke iz zbirke “Priče tvog života” Teda Ćanga i knjigu o istoriji postera!

Tri umetnika koja su ti trenutno najzanimljivija?

Uvek volim da vidim rad Olafura Eliassona, uživam u ilustracijama Geoffa McFetridgea i u radu Hvass&Hannibala, duo dizajnerki iz Danske koje rade na tom “graničnom području” dizajna i umetnosti. Zapravo jako mi je teško da pravim top listu bilo čega, najboljih 3, 5… jer uvek ima više od toga!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: