Da li imate preko 18 godina?

Sportovi koje možete igrati kod kuće

Vreme sporta i razonode u doba korone, među četiri zida ili u sopstvenom dvorištu, nije lako. Ali, načini postoje. Budite kreativni.

Autor:

Kada je proglašena pandemija korona virusa među prvim potezima nadležnih bilo je zasutavljanje sportskih takmičenja. Najpre se igralo bez publike, a potom je sve stalo. Prekinute su lige, zasutavljene trke i otkazani turniri. Korona virus je zaustavio i Olimpijske igre, otkazane prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Stala su i rekreativna takmičenja i utakmice, zbog preporuke o držanju fizičke distance. Bazeni, sportski objekti i tereni su zatvoreni do daljeg. Preostalo je jedino trčanje, vožnja bicikla ili rolera, kao i vežbanje u kućnim uslovima kako biste ostali u formi – o kojem smo već pisali. Opcije za neke kolektivne sportove u kućnim uslovima ipak postoje.

Fudbal

Sport koji možete igrati apsolutno svuda. Pa i u stanu ili kući. Gol mogu da budu vrata ili ako imate dugačak hodnik, onda su njegovi zidovi prostor koji branite. Ono što svakako treba paziti je da ne strada neki TV ekran, staklena vaza ili nekakve ukrasne figure.

Ukoliko imate dvorište, stvar je rešena. Možete napraviti improvizovane golove, igrati na goliće ili kupiti neke od golova od aluminijuma, ili na naduvavanje. Uvek dobra opcija je i nožni fudbal za koji su vam potrebni parče betona ili trave, kreda ili neki kreč da obeležite teren, i niska mrežica (može i improvizovana).

Basket

Ista stvar kao sa fudbalom. Imate one dečije koševe koji mogu biti odlična vežba da malo ostanete u formi. Zaprav,  više da se zabavite sa decom ukoliko ste roditelj, ili da malo lečite živce.

Dvorište je već druga priča. Sada postoji nekoliko opcija – da kupite montažni samostojeći koš ili tablu koju možete okačiti na neko drvo ili stub. Ukoliko razmišljate dugoročnije, i imate malo više dvorišnog prostora, možda je vreme za neku betoniranu površinu ispred nekog zida ili garaže gde ćete postaviti jednu kvalitetnu tablu.

Ovo nisu pozivi da kršite pravila o fizičkoj distanci. Ali ukoliko ste već rešili da sa članovima familije odete u vikendicu ili kuću na selu, predlažemo vam idealne sportove da ostanete u formi. Napolju vas naravno čekaju i druge opcije, poput odbojke ili badmintona.

Stoni tenis

Ukoliko imate sobu viška ili neku garažu, sto za stoni tenis je idealna opcija za dane karantina ili samoizolacije. Čak i kada nemate partnera za meč, mnogi stolovi mogu da se prepolove pa da posluže vežbanju. Nravno, možete i improvizovati, pa da vam neki kuhinjski sto posluži za ovaj sport.

Pikado

Iako mnogima pikado i dalje deluje kao zabava, reč je o profesionalnom sportu, a u Srbiji se već 10 godina igra profesionalna liga. Pikado nije sport koji će vam pomoći da budete vitki i u dobroj formi, ali hoće da budete staloženiji i koncentrisaniji. Važna napomena  – alkohol je zabranjen tokom igre, jer se smatra dopingom.

I ovde imate više opcija – od kupovina meta koje se koriste za profesionalno bavljenje pikadom do onih nešto lošijih. Ista situacija je i sa strelicama. Takođe postoje i brojne opcije kupovine mini-elektronskih pikada za stan. Ukoliko želite da se zabavite sa manjom decom, tu je meta sa čičak trakom koja se gađa lopticama, koje su takođe obložene čičak trakom.

Boks

Sport u kojem sparing partner može da vam bude džak koji ćete okačiti u neki ugao stana ili na terasu. Odlična varijanta da ostanete u dobroj formi i da izbacite sav nagomilani stres, anksioznost ili bes. Dobra opcija su i samostejeći džakovi koji su mobilni, pa možete menjati lokaciju vežbanja.

Boks je dobar jer vam pruža i opciju sparingovanja… Mada to možda u vreme pandemije i nije najpametnija opcija.

Bilijar

Ukoliko imate višak prostora, ali što je važnije – i višak para, možete se opredeliti i za bilijar. Bilijar klubovi nisu više tako popularni, pa se na oglasima mogu naći stolovi u rasponu od 200 do 1.000 evra.

Odličan primer snalažljivosti pokazao je maratonac iz Bosne i Hercegovine Emir Hastor. Kako bi ostao u formi, a da se ne bi previše izlagao riziku, istrčao je polumaraton (21,1 kilometar), na terasi svog stana u Goraždu koja je dugačka svega 7,5 metara. Čačanski paratriatlonac Lazar Filipović istrčao je polumaraton iza svoje zgrade.

Srpska olimpijka, plivačica Anja Crevar, sa svojim timom takođe je pronašla odličan način da ostane u formi. Ova devojka je izborila olimpijsku normu za Tokio (mada joj to nije debi, pošto je sa 16 godina već učestvovala na Igrama u Rio de Žaneiru), a trenira i u više nego improvizovanim uslovima.

Divan primer dale su nam i časne sestre iz manastira San Leandro blizu Sevilje. One su našle način da se dobro zabave i rekreiraju.

Vrlo zabavan video nam stiže i iz Zagreba, jer je i krov ponekad dobra opcija za sport i rekreaciju. Posebno ukoliko spojite tri igre za reketom – tenis, stoni tenis i skvoš.

Svakako treba na vreme razmisliti o opcijama za potencijalni beg u prirodu i rekreaciju ako uđemo u novi talas epidemije, koji stručnjaci prognoziraju na jesen. Ili makar dok ne krene vakcinacija. Sledeći put ćemo biti spremiji za potencijalne izazove samoizolacije i fizičke distance, a naravno, sportski je nadati se da će se virus ugasiti sam od sebe, i da ćemo sportom nastaviti da se bavimo kao i pre izbijanja pandemije.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: