Da li imate preko 18 godina?

Top 10 iz 1993: šta je u Srbiji objavljeno u vreme rata, sankcija i inflacije (drugi deo)

Autor:

U nastavku priče o 1993. godini prelazimo i na onu drugu stranu. Iako je, kako smo već rekli, ovo bila godina koju su obeležili rat, sankcije, nestašice, inflacija i sveopšta beda, narodnjaci su bili veoma aktivni.

PGP RTB se kao državna diskografska kuća dobro držao, ali je svakako Zabava miliona (ZAM), koju je osnovao estradni menadžer i filmski producent Raka Đokić, presudno uticala na komercijalizaciju folka i pre svega turbo folka. Ne treba zaboraviti da se u početku ZAM emitovao upravo na urbanom Trećem kanalu.

Ovo je godina kada zbog teške finansijske situacije nije održan MESAM, ali su albume objavili Ceca, Brena, Džej, Mira Škorić… pa je red da izdvojimo 10 antologijskih.

Ceca / „Šta je to u tvojim venama“

Album koji predstavlja veliku promenu u karijeri Svetlane Ceca (tada) Veličković, jer je započela saradnju sa Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulovićem Futom. Album je objavljen najpre za Juvekomerc juna 1993. godine, da bi u septembru dobio reizdanje za Lucky Sound uz dodatak njenog najvećeg hita „Kukavica“ koji je nakadno uvršten u album. Osim ove pesme veliki hitovi su bili „Šta je to u tvojim venama“, kao i „Zaboravi“, singl gde muziku i tekst potpisuje Dino Merlin. Merlin je zaslužan i za pesmu „Žarila sam žar“, dok su muziku za hit „Mesec, nebo, zvezdice“ napisali Žika i Radovan iz Zane.

Lepa Brena // „Ja nemam drugi dom“

Pred sam kraj godine, decembra 1993, jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda Lepa Brena je za ZAM objavila novi, 11. studijski album, koji je naravno punu afirmaciju dostigao naredne godine. To je njen prvi album bez pratnje dugogodišnjeg benda Slatki greh. Za tekstove su uglavnom bili zaduženi Snežana Vukićević Žana i Dragan Brajović Braja, ali treba napomenuti da je tekst pesme „Moj dragi se Englez pravi“ potpisao Rambo Amadeus.

Jami / „Čokolada“

Ovo je godina kada je za PGP RTB izašao drugi Jasne Milenković Jami, nazvan po najvećem hitu u njenoj karijeri za koju je tekst napisala Marina Tucaković, a Futa muziku i aranžman. Osim sa Marinom i Futom, Jami je na ovom albumu sarađivala sa Slobodanom Markovićem, Draganom Brajovićem Brajom, Rođom Raičevićem i Bekijem Bekićem.

Nino Rešić // „Zbogom mala“

Perica Zdravković je za ZAM producirao Ninov treći studijski album na kojem se kao veliki hit izdvojila pesma „Usne vrele kao žar“, obrada hita grčkog pevača Kostasa Bigalisa uz Brajin tekst. Prateće vokale na Ninovom albumu pevala je Dragana Mirković.

Dragana Mirković // „No 10“

Kada već pričamo o Gagi ona je 1993. objavila svoj jubilarni, 10 studijski album za ZAM sa koga se kao najveći hit izdvojila još jedna obrada. Reč je o pesmi „Baš tebe volim ja“, turskom tradicionalu koji je upotpunio Brajin tekst. Veliki hitovi su bili i „Do poslednjeg daha“ i „Vetrovi tuge“, a Dragana nije štedela i snimila je čak 11 spotova za pesme sa albuma. Isto toliko puta je punila Dom sindikata.

Maja Marijana // „Bio mi je dobar drug“

Posle uspešnog prvog albuma „Ja nisam devojka lutalica“ iz 1992, Maja Marijana je objavila album na kojem je najveći hit pesma po kojoj je njena kaseta i dobila ime. Objavljen je za RTS, prateće vokale su pevali Angel Dimov i Gorica Ilić, a za „Bio mi je dobar drug“ je snimljen i spot. Ostaje zabeleženo i da je ovo najveći hit u karijeri ove Beograđanke.

Džej // „Rađaj sinove“

Treći album za tri godine objavio je i hiperproduktivni Džej. Marina i Futa su i na ovom albumu imali glavnu reč, a osim naslovne pesme veliki hitovi su bile balade „Ovaj život nije lak“, „Živote ženo bez morala“ i „Noćas mi se ne spava“ uz brzalicu „Sexy ritam“.

Rođa Raićević // „Tako je suđeno“

Rođa je već imao uspeha kao autor pesama za brojne izvođače, a te 1993. čovek koji je završio Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu objavio je solo album. Njegov specifični pop-folk zvuk svideo se publici, uz sjajnu saradnju koju je ostvario sa Brajom koji je napisao i tekst za naslovnu pesmu. Osim nje na albumu se izdvojila i balada „A ja imam tebe“, kao i „Rastanak“ za koju je tekst napisao Mirko Pajčin.

Mira Škorić // „Ne daj me majko“

Njen peti album, objavljen za produkciju Stig, smatra se i najboljim u Mirinoj karijeri. Producent albuma i kompozitor većine pesama je Zlaja Timotić, a osim njega, saradnici su i Miša Mijatović, Vesna Petković, Braja i Rođa. Kada se pogledaju hitovi sa ovog albuma „Ne daj me majko“, „Manastir“, „Strah od ljubavi“, „Otkači“, „Niz vene mi tiho tečeš“… samo potvrđuju da je ovo Mirin najbolji album.

Dara Bubamara // „Košava sa Dunava“

Nisu samo novosadski pankeri bili aktivni te 1993. godine. Radojka Adžić, sedamnaestogodišnja devojka pojavila se na sceni pod umetničkim imenom Dara Bubamara i sa svojim Show bendom objavila album „Košava sa Dunava“ za PGP RTB. Tekstove su pisali Milan Đorđević Miško i Srećko Maksimović Ceci. Muziku je radio Branislav Samardžić, a producenti Zlatko Timotić i Željko Mitrović. U pesmi „Кao led kao žar „gosti su bili Ljubiša Stojanović Luis, Ljuba Aličić i Bora Đorđević.