Da li imate preko 18 godina?

Pivo kao simbol lepog vremena

Karel Röell je Holanđanin koji je u Bugarskoj preuzeo brend na izdisaju i pokrenuo White Stork, vodeću bugarsku craft pivaru.

Nedavno održani Regionalni festival zanatskog piva bio je dobra prilika da se probaju piva iz regiona, koja nisu u redovnoj ponudi u Srbiji. Uoči ovog festivala promovisano je Original pale ale pivo vodeće bugarske pivare White Stork (Бял Щърк). Idejni tvorac pivare, Holanđanin Karel Röell je godinama gradio karijeru u finansijskom sektoru, a onda je odlučio da preuzme brend koji je bio na izdisaju i pokrene craft pivaru.

karel

“Morao sam da radim u Bugarskoj, a u to vreme sam živeo u Londonu gde sam bio okružen kvalitetnim zanatskim pivima. Kada sam bio u Bugarskoj, samo na jednom mestu sam mogao da pijem zanatsko pivo. Tako sam došao do zaključka da bi bilo dobro da stvorimo bugarski brend”, kaže Röell na početku razgovora za Before After.

Sa istraživanjima, testiranjima, eksperimentisanjem, degustacijom i popravljanjem ukusa počelo se 2011. godine, da bi Pivara White Stork svoj prvi pale ale predstavila decembra 2013. godine. Piva se prave u Belgiji, dok se ne završi pivara u Bugarskoj. Za sada su na tržištu dva piva Bele rode, Original i Citra pale ale. Original je, posredstvom Kabinet pivare, u ponudi na tržištu Srbije, a zanimljivo je da je etiketa prevedena na srpski.

“Počeli smo u decembru 2013. godine i sada smo vodeća zanatska pivara u Bugarskoj. Imamo više od 150 kupaca, počeli smo u Sofiji u underground barovima i na žurkama. Sada pivo prodajemo u restoranima, barovima i hotelima. To su najbolji restorani u Sofiji”, ističe Röell.

 

Došli ste u Beograd kako biste promovisali Original pivo. Kakva su vaša očekivanja od ovdašnjeg tržišta?

Srpsko tržište je slično bugarskom. Imamo saradnju sa pivarom Kabinet. Prodajemo Kabinet piva u Bugarskoj, a oni prodaju naša piva u Srbiji. Saradnja se odvija veoma dobro i mi prodajemo mnogo Kabinet piva, veoma je popularno u Bugarskoj. Vole Brku, SuperNovu, Vistu, zimi su veoma popularni Milk Stout i Porter.

Mi tek počinjemo u Srbiji, potrebno je vreme. Želimo da napravimo zajednicu balkanskih pivara i da sarađujemo. Bolje je da sarađujemo, nego da se takmičimo.

Ako mogu da pomognem Branimiru (Kabinet), on može pomoći meni, a ja nekome u Rumuniji ili Makedoniji. Poenta zanatskog piva je stvaranje duha zajedništva i saradnje.

Osim Bugarske i Srbije da li se White Stork piva mogu kupiti i u drugim zemljama?

Prodajemo pivo u Rumuniji, ali nam je trenutno najvažnije da održimo korak sa potražnjom u Bugarskoj. U Bugarskoj se rakija i crveno pivo piju zimi, a pivo leti, tako da nam sada predstoji vrhunac sezone. Polovinom juna održan je Meadows in the Mountains Festival, veliki muzički festival na Rodopskim planinama, u blizini granice sa Grčkom, gde su 70 odsto publike činili stranci. Bili su oduševljeni našim pivima, kao i Kabinetom.

foto: Meadows in the Mountains Festival

foto: Meadows in the Mountains Festival

Zbog čega ste se odlučili za ime White Stork?

Za mene je bela roda simbol Bugarske. Ne znam da li znate za priču o Martenici? To je narodni običaj nošenja crveno-belih končića na odeći i kada vidite prvu rodu okačite končić o drvo – za sreću. Bela roda označava početak proleća i dolazak lepog vremena. U selu Mramor, koje se nalazi u blizini Sofije, je najveća koncentracija roda u Evropi. Zbog toga smo nazvali pivo Bela roda.

Kako izgleda zanatska pivska scena u Bugarskoj?

Imamo tri konkurenta Glarus, Ah! i Divo Pivo, a uskoro se očekuje još dva Ailyak i Blek pine. Scena se razvija veoma brzo. Ljudi sve više shvataju značaj i kvalitet craft piva. Tržište je spremno za kvalitetnija piva.

Imate vrlo zanimljive etikete. Ko je za to zadužen?

Za ove dve etikete uspostavili smo saradnju sa uličnim umetnikom Bozkom. Planiramo saradnju sa novim umetnicima za dva nova piva.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Želimo proboj na zapadno tržište, ali su nam za to potrebni veći kapaciteti i radićemo na tome. Veoma smo aktivni na festivalima u zemlji. Želim da napravim tamno pivo za zimu, koje bi konkurisalo vinu. U planu je da White Stork i Kabinet naprave zajedničko pivo.

stork_stamp-copy2

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: