Da li imate preko 18 godina?

TV GONIČ: najbolje serije 2017.

Izvinjavam se Draganu Bjelogrliću i evropskim produkcijama što nisam bio u mogućnosti da u većoj meri (ako i uopšte) pratim njihove sadržaje

Mislim da nikada nije bilo teže. Ne odabrati najbolje, nego odgledati sve (što treba) i napraviti iole reprezentativan uzorak. Mislim da ćete pre svega primetiti da nekih stvari na mojoj listi nema: nema vaših najboljih serija, nema sedme sezone Game Of Thrones iako je njena poslednja epizoda bila jedna od najboljih ove godine i možda najbolja u celom serijalu. Nema ni Billions, iako je druga sezona bila mnogo bolja nego prva i autori su se konačno setili da je sve u likovima i u dramskoj klanici kojoj se ovi daju privesti. Nema ni Mr Robota čija je treća sezona bila, ako ništa drugo onda, jasnija nego prethodna, ali ono čime je Esmail barem meni držao pažnju jeste kontinuiran napor da se režira filmski, kao da se bavi velikom temom, a ne “samo” TV serijom.

Nema ni The Vietnam War, Kena Burnsa, koju uprkos ozbiljnom pedigreu autora nisam postigao (nekompletiran spisak “nepostignutih” serija imate pri dnu teksta). Nema ni nekih serija kojima sam se ozbiljno oduševljavao i/ili krivio od smeha poput Veep, Good Place, W1A, Loudermilk ili Difficult People. Ili se, pak, ozbiljno “zamišljao”, poput Mary Kills People, Better Call Saul, One Mississippi, Search Party ili Love. Nema ih, jer ova lista ima samo 10 mesta.

A nema ni smisla da se više pravdam.

10 THE END OF THE FUCKING WORLD (E4)

Bez sumnje najbolja tinejdžerska serija za tinejdžere koju bih, bez lažnog laskanja, verovatno samo ja puštao svojoj deci, da su tinejdžeri. Jer možda je bolje da ih odmah naučite da je better to burn out than to fade away.

09 THE AMERICANS (FX)

Sva je prilika da će i ova serija doživeti svoje najslavnije trenutke, kao i Breaking Bad, pred svoju poslednju sezonu kada će početi i masovna, panična bindžvočovanja (sic). Najveća čar ove, pete, sezone bila je paralelna kriza “amerikanizma” i “rusizma” prelomljena kroz skoro sve likove- s jedne strane slobode su se otimale kontroli, ali i gubile svoju čar, a s druge, dužnosti su počele da guše, ali u isto vreme bivale jedini pozudan kompas. Triler je dosegao svoju unutrašnju tačku ključanja.

08 MOTHERLAND (BBC2)

Tri majke, zapravo tri majke i otac, ali svi deo “motherlanda” koje čine iste nepodnošljive obaveze, rutine, pokušaji da se održi dostojanstvo i sačuva elementarna intima. Mnogo serija svakodnevno pokušava da dočara roditeljske (i supružničke) muke, ali retko koja to čini suvo-realistički i bespoštedno komično. Definitivno pogledajte pre nego što odlučite da batalite “preventivna” sredstva.

07 MASTER OF NONE (Netflix)

O ovome sam stvarno naširoko razglabao u junu ove godine. Sada, iz perspektive pola godine kasnije i, barem, još tridesetak drugih odgledanih serija, Azizovo čedo uspeva da održi izvesnu autentičnost, pre svega u svežini šarma. Ali, s druge strane, ozbiljno potvrđuje istinitost tvrdnji da “novo, zlatno doba (kablovske) televizije” funkcioniše kao “novo, zlatno doba indi filma devedesetih”, pre svega zbog toga što najveći broj autora počinje od sebe i najčešće ostaje na bavljenju sobom. Skoro biografski. I to, za sada, još uvek nije boljka.

06 THE DEUCE (HBO)

Sad, opet, moram da kažem da sam i ovome već posvetio pola teksta, ali u kontekstu ovog izbora The Deuce suvereno stoji kao jedan nostalgični osvrt na žanrovski film sedamdesetih, ali i na slobodu koju je taj film sebi davao u bavljenju temama. Slobodu koju je Holivud sebi skoro sasvim zabranio, a televizija sve više odbacuje u ime takozvanog poštovanja političkih, društvenih i ostalih korektnosti. Na izvestan, skoro podmukli, način ovo je sveža, originalna ponuda posrnulog giganta HBO-a, a ne masturbirajući Westworld.

05 THE CARMICHAEL SHOW (NBC)

Šou Jerroda Carmichaela nije jedini “završeni” serijal na ovoj listi, ali jeste jedini koga je ta sudbina zadesila relativno nespremnog i u cvetu mladosti. Ovaj sitkom rudimentarnog izgleda, toliko bazičan da je scenografija mogla da bude i nacrtana, iz epizode u epizodu okomljavao se na sve sporne (američke) teme i pokušavao da ih sagleda iz opozitnih uglova, dajući svakom mišljenju fer priliku. A temu su bile: silovanje, Cosby, Trump, rasizam… Dakle, sve ono što moderna američka komedija koja gleda svoja posla zaobilazi u širokom luku. Na sve to, angažman je kidao duhovitošću.

04 PATRIOT (Amazon)

Neformalno, Patriot sam još u aprilu proglasio “najboljom serijom na televiziji”. I to i dalje mislim. Jedino što nisam siguran da li će se velika većina vas sa tim složiti, pre svega iz razloga što će vam biti teško da se ovim hermetičnim sadržajem pozabavite uz paralelno buljenje u 183824 socijalne mreže na koje ste nakačeni. Patriot je, očigledno, inspirisan ostvarenjima braće Coen, ali sa osećajem da je ovima otac, zapravo, Beckett. Patriot je šou o stvarima toliko besmislenim, da apsurd bavljenja istim čini toliko dirljivim, teškim i čudesnim, kao da se bavi životom samim. I onome u njemu što nam je jedino bitno- da nas neko voli.

03 GIRLS (HBO)

Lena Dunham i ja smo se obožavali i mrzeli tokom šest sezona ove serije. Na kraju, možda ja verujem da je sve ispalo kako meni odgovara, a nju ostavlja u neočekivanom kul svetlu. Lena je na kraju Girls porasla u ženu, možda ne mnogo skoncentrisaniju i podnošljiviju nego što je bila dok je bila “cura”, ali ženu. I ta žena hrabro je i neočekivano pljunula na godina iza sebe i one sa kojima ih je delila. Bila je to grand izdaja nečega što izgleda nije ni postojalo tj za šta ni sama Lena, a ni njene drugarice nisu bile sposobne- iskreno i duboko prijateljstvo. Sve je bio samo ego trip. Kao i sam Njujork.

01 THE CROWN (Netflix)

Na prvom od dva prva mesta je Peter Morganov masterpis. Ako sam tokom prve sezone zazirao od špice i žmurio na prejak istorijski kontekst, u drugoj sezoni kažnjavao sam sebe mazohistički celom špicom i njenom nepodnošljivom jačinom, a uživao sam u čudesnoj mešavini “žute” tematike na kakvu nas je aristokratija navikla i “plave” krvi koju su junaci povremeno puštali. Druga sezona nije bila (samo) o Elizabethi, možda je bila čak više o princu Philipu, a ni mlađa sestra, Margaret nije otpadala sa krune. Ono što je Morgan više od svega učinio jeste da je Elizabethu približio, čak i nama koji preziremo monarhije i slične budalaštine, kao osobu od krvi i mesa, koja je zarobljena u nepobedivom sklopu obaveza, okolnosti i ostatka života. Epizoda sa kritikom kraljice je antologijska i skoro “iling” u svojoj dramaturgiji.

The Crown predstavlja moderan trijumf onoga što “Britanci” rade najbolje- istorijsku dramu.

01 BETTER THINGS (FX)

Nisam stavio Better Things na drugo prvo mesto kao vid moralne podrške osramoćenom Louisu CK-u, ko-autoru ove serije, ali ako vi to tako doživite, biće mi drago. Za trijumf Better Things nesporno je presudna Pamela Adlon, koja u seriji igra i glavnu ulogu. Ova serija, inače posvećena njenim ćerkama, bavi se ženom, koja je ćerka jedne sve senilnije, ali i dalje egotripične žene, i majka trima devojčicama.

Epizode su poezija, kratke priče, anegdote, spotovi, dramaturški gledano.

Čudo ove serije ogleda se u snazi Pameline intuicije, u zanemarivanju svih poznatih dramaturških puteva da se neka priča ispriča. Koliko god da se predate seriji, nikada nećete predosetiti gde će i kada da vas žacne. Nije lako biti majka, ali još je teže biti autorka. Još je teže “žensko” pretvoriti u univerzalno, jer snage haosa i bezumlja vas vuku u feminizam i korektnosti svih mogućih tipova. Koliko puta sam pročitao kako “zabrinuta javnost” brine što Pamela ne adresira očiglednu “trans” prirodu svoje srednje ćerke, a ova to neće. Pamela je majka koja i sama u hodu uči šta je “otrpilike” majčinstvo, i koje su “dužnosti” nje kao majke i ćerke, i slobode nje kao “žene”, nezavisne od svih tih bioloških uloga. Činjenica da je Louis CK doprineo ovome trebalo bi da mu na svakom sudu “olakša” sporne pristupe ženama. Jer, sudeći po Better Things, one su ga već pustile da im svrši po duši.

Nisam stigao da pogledam, a možda je trebalo (neka vrsta “ne zamerite”, dakle): Extinct (Byu TV),  Get Shorty (Epix), The Girlfriend Experience (Starz), Graves (Epix), Harlots (ITV), I’m Dying Up Here (Showtime), The Letdown (Abc Au), Magnifica 70 (Hbo Brasil), Mr Mercedes (DirecTv), Narcos (3. Sezonu) (Netflix), Peaky Blinders (BBC2), The Punisher (Netflix), Room 104 (HBO), The Sinner (USA), Sneaky Pete (Amazon), Tales (Bet), When We Rise (ABC)…

Lajkuj:

Komentari:

  1. Nemas American gods u listi…

  2. mindhunter. na prvi pogled, nedovoljno elemenata za klasicni suspens, a zapravo neprekidno kidanje nerava. odlazem da pogledam kraj [epizode 9 i 10]…bice bolno.

  3. miki domic says:

    lol lista bez tvin piksa i, jos gore – lista bez tvin piksa ne prvom mestu! nedopustivo privatna lista. postali ste blog.

Ostavite komentar:

Slični članci: