Da li imate preko 18 godina?

Inspirišu me ljudi

Jelena Višnjić, o svojoj profesiji, o stilu, hobijima, muzici koju voli da sluša i mestima na kojima se zabavlja.

nkrs4915
Čime se baviš?

Prvenstveno sam profesor engleskog, predajem engleski na fakultetu. Imam mnogo interesovanja, ali obožavam ovaj posao i on mi je uvek na prvom mestu. Učionica mi je nezamenjiva. Na ovaj prosvetiteljski posao se nadovezuje moja velika želja da držim radionice o samospoznaji i motivacione govore, te mi je mnogo drago da sam  letos imala priliku da održim radionicu na baš tu temu na internacionalnom studentskom festivalu. Zapravo, nakon tog iskustva, mogu da kažem da bih se najradije bavila time i profesurom uporedo. Na drugom mestu mi je ljubav prema fotografiji, a na trećem mestu simpatije prema odeći.

Na čemu trenutno radiš?

Radim na projektu Vilinska Srbija sa željom da kroz fotografije prikažem bića naše mitologije- naše boginje i vile prvenstveno. Svi ste pozvani na izložbu koja će biti 26. novembra u Galeriji Štab!

Pre nekoliko godina pokrenula si modni blog.

Pokrenula sam Diotimu jer je blog generalno bio dobra prilika da spojim dva interesovanja, fotografiju i odeću. Takođe sam želela da pokažem ljudima kako nije potrebno imati puno para da bi se lepo obukli, kao i da skrenem pažnju na mnogobrojne talentovane ljude koji postoje u našem svetu mode. Bilo je zabavno na samom početku vratiti se sa posla na Vojnoj akademiji, na kojoj sam radila tada kao profa, otići na krov zgrade, staviti aparat na tajmer, pritisnuti dugme i onda trčati ispred objektiva.  Nakon toga, imala sam mnogobrojne divne saradnje sa profesionalnim fotografima, naravno, ali tih početaka se uvek rado setim.
Pre par meseci zapitala sam se – šta da mi bude sledeći korak? Kako da Diotima napreduje? Kako da nastavim da skrećem pažnju na domaće dizajnere i brendove, kako da skrenem pažnju ljudima na kvalitet koji ova zemlja ima, i da moj glas dospe do većeg broja ljudi? Kao odgovor, univerzum mi dade nacionalnu frekvenciju.

Ispričaj nam malo više o tome.

Početkom juna pozvala me je Jelena Svetličić i pitala da li bih želela da budem glavni stilista emisije Lice i potpetice, čiji je ona autor. U pitanju bi bila originalna modna emisija koja će, između ostalog, da prezentuje odevne kombinacije prvenstveno sačinjene od komada domaćih dizajnera. Kao stilista i voditelj baš modnog segmenta imala bih potpunu slobodu pri odabiru garderobe i smišljanju kombinacija. Ukratko- dobila sam priliku da svoj blog preselim na prvi program nacionalne televizije, i da nastavim da prikazujem radove naših ljudi. Naravno da sam pristala! A snimanje je taman bilo tokom leta, u periodu kada nisam morala da držim predavanja, te se sve savršeno uklopilo. Tako da, eto, celu sezonu me možete pratiti na RTS1, svake subote u 14:15!

2016-ba-diotima-1280px-nk-8

Kog zanimanja se nikada ne bi odrekla?

Kao što rekoh na samom početku- profesura.

Šta te inspiriše u radu?

Kratko i jasno – ljudi.

Šta voliš u svom poslu?

Volim osećaj da sve ima smisla dok ga radim. Da treba da budem baš na tom mestu, baš u tom trenutku.

Da li tvoj posao utiče na tvoje odevanje?

Svakako. Smatram da se uvek treba oblačiti za priliku i povlačim vrlo jasnu crtu između mog odevanja za učionicu i privatno ili za neko fotografisanje.

Šta još utiče na tvoje odevanje?

Prilika za koju se oblačim, raspoloženje, vremenski uslovi. Sve to ulazi u jednačinu.

A šta ne utiče?

Trendovi.

Kako bi opisala svoj stil?

Volim modu i krojeve 60ih, pun krug i uzak struk 50ih, duge suknje i perca 70ih, kožne jakne i volumen kose 80ih, ženstvenu muževnost pantalona visokog struka 40ih, indijanske motive i ogrtače, i naravno volim sve to da mešam kad god mogu.

Omiljeni komad garderobe koji poseduješ?

Svilene košulje moje bake Gospojinke.

Koju boju najčešće nosiš?

Boju meda.

Najstariji komad odeće koji poseduješ?

Pojas star 90 godina, deo porodičnog nasleđa moje mame, koji je od pre par nedelja moj.

Da li te nešto inspiriše kada je odevanje u pitanju?

Da, kada vidim ljude koji su se obukli baš onako kako im prija. To me fino podseti da budem stilski svoja, ako sam možda zaboravila.

2016-ba-diotima-1280px-nk-37

Omiljeno mesto, kutak u Beogradu i u svetu?

Kališ. I Ušće sa novobeogradske strane, i to mislim baš na samo ušće reka. Najranija sećanja su mi vezana za ta mesta i volim ih neopisivom dečijom ljubavlju.

Gde odlaziš kad želiš da se zabaviš?

Idem gde god da čujem da mi kažu da se pušta muzika 80ih, disko muzika ili aktuelni hitovi.

Gde voliš da se odmaraš?

Na Fruškoj gori.

Šta nikada ne bi obukla?

Nikada ne bih obukla ono zbog čega bi me mrzelo da skinem ono što već imam na sebi.

Da li kada je posao u pitanju postoji nešto što do sada nisi radila, a volela bi?

Da održim motivacionu radionicu pred par stotina ljudi. Sama pomisao na to me prestravljuje, ali pošto zbog evolucije ljudski organizam greškom tumači duboku pozitivnu emociju, odnosno uzbuđenost zbog promene, kao strah, to znači da bih to neizmerno volela.

2016-ba-diotima-1280px-nk-31

Omiljeni film?

Pre bih umela da odgovorim koje oko mi je draže, nego da odgovorim na ovo pitanje (smeh). Ali hajde da kažemo Kung fu panda, jer eto to je film koji možda ima najbolju poruku za sve one željne samospoznaje.

Omiljeni album ili pesma?

Opet, nemoguća misija. U stvari, ako pričamo o muzici sa ovog podneblja to je Li-la Darka Rundeka, jer govori o prepoznavanju srodnih duša. A kada je reč o stranoj, mogu da kažem da mi je pesma Ophelia grupe The Lumineers najčešća pesma na repertoaru u proteklih par nedelja.

Kako u celini gledaš na modu i odevanje?

Kao na neraskidivi deo želje za samospoznajom i ličnim vizuelnim izražavanjem.

Kakvu muziku voliš da slušaš?

Prvenstveno stranu. Uživam podjednako uz stare hitove, koliko i uz neke novije; kada mi je do đuskanja 80e su mi najdraže, sada npr slušam soundtrack crtanog filma How to train your dragon. Tako da pravila nema.

Nešto za kraj?

Ne postoji tajni sastojak. Gledajte Kung fu pandu.

www.facebook.com/thediotima/

www.instagram.com/diotimablog

 • Haljina

  Branka Ćaćić

 • Jakna

  Zara

 • Šešir

  H&M

 • Čizme

  Obuća Metro

 • Naočare

  Vintage

 • Minđuše

  Claire's

 • Torba

  CA

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: