Da li imate preko 18 godina?

Šta smo (ste) slušali pre 30 godina

Autor:
0
0

Godina na izmaku je naravno idealna prilika da se podsetimo prolaznosti vremena i hitova koji su dopirali sa tranzistora, malih (i nešto većih) TV ekrana ili muzičkih stubova. Neki od njih zaslužuju i svoje mesto u udžbenicima.

„Jump“ – Kris Kross

Ovo je bila godina kada se na sceni pojavio hip hop duo Kris Kros i na debitanskom izdanju objavio hit koji se brzo popeo na vrhove top lista. Chris “Mac Daddy” Kelly and Chris “Daddy Mac” Smith imali su samo 12, odnosno 13 godina kada su objavili pesmu koja je završila među 100 najboljih i najuticajnijih pesama ’90ih brojnih relevantnih muzičkih lista.

„Baby-Baby-Baby“ – TLC

„Ooooooohhh… On the TLC Tip“ je naziv debitantskog albuma ženske grupe TLC koji se pojavio te 1992, a „Baby-Baby-Baby“ je ubedljivo najuspešniji singl sa njega, što dokazuje i mesto broj 1 na Bilbordovoj listi R&B/Hip-Hop pesma za tu godinu.

„Under the Bridge“ – Red Hot Chili Peppers

Mnogi kritičari i fanovi smatraju da je „Blood Sugar Sex Magik“ koji su R.H.C.P. objavio 1991. njihov najbolji u karijeri. Singl „Under the Bridge“ objavljen 1992. vrlo je emotivna pesma koju je Anthony Kiedis napisao opisujući svoju borbu sa usamljenošću i borbom da se očisti od opijata.

„Jump Around“ – House of Pain

Hip hop grupa razmrdala je fanove te godine snimivši svoj najpoznatiji singl koji je producirao DJ Muggs (Cypress Hill). Spot za pesmu sniman je na tokom parada za praznik Svetog Patrika u Njujorku, a sing je bila treća najslušanija pesma u SAD, šesta u Irskoj i osma u Velikoj Britaniji, gde je godinama kasnije postala klupski klasik.

„November Rain“ – Guns N’ Roses

Februara ove godine izašao je singl „November Rain“, verovatno najpoznatija balada hardrokera iz Los Anđelesa Guns N’ Roses. Pesma traje gotovo devet minuta i ostaje upamćena po impresivnom spotu, jednom od najskupljih u istoriji.

„Why“ – Annie Lennox

Ova pesma je prvi singl u solo karijeri harizmatične Škotlađanke  Annie Lennox, frontmenke benda Eurythmics. Spot za ovu emotivnu i hipnotizirajuću baladu snimljen je u Veneciji, gde je Annie radila fotografije za svoj debitanski album „Diva“.

„Jeremy“ – Pearl Jam

Ovo je treći singl sa debitantskog albuma čuvenog garažnog benda iz Sijetla, a spot za pesmu dobio je MTV nagradu za video godine. Pesma je inspirisana člankom koji je frontmen benda Eddie Vedder pročitao o srednjoškolcu koju je izvršio samoubistvo na času u jednoj školi u Teksasu.

„Man on the Moon“ – R.E.M.

Ove godine dobili smo i jednu od najpopularnijih pesama momaka iz gradića Atina u Džordžiji. Andy Kaufman je kanadski komičar i performer kome je R.E.M. posvetio pesmu prepunu referenci na njegovu karijeru, a refren upućuje na teorije zavere vezane za sletanje američkih astronauta na mesec.

„Glupost je neuništiva“ – KUD Idijoti

Najveći i najuticajniji pank bend na prostorima Jugoslavije objavio je album „Glupost je neuništiva“ u godini kada je Hrvatska postala nezavisna država. Upravo se naslovna pesma i izdvaja sa albuma pankera iz Pule.

„Svečane bele košulje“ – Anica Dobra 

Pre 30 godina premijerno je prikazan film Darka Bajića „Crni Bombarder“ o kome smo pisali na stranicama ovog portala. Jedna od pesama koja je obeležila film je „Svečane bele košulje“ koju su napisali Vlada Divljan i Srđan Gojković Gile, otpevala je glumica Anica Dobra, a svirali su Divljan (gitare i glas), Gile (gitare i glas), Zoran Radomirović Švaba (bas) i Goran Čavajda Čavke (bubnjevi).

„Prisluškivanja“ – Eva Braun

Jedan od najznačajnijih pop bendova na ovim prostorima Eva Braun objavila je debi album „Prisluškivanja“ na tridesetogodišnjicu objavljivanja prvog singla Bitlsa. Momci iz Bečeja i dalje su aktivni na sceni.

„Ljubim te pesmama“ – Ekstra Nena

Ova godina ostaće upamćena kao poslednja na kojoj se na Pesmi Evrovizije pojavila država pod nazivom Jugoslavija. Rat je trajao, a okrnjenu zemlju predstavljala je Ekstra Nena sa pesmom „Ljubim te pesmama“ i zauzela solidno 13. mesto među 23 zemlje učesnice.

„Ding ding dong“ – Vampiri

Vampiri su te 1992. komponovali muziku za film „Mi nismo anđeli“ Srđana Dragojevića na kojoj se nalaze četiri pesme, a iste godine su na Jugoviziji 1992, poslednjem jugoslovenskom izboru za predstavnika na Pesmi Evrovizije, nastupili sa pesmom „Ding ding dong“ i za samo tri poena poraženi od Ekstra Nene.

„Da l` si ikada mene voljela“ – Knez

Na Mesamu se te godine pojavio i karijeru započeo čovek koji je u svojim srećnim cipelama 2015. na Pesmi Evrovizije osvojio 13. mesto, što je najbolji plasman Crne Gore na ovom takmičenju. Ovaj Podgoričanin je te 1992. godine nastupio sa svojim zasigurno najvećim hitom „Da l` si ikada mene voljela“ u pratnji Koloseum Benda.

„Pitaju me u mom kraju“ – Dragana Mirković

Album sa 13 pesama vrlo optimističnog naziva „Dolaze nam bolji dani“ Dragana Mirković objavila je u godini kada je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo rezoluciju 757 kojom su SR Jugoslaviji uvedene sankcije. I sa njega izdvajamo antologijski hit Marine i Fute „Pitaju me u mom kraju“.

„Gde cu sad, moja ružo“ – Džej

Džej Ramadanovski je početkom ove decenije ređao album za albumom, tako da je ova bila rezervisana za „Blago onom ko rano poludi“. Teška je dilema, ali ako mora jedna neka to bude „Gde cu sad, moja ružo“.

„Što mi noći nemaju svanuća“ – Nino 

Verovatno jedan od najproduktivnijih pevača devedesedih bio je i Amar Rešić koji je gotovo svake godine izbacivao po album. Iz ove godine izdvajamo mega hit „Što mi noći nemaju svanuća“.

„Mene loša sreća prati“ – Viki Miljković

Još jedna pomalo potcenjena pevačica pojavila se te 1992. godine. Violeta Viki Miljković, žena koja ima klasično muzičko obrazovanje. Publiku je osvojila hitom „Mene loša sreća prati“ koju, naravno, potpisuje duo Marina i Futa.

„Ja nisam devojka lutalica“ – Maja Marijana

Već kada je stupila na veliku scenu te 1992. godine ova Beograđanka isporučila neke od najvećih hitova. Među njima je i ovaj sa istoimenog albuma.

„Ciganima srce daću“ – Boban Zdravković

Pasi Poljana nije dala samo Dragana Stojkovića Piksija, već i Slobodana Bobana Zdravkovića čoveka koji je studije građevine zamenio mikrofonom. Bio je veoma aktivan početkom ’90ih i često je objavljivao albume, a najveći hit sa „Napij Se Srce“ iz 1992. bio je „Ciganima srce daću“, sa kojom je nastupio i ne Mesamu.

Koji hit vi pamtite iz 1992?