Da li imate preko 18 godina?

Svetsko prvenstvo za ljubitelje statistike i kvizova

Naoružajte se (ne)potrebnim znanjem i budite spremni za Mundijal u Kataru.

0
0

Katar je država koja je po površini najmanji domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu do sada. To je i prva arapska država domaćin Mundijala. Prvi put će najbolje svetske reprezentacije igrati na Arabijskom poluostrvu. I prvi put će se igrati u novembru i decembru.

Ovoga puta Mundijal predstavljamo kroz statistiku, trivije i podatke za ljubitelje kvizova. Nikada se ne zna kada će vam ovo (ne)potrebno znanje zatrebati.

Domaćin prvenstva je i jedini debitant na najvećem fudbalskom takmičenju ove godine. I ovo je tek drugi put da je Azija domaćin, prethodno su to bili zajedno Japan i Južna Koreja 2002. To je i jedini Mundijal do sada koji su zajedničkim snagama organizovale dve države.

Najmanje učesnika, samo 13 država sa američkog i evropskog kontinenta, učestvovalo je na prvom Svetkom prvenstvu odigranom u Urugvaju 1930. godine, koje je odigrano na tri stadiona u glavnom gradu Montevideu. To je ujedno i jedino prvenstvo koje je odigrano a da prethodno nije bilo kvalifikacija.

Još jednom se u istoriji ponovilo da bude 13 zemalja učesnica. Bilo je to 1950. godine u Brazilu kada su se povukle Škotska, Turska i Indija.

Urugvaj je jedina država koja nije branila titulu 1934. godine jer zbog toga što većina evropskih selekcija, zbog dugog puta i velikih troškova, nije želela da putuje na prvi šampionat, oni su odbili da idu na drugi čiji je domaćin bila Italija.

Šampionat u Francuskoj 1938. bio je prvi na kome domaćin nije morao da izbori učešće kroz kvalifikacije. Na ovom prvenstvu je prvi put učestvovala i jedna reprezentacija iz Azije i to je bila Indonezija (tadašnja Holandska Indija)

Svetsko prvenstvo 1954. održano u Švajcarskoj, gde je i sedište FIFA, povodom pola veka postojanja ove organizacije, ostaje upamćeno po brojnim rekordima.

Naime, na ovom šampionatu je postignuto najviše golova po utakmici (5.38). Mađarska je i dalje ekipa koja je postigla najviše golova na jednom prvenstvu – 27, što u proseku iznosi 5,4 po meču i pobeđivala je protivnike sa najvišom razlikom (3,4 gola). Nemačka, koja je u finalu pobedila Mađarsku sa 3:2, je šampion koji je postigao najviše golova na jednom prvenstvu (25), odnosno i najviše po meču (4,17). Prvenstvo po lošem pamti Južna Koreja koja je u dve utakmice primila čak 16 golova i nije dala nijedan, negativan rekord koji je i dalje na snazi.

Na ovom prvenstvu je zabeležena i najubedljivija pobeda do tada, Mađarska protiv Južne Koreje 9:0, kao i najviše postignutih golova na jednom meču u pobedi Austrije nad Švajcarskom 7:5.

Rekordna najubedljivija pobeda izjednačena je 1974. kada je Jugoslavija pobedila Zair sa 9:0, a lestvicu po broju postignutih golova je podigla Mađarska koja je 1982. pobedila El Salvador sa 10:1.

Najbolji strelac na jednom Svetskom prvenstvu je legendarni Žist Fonten koji je u Švedskoj 1958. godine postigao čak 13 golova. Najbolji strelac Mundijala je Nemac Miroslav Klose koji je mrežu pogađao 16 puta.

Rus Oleg Salenko je 1994. godine postigao čak pet golova u pobedi seelekcije Rusije nad Kamerunom od 6:1. Poljak Ernst Vilimovski je dao najviše golova za ekipu koja je poražena, čak četiri. Brazil je te 1938. pobedio Poljsku rezultatom 6:5 (posle produžetaka).

Englez Džef Hers je u istoriju ušao kao jedini strelac het-trika u finalnoj utakmici Svetskog prvenstva 1966. kada je Engleska pobedila Zapadnu Nemačku sa 4:2.

Strelac prvog gola na Mundijalima je Francuz Lisjen Loran, koji je na Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju na utakmici protiv Meksika postigao gol u 19. minutu. Nemac Edmun Konen je postigao stoti gol i to već na drugom Mundijalu. U istoriju je kao strelac hiljaditog gola ušao Holanđanin Rob Rensenbrink 1978, a dvehiljaditog Šveđanin Markus Albak u Nemačkoj 2006.

Namlađi strelac u istoriji je legendarni Brazilac Pele (17 godina i 239 dana). On je i najmlađi strelac het-trika (17 godina i 244 dana), kao i gola u finalnom meču (17 godina i 249 dana).

Napadač Kameruna Rože Mila najstariji je strelac debitantskog gola na Mundijalima. Imao je 38 i 19 dana kada je postigao gol na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. Takođe je i najstariji strelac na Mundijalima jer je četiri godine kasnije u SAD postigao gol kada je imao 42 godine i 39 dana.

Najstariji strelac gola u finalnim mečevima je Šveđanin Nils Lidholm (35 godina i 264 dana) koji je 1958. dao gol u finalnom meču protiv Brazila. Najstariji strelac het-trika je Portugalac Kristijano Ronaldo u meču sa Španijom odigranom u Rusiji 2018. godini. Tada je imao 33 godine i 130 dana. Jedini fudbaler koji je gol postigao u tinejdžerskim, dvadesetim i tridesetim godinama je Argentinac Lionel Mesi.

Kolumbijac Marko Kol je u legendu ušao kao jedini čovek koji je na Svetskim prvenstvima gol dao direktno iz kornera. On je na Mundijalu 1962. godine na ovaj način savladao legendarnog golmana Sovjeta Lava Jašina.

Najbrži gol na Mundijalima dao je Turčin Hakan Šukur 2002. godine posle samo 11 sekundi. Samo 16 sekundi nakon što je ušao u igru sa klupe za rezervne igrače na prvenstvu 1998. Danac Ebe Sand je dao gol Nigeriji. Najbrži gol u finalima postigao je Holanđanin Johan Neskens posle samo 90 sekundi u finalu 1974. godine.

Najviše golova postignutih na turniru iznosi 171 i taj rekord drže Mundijali održani 1998. i 2014. Najmanje, tek 70, logično je postignuto na prva dva turnira. Kao što smo već rekli najviše golova po meču na turniru bilo je 1954. čak 5,38, a najmanje u Italiji 1990. kada je to bilo 2,21.

Na prvenstvu u Rusiji golove je postiglo 122 različita fudbalera. Najviše het-trikova na jednom Mundijalu postignuto je logično na onom koje je bilo najefikasnije. Osam ih je bilo 1954. u Švajcarskoj, a nijedan 2006. u Nemačkoj.

Svetsko prvenstvo u Meksiku 1970. je prvo odigrano van Evrope ili Južne Amerike, ali i prvo za koje je Panini štampao album sa sličicama. To je i prvo prvenstvo na kojem su uvedeni kartoni.

Prvi crveni karton je pokazan na Mundijalu u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine. Dobio ga je Čileanac Karlos Kaselj u meču sa domaćinom.

Najbržu javnu opomenu dobio je Meksikanac Hesus Galjardo 2018. u meču protiv Švedske i to već u 11 sekundi meča. U istoriju je kao najbrže isključen igrač ušao Urugvajac Hose Batista koji je crveni karton dobio posle 56 sekundi meča 1986. u meču protiv Škotske.

Klaudio Kaniđa je, između ostalog, u legendu ušao i kao fudbaler koji je 2002. crveni karton dobio, a bio je na klupi za rezervne igrače. Njegov zemljak Havijer Mašćerano dobio je sedam kartona na Mundijalima. Jedina dva fudbalera koji imaju po dva crvena kartona su Kamerunac Rigobet Song i Francuz ZInedin Zidan.

U legendu je ušao i Hrvat Josip Šimunić zahvaljujući svojoj gruboj igri, ali i previdu engleskog sudije Grejema Pola koji mu je 2006. godine na meču Hrvatske protiv Australije pokazao čak tri žuta kartona.

Najviše titula – pet – ima Brazil. Nemačka i Italija imaju po četiri, Argentina, Francuska i Urugvaj po dve, a po jednu Engleska i Španija. Holandija je čak tri puta bila vicešampion, Mađarska i Čehoslovačka po dva, a Švedska i Hrvatska po jednom.

Ako govorimo o osvajačima Mundijala, Nemačka je četiri puta bila viceprvak i isto toliko puta treća. Dva puta su vicešampioni bili Brazil i Nemačka, a Francuska jednom. Brazil i Francuska su po dva puta bili treći, a Italija jednom. Najviše „drvenih medalja“ odnosno četvrtih mesta ima Urugvaj.

Brazil je jedina reprezentacija koja je učestvovala na svim Mundijalima. Najviše utakmica odigrali su Brazil i Nemačka po 109, najmanje Indonezija, samo jednu (tada pod imenom Holandska Indija).

Najviše pobeda, logično, ima Brazil – 73. Najviše poraza 27 ima Meksiko, a nerešenih Italija i Engleska po 21.

El Salvador je ekipa koja je odigrala najviše utakmica a da nije osvojila nijedan bod – 6. Najviše mečeva na šampionatima bez poraza ima Honduras 9, a najviše mečeva dok nisu stigli do prve pobede imaju Bugari čak 17. Nijedan gol na šampionatu nisu postigli Kanada, Kina, Indonezija, Trininad i Tobago i Zair (sadašnja Demokratska republika Kongo).

Najviše eliminacija u četvrfinalima ima Engleska – 8. Meksiko je 14 puta takmičenje završavao među 16 reprezentacija. Najviše eliminacija u prvoj rundi, po osam, imaju Južna Koreka i Švedska.

Najviše odigranih minuta ima legendarni defanzivac Italije Poalo Maldini 2.217. Najviše pobeda ima Miroslav Klose 17, Rafael Markez je na 17 utakmica bio kapiten Meksika i po tome je rekorder. Legenda meksičke reprezentacije kapitensku traku je nosio na svih pet šampionata na kojima je igrao.

Najmađi fudbaler koji je nastupio na Mundijalima je nekadašnji reprezentativac Severne Irske koji je 1982. u meču protiv Jugoslavije imao 17 godina i 41 dan.

Najmlađi igrač koji je igrao i osvojio titulu je Pele. Najstariji je italijanski golman Dino Zof (40 godina i 133 dana) koji je sa „azurima“ osvojio titulu 1982.

Najmađi kapiten je Amerikanac Toni Meola koji je predvodio svoju reprezentaciju 1990. u meču protiv Čehoslovačke (21 godina i 109 dana).

Najstariji fudbaler je legendarni golman Egipta Esam El Haradi. On je pre četiri godine u Rusiji imao 45 godina i 161 dan na utakmici protiv Saudijske Arabije. On je ujedno i najstariji debitant i nastariji kapiten jednog nacionalnog tima.

Igrač sa najviše titula je legendarni Pele koji je sa Brazilom šampionat osvajao tri puta.

Po pet puta su sa svojim reprezentacijama na Mundijalu učestvovali Meksikanci Antonio Karbahal i Rafael Markez, Nemac Lotar Mateus i Italijan Đaunluiđi Bufon (koji doduše na svom prvom nije ulazio u igru). Ovom društvu će se u Kataru pridružiti Portugalac Kristijano Ronaldo, Argentinac Lionel Mesi i Meksikanci Giljermo Oćoa i Andreas Guardado.

Red je da neku reč posvetimo i selektorima. Najviše utakmica u ovoj ulozi ima legendarni Nemac Helmut Šon – 25. Italijan Vitorio Poco je jedini selekor sa dve titule koje su „azuri“ osvajali 1934. i 1938.

Najviše učešća na Mundijalima ima Brazilac Karlos Alberto Pereira. On je dva puta vodio „karioke“ 1994. i 2006. Bio je selektor Kuvajta 1982, Ujedinjenih Arapskih Emirata 1990, Saudijske Arabije 1998. i Južne Afrike 2010.

Srpski stručnjak Bora Milutinović ima pet učešća na Mundijalima sa pet različitih reprezentacija na pet uzastopnih šampionata. Bora je vodio Meksiko 1986, Kostariku 1990, SAD 1994, Nigeriju 1998 i Kinu 2002.

Najviše međusobnih utakmica, po sedam, odigrali su Brazil i Švedska,  Argentina i Nemačka i (Zapadna) Nemačka i Jugoslavija/Srbija.

Najviše gledalaca na jednoj finalnoj utakmici bilo je na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju 1986. Finale između Argentine i Zapadne Nemačke posmatralo je 114.600 gledalaca.

Apsolutno najviše gledalaca 199.854 bilo je 16. jula 1950. na Marakani utakmici između Brazila i Urugvaja.

Najmanje gledalaca, samo 300, bilo je prisutno na stadionu Pokitos na prvom Svetskom prvenstvu na utakmici Rumunija – Peru.

Najviše gledalaca posmatralo je Svetsko prvenstvo u SAD 1994. Utakmice je posmatralo 3.750.000 ljudi, odnosno u proseku 68.991. Najmanje gledalaca bilo je na drugom Mundijalu u Italiji 390.000, što je u proseku 23.235 po meču.

FIFA je od prvog Mundijala insistirala da ima 16 učesnika. Na prvom je bilo samo 13 jer su, kao što smo već rekli, mnoge evropske reprezentacije odustale zbog predugog puta i troškova. Na trećem Mundijalu 1938. bilo ih je 15 jer je Nemačka aneksirala Austriju. U Brazilu 1950. godine smo imali sličnu situaciju, kao u Urugvaju 1930. Bilo je 13 učesnika, jer su se tri selekcije povukle.

Od 1982. godine bilo je 24 zemlje učesnice, od 1998. je ta brojka povećana na 32, koliko ih nastupa i u Kataru.

Videćemo da li će na ovom kasno jesenjem prvenstvu pasti novi rekordi. Gotovo je izvesno da će oni padati za četiri godine. Tada će nastupiti 48 reprezentacija, a prvi put će tri države biti domaćini – Kanada, SAD i Meksiko.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: