Da li imate preko 18 godina?

SUTRA – ВОСТАНИ СЕРБИЕ plejlista

Sećaju se uzbuđenja koje su osetili pri prvom susretu sa elektronskom muzikom i cilj im je da to uzbuđenje šire svim svojim akcijama.

Pred sledeći događaj koji ekipa organizuje, Minor Science (Whities, UK), pričali smo sa SUTRA o muzici, beogradskoj sceni, internoj dinamici. 

Šta predstavlja SUTRA / СУТРА?

SUTRA je multidisciplinarna rejv platforma koja za sada operiše kao serija žurki i nedeljna radio emisija. Osnovna ideja je građenje scene kroz hvatanje kontinuiteta sa modernizmom koji leži u korenu rejv kulture i održavanje tih vrednosti u budućnosti. To znači da promovišemo muziku koja je intenzivna, dinamična i nepredvidiva, u kojoj žanr, ritam i tempo nisu ograničenja nego prilika za igru. Sećamo se uzbuđenja koje smo osetili pri prvom susretu sa elektronskom muzikom i cilj nam je da to uzbuđenje širimo svim našim akcijama.

U početku smo organizovali žurke bez imena (bukirali smo Aishu Devi, Strahinju Arbutinu i Soul Tangler-a, Eomac-a, Untold-a, Mumdance-a, Lakker i Arad-a, E-Saggilu…) ne želeći da budemo još jedna u nizu organizacija koja ima ime i logo, a nema jasne estetsko-ideološke osnove, niti koncept i viziju, što je nama izuzetno važno. Kako su te stvari sazrevale, tako se rađalo SUTRA.

Kako biste objasnili koju muziku puštate u svojoj radijskoj emisiji nekome ko nikada nije slušao klupsku muziku?

Mislimo da podela na fukcionalnu klupsku i eksperimentalnu muziku nije korisna i da treba da se prevaziđe. U emisiji puštamo dosta muzike za ples, ali i razne narodne muzike, modernu klasiku, jazz, trap, grime. Proces selekcije je uglavnom intuitivan, moglo bi se reći da u svakoj traci jurimo intenzitet i neki emocionalni high.

Koliko vas je u timu? Kako su raspodeljene dužnosti?

Jezgro činimo nas dvojica – u sprdnji kažemo tehnički direktor Žarko (SAUD) i art direktor Dorian. Ne bi daleko stigli da nema doprinosa maga među dizajnerima – Vladimira Crvenkovića koji grafički oblikuje sve što mi izbulaznimo i fotografa-čudotvorca Dejvida Stenlija koji hvata srž naših rejvova u dve dimenzije.

Koliko dugo se bavite muzikom i na koji način?

Dosta godina, ne zna im se broj. Žarko je DJisao, producirao i bio član nekih eksperimentalnih sastava, Dorian je organizovao gej žurke i imao radio emisiju; obojica smo pisali o muzici.

Kako biste opisali svoju klupsku noć u tri reči?

IZGUBIVŠI SVOJE SRANJE

Kako biste opisali plejlistu koju ste spremili za nas?

Ovo je lista domaćih artista koju smo objavili uz intervju koji smo dali za holandsku platformu Zenevloed. Trudili smo se da pokrijemo domaću underground scenu sa minimalnim žanrovskim i profesionalnim restrikcijama pošto je vodeća ideja bila da u najširim potezima predstavimo raznolikost nove srpske produkcije ljudima koji sa njom nisu upoznati. Na listi su se našli malo poznati techno artisti rame uz rame sa daleko iskusnijim noise kolegama, klinci koji užurbano kucaju bitove u frutiju pored ozbiljnih analognih entuzijasta.

Da li imate neki savet za mlade entuzijaste koji žele da se bave bukiranjem artista, promocijom, itd..?

Pod uslovom da je glavna motivacija iskreni entuzijazam a ne keš, glavni savet bi bio strpljenje i istrajnost. Nema instant rezultata i kvalitet rada ne garantuje uspeh. Kod nas nedostaje osnovna infrastruktura scene kakvu imaju Britanci na primer i kakvu bi mi želeli da uspostavimo – pun krug koji cine producenti, lejblovi, mediji, klubovi, DJevi i publika.

Koji je poslednji koncert koji ste posetili? (mislim na bendove)

Bili smo pre par nedelja na koncertu “Srpski minimalisti” Ansambla za drugu novu muziku u holu Muzeja savremene umetnosti – nezaboravno iskustvo. Gledamo ono zelenilo ispred MSU pozlaćeno suncem, mi unutra na podu ohlađeni klimom, prelepa moderna muzika – kao da na nekom svemirskom brodu simuliramo dan na Zemlji.

Koji je poslednji DJ nastup koji ste posetili? (neki booking/gostujući DJ)

Poslednji gostujući DJ je zapravo bio naš buking – drugi SUTRA rejv sa Pederom Mannerfeltom u bašti Dragstora. Da se ne hvalimo bez pokrića, ali bilo je epski. Bili smo i sad za vikend na Bucalu u Ljubimcu, bilo je nevidjeno – matine đuskačina u baru, cepaju tepih rejveri, beach goth ribe i red skinsi uz instrumental Truth Hurts feat. Rakim – Addictive.

Omiljena pesma (ili pesme) u u poslednjih par dana?

Senidah – Mišići

Mac-Talla Nan Creag – Mulad

Stratton – Coming

Trio Mediaeval & Arve Henriksen – Rosa Rorans Bonitatem

Jedna(!) omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

E, tako nešto ne postoji al’ evo ti ovo: Lyra Valenza – Reality Blizz

Šta misliš o sceni u Beogradu/Srbiji?

Stanje je daleko od idealnog ali postoje svi razlozi za optimizam. Posle godina stagnacije gde su se vrteli jedno-te-isti djevi i zvuci po gradu, stvari su se značajno razmrdale, verujemo i našom zaslugom. Možda baš zato što je scena mala i u razvitku, ona poseduje određeni polet i strast kakva se ne sreće često u sredinama gde su scene stabilnije. Za jaku rejv infrastrukturu o kojoj smo pričali gore potrebna je jača domaća produkcija, a klinci koji su relativno skoro počeli da izbacuju neviđene trake nas uveravaju da nemamo razloga za brigu. Poslednji preostali sastojak onda je da još neki klub sem Dragstora otvori vrata savremenijim zvucima spremnijim na avanturu.

Kada je sledeci SUTRA rejv?  

U subotu, 20. jula u bašti Dragstora – dolazi nam Minor Science! Jako smo srećni zbog ovog bukinga, on nam je favorit već duže vreme. Za uvod će biti zaduženi AASKA i Little Taty, a za zatvaranje imamo specijal Bucalo b2b SAUD.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Milance says:

    najjace su im zurke!

Ostavite komentar:

Slični članci: