Da li imate preko 18 godina?

20 najboljih srpskih pop pesama 2016.

Rezimiramo godinu u dvadeset singlova. Od Raste i Ane do Gudroslava i Elene. Pesme koje su obeležile šesnaestu.

Najvažnija i najjača godišnja lista na Balkanu je opet pred vama. Od pesama sa tri hiljade do trideset miliona pregleda. Suvereni vladari scene i neiskusni debitanti. Njuške koje su vam iskakale iz frižidera i surovi andergraund. Prelistaj i zgrozi se ili odigraj pametno i stavi na ripit

RASTA: Euforija

Rasta je verovatno najvažnija srpska pop zvezda XXI veka, a iako “Euforija” za razliku od “Kavalija” i “Kawasakija” nema poruku (osim one za hejtere I nema sumnje, ne, nije im lako kada čuju da mi ni ne izlazi iz stana) daleko je sofisticiranija. Velika godina i za Rastu i Anu i za nas, a ovde nam je Stefan dozvolio i da malo zavirimo u najuzbudljiviju ljubavnu priču 2016.

ELENA: Folira

Pošto je Nikolija razočarala kao ta neka potencijalna r’n’b senzacija, još jedno dete estrade (Elena Kitić) se pokazalo kao vredno pažnje. Elena gori, čekirajte instagram, a ova pesma koju su joj uradili kraljevi Jala i Buba je jedan od najjačih debija u poslednje vreme. Već kuljaju urbane legende o kom opasnom muškarcu iz pesme je reč.

BEKFLEŠ I VOLVOX: Ako humrem danas bebo

Kao što su Bombe učinile prošlu godinu zanimljivom, ove je to učinila novosadska Klika i za rep u Srbiji se čini da neko vreme neće biti brige. Glupo mi je da pričam kako je pesma opičena, a momci zabavni, logičnije mi se čini da kažem da je ovo “samo” jedan klasik srpskog repa.

MIMI MERCEDEZ I KAYA: Ne možeš da sediš s nama

Mimi je na ovoj traci sa Kajom podigla lestvicu kako za sebe tako i za scenu. Nadam se da će u ovoj godini prisustovati sa više od tri, četiri pesme, za kvalitet i intezitet ne brinem.

CVIJA, RELJA POPOVIĆ I COBY: Crni sin

I da nije vaša šolja čaja ova pesma je dovoljno kompleksna da predstavlja presedan na sceni i zaslužuje poštovanje. Ne znam tačno čija je ideja, ali sumnjam na Cobija, budući da bi ovo predstavljao elaborat teme nesrećne majke, te narikuše čijim je vapajima bojio i šta je trebalo i šta nije protekle godine. Bila jednom jedna majka (Srbija) i imala tri crna sina.

MARLON BRUTAL: Barjak crn k’o noć

Da li smo mogli da očekujemo ili zamislimo jači povratak Marlona na scenu od ovog. To što su ga podržali Coby i Rasta je velika stvar, a trep fazon je legao Marlonu bolje nego mnogim reperima koji su se u njemu oprobali. Lako je ispratiti trend kad imaš kredibilitet. Opet nije vreme za opuštanje, Brutal bi tek ove godine trebalo da dokaže svoje prisustvo.

RELJA POPOVIĆ: Trošim Pare

Kombinacija savremene produkcije, trubača i gajdi, ala Bregović, kao savršena zvučna podloga za pomešane emocije koje prate jednu auto-destruktivnu epizodu.

VUK MOB I MARKO MORENO: Greška

Od kad smo poslednji put razgovarali s njim Vuk Mob je postao zvezda. Sa Markom Morenom je izbacio album Greška i još par singlova pride. Mislim da se u komercijalnijim r’n’b pop vodama snalazi bolje nego u repu, a ovo mu je najbolja pesma koja je predstavljala prekretnicu na tom putu.

ANA NIKOLIĆ: Labilna

Naslovna pesma albuma godine je ujedno i najbolja. Slično prvom unosu na ovoj listi i ovo je jedna lična priča i mala škola muzičke produkcije. Neverovatna pesma, dirljiv portret i centralna numera pop albuma godine.

GUDROSLAV I DAKI BD: Nekad me nema

Gas Gudroslavije jedan se na nastavku albuma nije održao u svom kreativnom kapacitetu i intenzitetu, ali ova odlična traka savršeno opisuje jednu rejversku narko eskapadu.

PEĐA D BOY: Moj put

Peđa je prošle godine izbacio album koji je prošao ispod radara, a kao prvi singl plasiran je ovaj duhovit i bizaran singl koji je osvrt na njegovu karijeru i filozofiju života.  

TI: Kako da joj kažem da mislim na nju

Dugo sam držao skepsu prema bendu Ti. Brzina kojom su dobili naklonost publike slutila je na prevaru, ali sa ovim singlom je jasno da je njihov talenat i sposobnost da prave jednostavne, sadržajne i zarazne pesme neosporiva.

OBOJENI PROGRAM: Vrlo jednostavno

Zvukom Obojenog programa i dalje dominiraju opore bas gitare, ali se oni i u ovom izdanju sjajno snalaze. Volim kada razmišljam o nemogućim stvarima, šta dodati šta oduzeti.

PPT: Slabo

Jedno od prijatnijih iznenađenja na gitarskoj sceni. Rok muzika sa rep stavom. Početak pesme bi lagano mogla da bude Prti Bee Gee vers.

SMOKE MARDELJANO: Ja repujem

Kada su u pitanju MC-jevi ovo je definitivno Smokeova godina. Od Vajsovog dokumentarca do toga da je dobio podršku od najvažnijih glava drugog talasa srpskog repa, Juice-a i Prtija. Destilovan rep.

REPETITOR: Suženi snovi

Repetitor su na novom albumu probili neke liričke barijere koje su imali, ali ono što je najvažnije i po čemu su najpoznatiji je odlična buka koju prave, a koja je ovde apsolvirana.

HERZ: Izlazim

Jedan od najzanimljivijih mikro projekata ove godine je Herz i njegove fank rok numere sa zavidnim pop potencijalima. Feel good muzika o svakodnevici.

ROGI: Idemo

Rogi je najsvežija pojava na underground sceni. Prijemčiva opuštena muzika i lo-fi spotovi ispunjavaju poseban brisani prostor na gitarskoj sceni.

BITIPATIBI: Pesma Beogradu

Novi album Bitipatibi samo što nije izašao, a ovaj singl je jedan od najvećih dometa njihovog sanjivog popa. Najveći mali bend srpske rok scene.

ZEMLJA GRUVA: Vucibatina

U Zemlja Gruva ranije nisam polagao naročito poverenje, ali ovo je soul muzika kakvu Srbija nije čula. Bolje od solo radova sestara Kovač, a to je najbolje što smo u ovom maniru na srpskom jeziku imali prilike da čujemo.

Lajkuj:

Komentari:

 1. Filip says:

  Pomislih prvo kakva je ovo sprdnja,dobro je da sam skrolovai do kraja.Ti i Bitipatibi ❤

 2. Alpa says:

  Ne treba tako lako otpisivati Nikoliju, “Plavo more” je odličan eksperiment. Trebalo je možda odati počast i eksperimentima “Trepni” ili “To me radi”, ako već pozdravljamo Anu Nikolić sa rege uticajima (mada sam ja više fan “Konkretno”). Osim toga odlično!

 3. Mile says:

  Pa ovde je većina onih IDJ narodnjaka šabanjerosa.
  Koji su to hitovi sa kupljenim youtube pregledima?!
  100€ 10.000 pregleda, ako ćeš preko ad sense, onda 300€. Ni uža rodbina im ne zna da se bave “muzikom”, toliko su popularni…
  Ovde nema zapravo ni jedne prave pop pesme na listi. Malo pogledajte u enciklopediji nekoj pod “pop muzika”

 4. nebojsa says:

  Top 10 srpskih autotune pesama

Ostavite komentar:

Slični članci: