Da li imate preko 18 godina?

Gospoda (The Gentlmen): Gaj Riči se konačno vratio korenima i napravio izvrsnu seriju

Odmah na početku razjasnimo. Gaj Riči nije napravio seriju koja remek delo, ali ukoliko volite filmove sa početka njegove karijere ovo je idealna serija za vas. Kako joj i samo ime kaže zapravo je spin-off istoimenog Ričijevog filma iz 2019. godine, ali je daleko bolja. I već dugo drži sam vrh liste najgledanijih serija na Netflixu,

O čemu je zapravo reč. Sve počinje na tursko-sirijskog granici gde upoznajemo Edvarda Edija Hornimana (Teo Džejms) zapovednika na kontrolnom punktu u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija. Međutim, ovaj kapetan britanske vojske mora da se vrati kući, jer je njegov otac, Vojvoda od Halsteda, smrtno bolestan i ubrzo umire. Iako je drugi po redu za nasledstvo, otac ga u testamentu na opšte iznenađenje porodice imenuje za novu glavu kuće, pa tako, između ostalog, nasleđuje imanje od 6.000 hektara, vredne umetnine i vinski podrum. Njegov otac očito nije previše verovao najstarijem sinu Frederiku, čoveku ogrezlom u kocku i konzumiranje narkotika, koji čitav život donosi pogrešne odluke.

Novom vojvodi problem nisu samo Fredijeve gluposti i dug prema kriminalcima i kamatarima iz Liverpula, već i činjenica da se i njegov otac upleo u kriminalne aktivnosti sa vođom moćne kriminalne grupe Bobijem Glasom, koji služi desetogodišnju zatvorsku kaznu. Pokojni vojvoda i Glas su sklopili dogovor da mu uz pozamašnu milionsku sumu ustupi deo svog ogromnog imanja na kome je napravljen pogon za proizvodnju marihuane.

Tako da Edi, časni vojnik britanske vojske, mora da se suoči sa paradoksalnim blagoslovom i prokletstvom prividnih privilegija engleske vlastele, jer održavanje ogromne kuće i imanja, koje je u vlasništvu porodice vekovima, nije tako jednostavan posao u kapitalističkom društvu. Zbog toga je prisiljen da nastavi poslovno partnerstvo sa Suzan, ćerkom Bobija Glasa, koja vodi očeve poslove dok je on u zatvoru. Ali rešenje za prekid veze sa organizovanim kriminalom je da zapravo i sami postanete kriminalac. Ali kako nijedan poslovni plan nije savršen tokom ovih osam epizoda ulazimo u niz suludih situacija i upoznajemo živopisne likove sa kojima su i Edi i Suzi prinuđeni da sarađuju.

Ovu seriju čak i ukoliko to želite ne može previše da prepričate. Jer se ovde se pojavljuje gomila likova čiji je interes vrlo jednostavan – da zarade što više love uz što manje rizika. Ili kako kaže neizostavni Vini Džons, koji tumači vernog slugu ove vojvodske porodice, „sve je to opasna bagra, ali poslovni ljudi“. Tako da nas Riči vodi u jednu avanturu u kojoj vam nijednog trenutka neće biti dosadno, jer ćete teško predvideti razvoj događaja.

Riči se potrudio da napravi idealan presek britanskog društva. Tako da je osim britanske aristokratije, kojoj se Riči u velikoj meri podsmeva, tu i liverpulska mafija koju predvodi verski fanatik, albanska na čijem čelu je Tonibler ili kolumbijska čija je britanska šefica laka na mačeti. Sve upotpunjuje i kontroverzni američki biznismen koji bi želeo da kupi aristokratsko poreklo, uvek živopisni Putnici, korumpirani pravosudni organi i gomila epizodnih, ali dovoljno suludih likova i situacija u koje svi oni upadaju.

Izabrao je i briljantnu glumačku postavu. Izvesno je da je ova serija dosadašnji vrhunac karijere četrdesetogodišnjeg Tea Džejmsa i svakako sjajna nadogradnja na odličnu sporednu rolu u drugom delu Belog Lotusa (White Lotus). Izvrsna Kaja Skodelario u ulozi Suzi je potpuno otkrovenje. I ovu seriju zapravo nosi njihov odnos, sa uvek prisutnim nagoveštajima romantične napetosti.

Ljubiteljima Netflixove produkcije i serije Lovesick već je poznat Daniel Ings koji igra nestabilnog brata Fredija, malu, ali upečatljivu ulogu najmlađe naslednica Šarlot igra Džasmin Blekborou, a njihovu majku poznata i šarmantna britanska glumica Džoeli Ričardson.

Kao što smo već rekli, nema starog Ričija bez čuvenog Vinija Džonsa, čoveka koji se brine o celokupnom imanju i koji ima potpuno drugačiju ulogu od svih onih koji je imao u dosadašnjoj karijeri – i kinematografskoj i fudbalskoj. Genijalnost kastinga vidi se i u odabru doajena britanskog glumišta Reja Vinstrona koji igra Bobija Glasa ili Đankarla Esposita koji igra pokvarenog američkog milijardera Stanlija Džonstona (u seriji se posebno naglašava ovo njegovo „t“ u prezimenu), čoveka koga znamo iz serija Breaking Bad i Better Call Saul.

Gaj Riči je postavio temelje ove serije, zajedno sa Metjuom Ridom napisao je scenario i režirao prve dve epizode. Preostalih šest režirali su Nima Nurizada, Eran Krevi i Dejvid Kefri. Muziku za seriju je radio stari Ričijev saradnik Kristofer Bensted i ona odlično dopunjuje dinamiku ove serije okarakterisane kao akciona komedija. Sve upotpunjuje odlična fotografija i kostimografija, jer modni stilovi jasno ukazuju kom staležu njeni akteri pripadaju. Ne i nužno koliko novca imaju. Uz svu drogu, alkohol, ubistva i gomilu krvi ide u čuvena ostrvska tradicija ispijanja čaja.

Riči je u seriji Gospoda (The Gentlmen) apsolvirao ono u čemu je najbolji – gangsterski žanr. Naravno nama to prija, simpatično nam je i zabavno jer nam je uvek lakše kada se romantizuje tuđi organizovani kriminal. Posebno pomalo izopačeno britansko klasno društvo. Ovo je serija koju možete da odgledate u jednom danu. Mada je vrlo moguće ako vam se svidi da ćete pokušati da je razvučete na par dana kako bi vam trajala što je moguće duže. Tako da ako volite rane Ričijeve radove poput Dve čađave dvocevke (Lock, Stock and Two Smoking Barrels), Sneč (Snatch) ili Rokenrola (RocknRolla) samo napred. Dok nam ne stigne druga sezona!