Da li imate preko 18 godina?

Kako pripremiti kožu za letnju sezonu

Leto je period godine koji sa nestrpljenjem iščekujemo, planirajući godišnje odmore i maštajući o egzotičnim destinacijama. Sa planiranjem letnjih avantura i odmora pod ruku, međutim, ide i pitanje da li smo spremni za letnju sezonu i da li ćemo se dobro osećati u kupaćem kostimu, odnosno u svojoj koži.

S druge strane, leto samo po sebi upravo pred našu kožu postavlja brojne izazove i pored toga što želimo da izgledamo besprekorno, želimo i da održimo zdravlje svoje kože u toku i nakon vrelih letljih dana. Kako nam nova letnja sezona već polako kuca na vrata i sa dolaskom proleća je već svi slutimo i planiramo, u tekstu koji sledi ćemo navesti nekoliko saveta za pripremu kože za ovogodišnje sunčane dane.

Čišćenje kože: Dnevne rutine i piling za blistavu kožu

Za lepotu kože u svako doba godine, redovno čišćenje predstavlja prvi i osnovni korak. Ukoliko ovo niste ranije primenjivali, priprema kože za tople i suncem obasjane letnje dane će vam biti odlična motivacija da čišćenje kože uvrstite u svoju dnevnu rutinu. Odaberite adekvatne i blage preparate kojima ćete tretirati lice ujutru i uveče, nakon čega bi trebalo da usledi obavezna hidratacija kremom na bazi prirodnih sastojaka. Piling kože bi trebalo da bude rutina na nedeljnoj ili mesečnoj bazi, sve u zavisnosti od tipa pilinga, odnosno preparata. Piling bi takođe trebalo da prilagodite tipu svoje kože, a koristićete različite preparate za piling lica i za piling tela. Cilj pilinga je da ukloni mrtve ćelije kože sa površine, bez oštećenja njenog unutrašnjeg sloja. Redovan piling je sjajan deo zdravog rešima nege kože i primenom ovog koraka čišćenja ćete zasigurno učiniti svoju kožu lepom i svilenkastom.

Adekvatna zaštita od UV zračenja

Sunčanje je jasno jedna od prvih asocijacija na leto i samim time pred nama se ukazuje zadatak da savesno pristupimo zaštiti svoje kože od sunca. Priprema za letnju sezonu je idealan trenutak za preventivni pregled mladeža, budući da je ovaj pregled najbolje izvršiti u periodu kada koža nije neko vreme bila izložena suncu. S druge strane, pregled mladeža će vam ukazati na eventualne predispozicije za razvoj neželjenih stanja, te ćete zaštitu kože prilagoditi njenim potrebama, prema savetu dermatologa. Kremu sa zaštitnim faktorom koja odgovara vašem tipu kože bi trebalo da nanosite svakodnevno, bez obzira na to da li planirate sunčanje ili ne, a njenu masnoću ćete kasnije skinuti prilikom večernje rutine čišćenja kože, te nemojte misliti da će vam ona pogoršati eventualno stanje akni i bubuljica, šta više.

foto: Amplitude Magazin

Borba protiv akni i bubuljica

Mnogima se leto i sunčanje čine kao rešenje za akne, budući da je trenutni efekat sunčanja takoreći maskiranje ovih stanja kože. Imajte na umu da izlaganje kože suncu i postizanje tena nije adekvatan lek za akne i bubuljice i na duge staze će ih zapravo samo pogoršati, budući da zatvara pore i dodatno podstiče date procese ispod njene površine. Zbog toga akni i bubuljica želimo da se rešimo, odnosno da ih stavimo pod kontrolu pre početka letnje sezone. U vezi sa ovime bi trebalo da se posavetujete sa dermatologom, koji će naći prikladno rešenje koje odgovara na vaš konkretan problem i u skladu je sa tipom vaše kože i ostalim faktorima koji utiču na pojavu akni i bubuljica. Regulisanju ovih neželjenih pojava dodatno doprinosi vaša redovna rutina čišćenja kože, kao i pilinzi.

Uklanjanje suvišnih dlačica

Uklanjanje suvišnih dlačica je nesumnjivo jedan od koraka pripreme za letnju sezonu koji retko ko propušta, ali iako postoje brojne tehnike kojima se suvišne dlačice uspešno uklanjaju, važno je imati u vidu da ovo ima svoj efekat na kožu tela. Kožu je nakon depilacije potrebno nahraniti i doprineti njenom umirivanju, a takođe voditi računa da se ne izlaže suncu u narednih 48 sati. Urastanje dlačica može biti samo estetski ali i kompleksniji problem, te bi bilo idealno da nakon uklanjanja istih ne nosite preusku odeću, a takođe i da redovno nanosite neki od proizvoda za negu koji sadrži salicilnu i glikolnu kiselinu. Prirodna kozmetika je takođe preporučljiva kako za lice, tako i za telo i negu kože nakon depilacije, te se opredelite za preparate koji će doprineti zdravlju vaše kože i pomoći joj da izbegne iritacije.

Briga o koži je čini se danas aktuelnost više no ikada i jasno je da ideal lepote koji je postavljen kao jedna od ključnih vrednosti današnjeg društva podrazumeva i težnju ka produžavanju mladosti. U tom kontekstu, trudimo se da naša koža izgleda što bolje u periodu godine kada je po pravilu najviše ogoljena. Ovo je sasvim razumljivo, budući da svako od nas želi da svoje iskustvo letnjih dana upotpuni osećajem samopouzdanja. Pripremite svoju kožu za izazove i lepote letnjeg perioda, što pre svega spada u domen negovanja zdravih navika, ishrane i higijene, jer je lepa koža zapravo zdrava koža.

*naslovna fotografija: Alonso Reyes

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: