Da li imate preko 18 godina?

Dr Maja Milojević: Najzanimljivija nauka je ona koju možemo dovesti u vezu sa našom svakodnevnicom 

Autor:

Stotine naučnica i naučnika, sadašnjih i budućih, udružilo je snage u organizaciji najveće naučne zabave u regionu – Festivala nauke, koji će se održati od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2.

Uzbudljivi eksperimenti koji razbijaju mitove, postavke koje će vas naterati da preispitate brojne (pseudo)istine, druženja koja će vam otkriti zabavno lice nauke. I sve tu uz koračanje kroz vreme, skakanje sa meridijana na meridijan, pa čak i putovanje daleko izvan granica naše planete.

Fakultet za fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu za Festival nauke priprema poseban program pod nazivom „Pozivnica za nanoparty!“ u okviru kojeg će nam objasniti kako se pod nano-reflektorima kriju sitni milijarditi delići metra, opšte prisutni konstituenti naše svakodnevice. Prema njihovim rečima, ma ih u hrani koju jedemo, u kafi koja nas razbuđuje, u deterdžentima, sapunima, šamponima i kupkama koje pene, dok se njihova nežna i kremasta struktura vezuje za nečistoće i polako ih spira. Malo ko na njih može ostati ravnodušan. Ove tako male dimenzije dovele su do velikih otkrića što je dovoljan razlog da se pridružimo njihovom partiju i upoznamo bliže nanočestice! O programu koji nam pripremaju razgovarali sa dr Majom Milojević, vanrednim profesorom Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu.

Kako ste se odlučili za program koji predstavljate na Festivalu nauke i šta izdvajate kao najzanimljivije?

Ideja kojom smo se rukovodili prilikom odabira programa za ovogodišnji Festival nauke je bila da za svaku uzrasnu kategoriju posetilaca imamo temu koja bi ih mogla inspirisati i zainteresovati. A naravno, najzanimljivija nauka je ona koju možemo dovesti u vezu  našom svakodnevnicom i  svetom koji nas okružuje. Veoma često nismo ni svesni koliko su neke naizgled obične stvari neobično zanimljive. Razumevanje stvari i procesa na fundamentalnom nivou daje jedan sasvim drugačiji uvid u stvarnost. Znate li šta je zajedničko hrani koju jedemo, lekovima, kozmetici, našoj krvi, penama, pa čak i neke čvrstim supstancama, kao što je drago kamenje. To su sve sistemima koji su sačinjeni od čestica manjih  od milionitog dela metra i zajednički se nazivaju koloidi. Koloidi su svuda oko nas, i iz tog razloga se naša postavka bazira na njima. Najmlađim posetiocima će biti interesantno da naprave bombice za kupanje i saznaju kako nastaje pena, školarcima ćemo predstaviti kako se prave hidrogelovi i kako se simulira otpuštanje lekova iz moderno dizajniranih sistema sa lekovitim supstancama, dok smo za malo starije  posetioce pripremili digitalni blizanac mikro-ramanskog spektrometra koji se može koristiti u analizi  čvrstih materijala nehomogenog sastava.

dr Maja Milojević, vanredni profesor Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu

Zbog čega je važno da deca i mladi vide vašu postavku?

Deca su zaista najzahtevnija publika i iz tog razloga smo se odlučili da deo naše postavke bude obojen, mirišljav, šuškav i zamazan, da animiramo sva čula i na zanimljiv način deci prikažemo naučne fenomene. Biće prilike da se samostalno oprobaju u eksperimentima, a po nešto i ponesu sa sobom. A da ne manjka uzbuđenja, za posebno hrabre posetioce pripremili smo i malo mesto zločina sa pravim tragovima krvi. Sinergija fizike, hemije i stvarnog života biće prikazana kroz svet nanočestica, načina za njihovu pripremu i mogućnosti njihove primene na sve aspekte života.

Koji je to idealan balans između “zabavnog” i “ozbiljnog” kada govorimo o načinu na koji predstavljamo nauku, i kako ste vi pristupili ovom pitanju?

Često se nastojanja u promociji nauke karakterišu kao banalizovanje naučnih metoda. Takav pristup u velikoj meri naučnike odvaja od stvarnog sveta, a suvoparni prikazi naučnih dostignuća decu odbijaju od prirodnih nauka. Iako je danas multimedijalni prikaz sveprisutan na svim nivoima obrazovanja, sa ciljem da se olakša savladavanje prirodnih nauka, mladi ljudi se nikad više nisu osećali otuđenim od nauke. Za nas je veliki izazov da kompleksne naučne fenomene prikažemo na jednostavan način, da izbegnemo složen jezik i formule, a vratimo kreativnost i budemo nagradjeni sa – Vau, pa to se zbog toga dešava! Na Fakultetu za fizičku hemiju, mi smo ovoj misiji veoma posvećeni i  cilj nam je da se svako zaljubi u nauku, razvije kritičku misao i zauvek se pita kako i zašto. Verujete, onda ni formule i složeni fenomeni ne predstavljaju nikakav problem.

Kako vidite značaj samog Festivala nauke u širem smislu?

Nauka je ključ razvoja jednog društva, a festival nauke kao njen svečani praznik je neophodan, ne samo najmlađim posetiocima, nego zajednici u celini. Prikaz naučnih metoda, ideja i zakonitosti kroz igru i kreativne radionice, doprinosi jednom širem razumevanju prirode, zdravlja, savremenih tehnologija i svega onoga što čini naš život. Obrazovanje je jedini pravi put ka uspehu, a danas je izazov uveriti mlade ljude da je lepota saznavanja nešto što nema cenu. Ovakve manifestacije su naša prilika da napravimo korak u tom smeru.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: