Da li imate preko 18 godina?

Eko rezolucije za 2023. godinu

0
0

Privođenje kalendarske godine kraju za većinu nas znači i priliku da donesemo neke bolje i zdravije odluke u vezi sa svojim životom i odnosom prema sebi i svetu oko sebe. Kraj godine je svakako idealan momenat za evaluaciju okolnosti i odnosa sa ljudima koji su deo našeg života, ali i za samoevaluaciju.

U ovom kontekstu bi trebalo da razmislimo o tome da li smo posustali na putu ka najboljoj verziji sebe i šta možemo da uradimo da bismo podigli sebe kao ličnost na jedan viši vrednosni nivo u smislu ličnih vrlina. U duhu praznika koji su pred nama, trebalo bi da razmišljamo o načinima na koje možemo doprineti boljitku sveta oko sebe i podeliti sve ono dobro u svom životu sa onima koji nas okružuju. Činjenica je da su problemi u domenu ekologije naročito primetni i zdravlje planete, koja je dom svih nas, je pod znakom pitanja. Imajući to u vidu, možemo da zaključimo da je doprinos našoj životnoj sredini zaista jedna od najboljih novogodišnjih odluka koje možemo da donesemo.

Planiraću svoje nabavke namirnica!

Jedna od novogodišnjih rezolucija koje će, pored toga što imaju za cilj boljitak na jednom opštem i višem nivou, dobro uticati i na vaš budžet jeste planiranje kupovina. U cilju podržavanja zero waste modela žilvljenja, trebalo bi pre svega pažljivije da razmatramo svoje nabavke i imamo na umu svoju potrošačku moć i svoje realne potrebe. Ukoliko posežemo za svakim popustom koji se pred nama ukaže, naposletku ćemo gomilanje stvari pretvoriti u gomilanje otpada i to će rezultirati negativnim efektima po našu životnu sredinu.

Biraću biorazgradiva i višekratna pakovanja!

U vezi sa prethodno rečenim (upravo zbog toga što se ovakvi izbori donose u toku planiranja kupovine), ne bismo li doprineli tome da čista i zdrava životna sredina bude naša realnost, trebalo bi da biramo proizvode u biorazgradivim pakovanjima ili pakovanjima koja se mogu upotrebljavati više puta. Ovo je mali iskorak koji pravi veliku razliku za našu planetu, te nemojte posezati za plastičnim kesama olako, a ukoliko to učinite – pobrinite se da ih koristite u više navrata.

Smanjiću svoju potrošnju!

Smanjenje potrošnje se ne odnosi samo na kontrolisanu kupovinu namirnica i higijenskih proizvoda, već i na kupovinu odeće, potrošnju električne energije, utrošak vode i tako dalje. Takozvani low-buy pokret zagovara svesno smanjivanje trošenja, a zarad uspostavljanja održivog modela življenja. U okvirima ove velike ideje se nalazi nekoliko potkategorija, među kojima možemo da izdvojimo tzv. retail detox kao izmenu u domenu navika kupovine odeće, koja ide u prilog smanjenju zagađivanja i trošenja teško obnovljivih (ili pak neobnovljivih) resursa.

Savesno ću birati vidove prevoza!

Saobraćaj je veliki izvor zagađenja i biranje saobraćajnih sredstava koja poziitivno utiču na smanjenje zagađenja vazduha je jedan od najvažnijih koraka kojima doprinosimo boljitku naše planete. U novoj godini treba da biramo javni gradski i međugradski prevoz, vožnju bicikla ili pešačenje, a da maksimalno izbegavamo individualni prevoz automobilom. Ovakvi izbori će imati i direktan pozitivan uticaj na naše zdravlje, a istovremeno će doprinositi i zdravijoj sredini.

Recikliraću!

Prakse poput reciklaže su sjajan način da se doprinese boljitku životne sredine. Budući da je raspoloženje povodom ekološke situacije takvo da smo sve svesniji da razlog za brigu postoji, reciklaža postaje sve češća praksa mnogih inicijativa, dok za jednostavnije samostalno praktikovanje recikliranja građanima naše zemlje fali infrastruktura. Iako okolnosti mogu biti uređenije, nemojmo se prepuštati, već uložimo trud da ovakvim ekološki osvešćenim praksama učinimo našu životnu sredinu zdravijom.

Neka najvažnija novogodišnja rezolucija poslednje decembarske noći u 2022. godini za vas bude jedan ekološki osvešćen stil života, kojim ćete doprinositi zdravlju svih nas i činiti svet oko sebe boljim mestom. Nadajmo se da će mnogi od nas ući u 2023. godinu sa voljom da naprave promenu i očiste svoju životnu sredinu. Srećna Nova godina!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: