Da li imate preko 18 godina?

TOP 10: Lista najboljih arthouse i indie filmova na Netflixu

Odlične arthouse & indie filmove možete pogledati na ovoj striming platformi. Uživajte u jednom nezavisnom filmskom maratonu.

Autor:

Kada otvoriš ovu Netflix odmah te zaskoče filmovi i serije iz kategorije u trendu, novo ili najbolje i često i kreneš tim putem, jer u gomili sadržaja koji se nude Netflix ima nešto i po tvom ukusu.

Međutim, ponekad poželiš i nešto drugačije. Želiš da otkriješ novo ime ili da pogledaš film koji ima čuveni prefiks arthouse ili indie. Izbor je odličan, te ukoliko nešto od naslova iz proteklih par godina propustili, prilika je da to nadoknadite. Ili da otkrijete nešto novo. Mogućnosti pretrage su beskonačne, a ovo je samo jedan od mogućih izbora.

The Stranger, 2022

Ovaj australijski psihološki kriminalistički triler, koji je režirao Thomas M. Wright, zasniva se na priči iz stvarnog života Daniela Morcombea, 13-godišnjeg dečaka koji je otet sa autobuske stanice u blizini njegove kuće 2003. godine. U filmu policajac na tajnom zadatku sklapa intenzivan odnos sa osumnjičenim za ubistvo, ne bi li izvukao priznanje od njega…

È stata la mano di Dio (The Hand of God), 2021

Veliki navijač Napolija, reditelj Paolo Sorrentino, je ovaj film nazvao po čuvenom potezu legendarnog Maradone. I radnja ovog filma je smeštena u Napulju sredinom osamdesetih, u vreme dolaska argentinske legende u ovaj grad i klub, i rediteljeva je intimna priča o odrastanju.

Malcolm & Marie, 2021

Ovo nije ljubavna priča, ovo je priča o ljubavi, sasvim je sigurno najbolji opis filma u kojem glavne uloge igraju Zendaya i John David Washington. Ova crno-bela romantična drama, koju je režirao Sam Levinson, govori o paru (reditelju i njegovoj devojci), čija veza je na iskušenju nakon što se vrate kući sa njegove filmske premijere i suoče se sa međusobnim raspravama tokom jedne besane noći. Film je, inače, tajno sniman juna i juna 2020. tokom pandemije.

The Lost Daughter, 2021

Rediteljski debi Maggie Gyllenhaal, snimljen prema istoimenom romanu Elene Ferrante, sa Oliviom Colman i Dakotom Johnson u glavnim ulogama, govori o ženi koja je sama na odmoru na moru, gde postaje zaokupljena mladom majkom i ćerkom dok ih posmatra na plaži. Uznemirena njihovim skladnim odnosom, ona je preplavljena sopstvenim sećanjima na teror, konfuziju i intenzitet ranog majčinstva i pogrešne odluke koje je donosila.

The Falls, 2021

Sada postoji mali otklon od pandemije i možda je vreme da se pogleda ovaj film koji govori o njenim posledicama. Potpisuje ga tajvanski reditelj Chung Mong-hong i govori o majci i ćerki koje su primorane da zajedno provedu period karantina tokom zaključavanja zbog virusa Covid 19. Ovo je film o prevazilaženju problema, prepreka i trauma dve žene koje su primorane da jedno vreme provedu zajedno i oslonjene su isključivo jedna na drugu.

 I’m Thinking of Ending Things, 2020

U ovom nadrealnom psihološkom trileru koji je režirao Charlie Kaufman, na osnovu knjige Iaina Reida, mlada žena (Jessie Buckley) preipsituje odnos sa svojim momkom (Jesse Plemons). Nerado kreće sa njim na putovanje kod njegovih roditelja koji žive u staroj kući na udaljenoj farmi. Sve vreme se oseća klaustrofobično i žali što vezu nije okončala mnogo ranije…

El árbol de la sangre (The Tree of Blood), 2018

Ovaj španski film govori o dubokim porodičnim tajnama i bolnim priznanjima. Film je priča o mladom paru koji putuje u kuću devojčinih babe i dede kako bi otkrili zajedničku prošlost…

The Florida Project, 2017

Drama u režiji Seana Bakera duboko je dirljiva i turobna priča o odrastanju jedne devojčice i njenjih drugarica u motelu na raskršću autoputeva tokom jednog vrelog leta, dok odrasli prolaze kroz različite probleme kako bi im obezbedili dostojan život. Willem Dafoe je za fenomenalno tumačenje upravnika ovog hotela dobio brojne pohvale i nagrade i bio nominovan za Oskara.

Blue Jay, 2016

Vrlo autentična, jednostavna i nepretenciozna crno-bela romantična drama reditelja Alexa Lehmanna priča je o dvoje ljudi koji se nakon dugo godina sreću u malom, planinskom rodnom gradu i prisećaju se starih vremena kada su bili par. Međutim, kada se hemija ponovo javi isplivaju i bolna sećanja i razlozi zbog kojih je ova veza zapravo pukla….

White Girl, 2016

Ova šokantna drama fokusira se na život mladih u Njujorku. Leah (Morgan Saylor) se seli u Njujork tokom leta sa svojom najboljom prijateljicom kako bi se spremila za početak koledža u gradu. Kada Leah počne da izlazi sa lokalnim dilerom droge pod imenom Blue (Brian Marc), njihovi životi se sastoje od žurki, droge, seksa i ogromne. Ali kada je Blue bude uhapšen, Leah mora da skupi novac za advokata i njen hedonistički život se upotpunosti okreće.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: