Da li imate preko 18 godina?

Najbolji i najgori dresovi svetskog prvenstva u Kataru

U nedelju uveče je odigran prvi meč Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru i to između domaće reprezentacije Katara, i Ekvadora, za koji kažu da je trenutno treći najjači tim sa teritorije Južne Amerike. No to je tema za drugi put, a mi kao veliki fanovi fudbalskih dresova odlučili smo i ovoga puta da rankiramo najlepše i najružnije dresove prvenstva!

Pet najlepših:

5. Danska

Proizvođač Hummel je za ovo prvenstvo pripremio “minimalistički” dres na kome su grb sponzora i logo Danske fudbalske asocijacije utopljeni u dizajn dresa. To je svojevrsni protest organizatorima mundijala sa porukom – “mi ne želimo da imamo veze sa ovim”, a siguran sam da će biti još sličnih “mini-protesta” kako se takmičenje bude odvijalo. Dres takođe sadrži i reference na dres sa Eura 92 kada je Danska trijumfovala u takmičenju, okitivši se prvom ikada titulom evropskog šampiona (Danska je na to takmičenje otišla jer je Jugoslavija bila pod sankcijama, pa naša reprezentacija nije mogla da se takmiči).

4. Japan

Ovo je prvi Adidas na našoj listi, a poznato je da Japan iz godine u godinu donosi neke od najluđih, a ujedno i najlepših dizajnova. Ove godine imamo teget dres sa šarom inspirisanom nekim od legendarnih dizajnova dresova japanske fudbalske lige 90-ih. Da dres bude još lepši čini i definitivno najlepši grb, upečatljivi simbol Japana – ptica Yatagaratsu, koji je nedavno doživeo i jako lep redizajn. Kažem ovo pošto smo tokom poslednjih deset godina videli dobar broj klupskih timova čiji je redizajn logoa bio, blago rečeno, grozan (npr. Inter, Palermo, Juventus, Atletiko Madrid su samo neki od timova).

3. Argentina

Adidas je ove godine zaista izdominirao. Glavni (home) dres Argentine zaslužuje da bude i na mestu broj jedan, ali ne smem da dozvolim da moja ljubav prema Messiju prevagne u ovom rankiranju. Prelepa nebesko-plava boja sa vrlo suptilnom šarom, uz podebljanu crnu boju na rukavima. Drugi dres (away) je takođe izvanredan, sa imitacijom vatre koja se “propinje” sve do grudi. Kao i uvek, Adidas + Argentina = remek delo.

2. Saudijska Arabija

Moram da priznam da prvi dres Saudijske Arabije, odnosno beli, neodoljivo podseća na gostujući dres Newcastle Uniteda (čiji su vlasnici upravo Saudijci), no šalu na stranu i home i away dizajn su veoma lepi. Prvi (home) je minimalističan sa suptilnom šarom na belom dresu uz takođe odlično izveden redizajn logoa. Away dres je, sa druge strane, totalno eklektičan – pogledajte ispod pa se uverite i sami:

1. Meksiko

Možda i najlepši dres na turniru pripada reprezentaciji Meksika i to bi bio treći Adidasov na listi. Iskreno nisam siguran da li mi se više dopada home ili away dres – jedan od najboljih redizajnova logoa na dresu do sada, a nerealne šare i kombinacije boja su inspirisane tradicionalnim, astečkim poreklom ovih centralnoamerikanaca.

Lepi dresovi bitni spomena:

Adidas je uradio i Nemačkoj reprezentaciji vanserijski dres, ali sam ga ciljano izbacio sa liste jer cenim da je taj dres van svake kategorije (već 30-40 godina sigurno). Nike je solidan posao uradio Holandiji i Južnoj Koreji, ali je to po mom mišljenju samo “ok”, kako inače Nike zna da uradi posao. Jedini Puma dres koji je zaista lep je dres Urugvaja – ali i on ima mane, npr. polu-kragna i dugme ispod nje apsolutno kvare doživljaj ovog dresa. Australijin home dres je dizajniran u ragbi ruhu, što je kod njih i nacionalni sport – dok je away dres, teget boje, urađen u stilu odela za plivanje.


Pet najružnijih:

5. Katar

Kao što sam i pomenuo, utiska sam da je Nike baš podbacio. Kod dresa Katara nema ničeg epohalnog – kombinacija boja i šara zastave Katara. Za jednu od najbogatijih država sveta prilično jeftin dizajn.

4. Švajcarska

Naredna tri mesta zauzimaju reprezentacije sa Puma sponzorom koji me nikako nije impresionirao. Deluje da je Puma imala šablon za ovo prvenstvo, pošto su svi dresovi manje više copy-paste, naravno različitih boja a sa malim varijacijama u šarama. Prvi dres Švajcarske, crveni, je njihov standardni kakav imaju godinama, ali beli (away) je onaj koji je doveo Švajcarsku na mesto broj četiri.

3. Srbija

Kada je dres bio objavljen, nisam mogao da sakrijem svoje gađenje – no kako je vreme prolazilo ipak sam uspeo (nekako) da “svarim” prvi (crveni) dres (iako zlatni feature oko rukava i dalje ne razumem). Moram da naglasim da je redizajn grba jedan od najružnijih koje sam ikada u životu video. Što se tiče belog (away) dresa sa zlatnim slovima i “prozorom” napred – nemam mnogo šta da kažem osim da neće mnogo pomoći prodaju dresa to što ga nose razni lokalni influenseri i estradni umetnici. Mesto broj tri sa pokrićem – ipak su nam pređašnji dresovi bili mnogo lepše dizajnirani (posebno mislim na dizajn dresa sa Svetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi kada je sponzor bio Nike).

2. Francuska

Iako se mnogi neće složiti, ovo je jedan od slabijih dresova koje je Francuska ikada imala, i takođe ide in line sa mojim mišljenjem da je Nike strašno podbacio što se dresova tiče u Kataru. Francuska ima i treći dres, koji je crne boje, i koji jeste zapravo stylish, i koji će predstaviti u meču sa Tunisom. Pa da zaključim da nije sve tako crno iako su na mestu broj dva.

1. Engleska

Ubedljivo najmanje omiljeni dres. Prvi (home) na rukavima ima svetloplavo – teget boju koja me podseća na šaru sa babine “mušeme” u njenoj letnjoj kuhinji. Away dres je nešto lepši i ima retro vajb, te je urađen u stilu dresa sa prvenstva 1994. godine, ali opet samo bleda replika. Ipak Umbro neće biti nikada prevaziđen što se Engleske tiče…

Ružni dresovi bitni pomena:

Kostarika je jedina reprezentacija čiji je sponzor New Balance, ali iskreno, videvši dresove kakve npr. imaju Porto (22-23 sezona) i Liverpul (19-20 sezona), ipak mislim da NB može mnogo, mnogo bolje. Dres Belgije je jedini koji je Adidas podbacio i jedini njihov koji mi nije privukao previše pažnje. I za kraj, Brazil, sa leopard šarom na sva tri dresa, od kojih mi se jedini sviđa treći koji je crne boje – što već vidim da je svojevrsni trend ovog prvenstva.

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar:

Slični članci: