Da li imate preko 18 godina?

Novosadska Squeegee printarija: ruke prljave od boje

Skoro pa kultni gradski trojac koji se već gotovo čitavu deceniju bavi ilustracijom i sito štampom.

Novosadska Skvidži (Squeegee) printarija već je godinama nezaobilazna stanica mnogim dizajnerima i brendovima. Njeni počeci su bili skromni – od štampanja prišivača i majica za sopstvene potrebe pre skoro 10 godina, do uslužnog štampanja i otvaranja lokala. O printariji smo pričale sa glavnim i odgovornim štamparima Bojanom, Igorom i Lazom koji radi prepoznatljive Skvidži ilustracije. Kroz priču su nam otkrili koji su im najveći podvizi do sada, šta nikako ne bi pristali da odštampaju i kako pank i posle svih ovih godina prožima sve što rade.

Kada ste počeli da štampate majice?

Bojan: Ja sam krenuo 2008. sa sitom da radim štampu na majicama. Skvidži (Squeegee) smo počeli… Kada?

Laza: Možda godinu dana kasnije.

Bojan: Da računamo da smo 2009. počeli da radimo pod imenom Squeegee. Prvo smo radili samo majice, ali je posle to preraslo u posao koji radim uslužno za druge brendove.

Kako ste došli na ideju za ime, šta je uopšte Skvidži?

Bojan: Skvidži je reč na engleskom, rakel koji vuče boju za sito. Pošto smo na faksu morali da učimo za svaki deo mašine kako se zove i onda je meni to bilo zanimljivo.

Ko su vaši klijenti?

Bojan: 80% naših mušterija su dizajneri i neki brendovi kao što su Over, Ziro 21 (Zero21), dečija garderoba Maci Maci… Laza za neke od tih brendova crta, mi im štampamo.

Da li možete da nam opišete Skvidži u tri reči?

Laza: Jazavičar…

Bojan: Ljubav, prljavi (od boje).

Koja vam je bila najinteresantnija stvar koju ste štampali do sada?

Igor: Ol-over (All-over) štampa na majicama. To je štampa preko cele majice.

Bojan: Dođu nam često ljudi koji su neki ideju videli na netu, neku štampu kakva se radi u Americi recimo i onda to traže od nas, a mi preko štapa i kanapa napravimo da to uspe. Pored ol-over štampe, štampali smo i direkt na zid, štampali smo ljudima direkt na leđa… Do sada nismo imali situaciju da kažemo “ne može” kada se radi o sito štampi. Napravimo da bude izvodljivo. Zato nas više i zovu i cene.

Da li ste nekada bili u situaciji da odbijete nešto od posla – niste hteli ili niste mogli da realizujete?

Bojan: Gledamo da držimo neki nivo. Ako nam stigne priprema od političara nećemo je raditi. Na to se ograničavamo. Nismo štamparija koja štampa sve, ja bih se osećao loše da moram tako nešto da odštampam. Bolje da nam ruke budu prljave od boje, nego od te love.

Nekoliko reči vašem dizajnu, šta je inspiracija za crteže na Skvidži majicama?

Laza: Džimbo Filips (Jimbo Phillips) mi je inspiracija. To je lik koji je crtao na skejtovima ‘80ih. Kada radimo naše majice, pokušavam da dočaram taj neki šmek.

Prepoznatljivi kostur se nekako provlači kao zaštitni znak štamparije?

Bojan: Kada smo otvarali lokal jedino što nam je bilo u glavi je da ne sme da bude kostura, ali ga svuda ima. Ali, mi iako sada živimo od toga, možemo da priuštimo sebi da imamo kostura na logou i da to nikome ne predstavlja problem. Što je super, s obzirom na ovu konzervativnu sredinu. Iako smo hteli da ga izbegnemo, sam se nametnuo. Ne zato što mi volimo kosture, nego po inerciji… U stvari sve je krenulo iz pank priče, kada smo sito štampom krenuli sebi da štampamo prišivače i majice, i u tom stilu smo i ostali, a možemo da živimo od toga.

Laza: Ovaj nam je bio jedan od prvih kostura. Trebao je da bude sova, ali je nekako ispao kostur.

Često ste prisutni na mnogim događajima koji se organizuju u gradu. 

Igor: Da, zanimljive su bile radionice sito štampe koje smo organizovali u sklopu nekog događaja, festivala… Na nekim događajima štampamo na licu mesta, posetioci donesu svoje majice i mi im odštampamo nešto, a držali smo i radionice.

Bojan: Gostovali smo na strip vikendu, na Uličnim sviračima, PDP konferenciji… Radionice su dosta zamiljive, jer ljudima pokazuješ ceo proces štampe, kako bi svako kod kuće mogao da radi sito štampu.

Da li dobijate narudžbine van Novog Sada, iz inostranstva?

Bojan: Novi Bečej ubija sa porudžbinama (smeh). Ima dosta Beograđana sa kojima sarađujemo, radimo i sa ljudima iz Niša…

Najčudnija stvar koju ste štampali do sada?

Bojan: Štampali smo blatom. Radili smo plakat za događaj koji je promovisao reciklažu, pa je cilj bio promocija štampe prirodnom bojom…

Da li se posvađate nekad?

Bojan: Uvek (smeh).

Lajkuj:

Komentari:

  1. Nenad says:

    Pizdarija! ;)

  2. АМ says:

    Лобања, вечити мотив свих светских дизајнера. Да ли ће ова конзервативна средина икада прихватити мејнстрим…? Ех.

Ostavite komentar:

Slični članci: